Kış sofralarının olmazsa olmazı kesinlikle mevsime uygun ürünlerden yapılan yemekler ve kışın daha çok ihtiyacımız olan çorbalardır. Eğer misafir ağırlayacaksanız ve menünüzde çeşitlilik varsa çorbayı Türk kahvesi, çay bardağı, espresso bardağı veya shot bardakları gibi küçük bardaklarda sunuma başlayabilirsiniz.
Misafirlerinize menüden ipucu vermek isterseniz örneğin ayva, nar, elma, brokoli ile bir yemek yapacaksanız çiçek yerine mevsimin sebze ve meyveleri ile masanızı renklendirebilirsiniz.
Kış sofrasında ev yapımı ekmek, soslu et yemekleri, portakal, mandalina suyu gibi narenciyelerle lezzetlenmiş zeytinyağlı kış sebzeleri, yazdan salamurası hazırlanmış etli yaprak sarmalar, kurutulmuş sebzelerden nar ekşili ve yine ev yapımı salçalarla hazırlanan soslu kuru dolmalar, bol yeşillikle demlendirilmiş başbaşı bulgur pilavı, çikolatası yoğun brownie’ler, yine mevsime uygun meyvelerden hazırlanan tart ve turta gibi lezzetler de yerini almalı.
En önemli detay bana göre mevsimin getirdiği güzellikleri en doğal haliyle sofranıza yansıtmak olmalı. Hatta misafirlerinize ev yapımı ekmek, reçel, marmelat gibi lezzetleri de hediye edebilirsiniz. Bunun için doğal kağıtlar, ipler ve kavanozlara ve ‘ben yaptım oldu’ dedirten hayal gücünüze de ihtiyacınız olacak. İnci Bak / Yemek Stilisti.
GEREKLİ MALZEMELER
- 2 adet tavuk göğsü
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı safran
- 7-8 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı haşlanmış nohut
Terbiyesi için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI
Tavuk göğsünü küp küp doğrayın. Orta boy tencerede zeytinyağı ve soğanları pembeleşinceye dek çevirip doğranmış tavuk etlerini ilave edin. 2-3 dakika kavurun. Toz safranı da ekleyip karıştırmaya devam edin. En son sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyerek çorbayı kaynamaya bırakın. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve haşlanmış nohutu da kaynamakta olan çorbanın içine ekleyerek, karıştırın. Terbiyesi için ufak bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın. Terbiyeyi yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak çorbaya ilave edin. Dilerseniz çorbanızı ince kıyılmış maydanozla da süsleyebilirsiniz.