Mutfakta yeniliğe açık mısınız? Açık havada daha önce hiç denemediğiniz ve ızgara yaparak yiyebileceğiniz 22 dahiyane yiyeceği sizin için derledik!
Kabak
Soğan ve biberle sarılmış kebaplar, ızgara yemeklerinin vazgeçilmezidir, ancak sıcak bir ızgarada sadece birkaç dakika içinde kabaklarınızı leziz hale getirebilirsiniz. Kabağınızı uzunlamasına ikiye bölün, hafifçe yağ ile kaplayın, tuz ve karabiber serpin ve ardından orta-yüksek ateşte, her bir tarafı yaklaşık 5 dakika veya tamamen yumuşayana kadar ızgara yapın!
Daha özel bir bitiş için, üzerine rendelenmiş parmesan peyniri ve baharat ekleyin ve peynir eriyince ateşten alın.
Kabakla ilgili deneyebileceğiniz diğer bir ızgara tarif ise doğradığınız ızgara kabakları soğan ile birleştirip leziz bir salata yapmak!
Tatlı Patates Dilimleri
Patatesi alüminyum folyoya sarıp kızartabileceğinizi zaten biliyorsunuz. Fakat zaman kazanmak adına dilimleyip yağladığınız tatlı patatesler ızgarada 10 ila 15 dakika arası pişirerek farklı ve lezzetli bir sonuç alabilirsiniz.
Üstü biraz kömürlü kalabilir, fakat bu problem değil çünkü yanık tat patatesin doğal aromasıyla birleştiğinde çok keyifli bir hal alacak! Daha güzel bir servis adına üstüne erittiğiniz tereyağı ve şekeri gezdirebilirsiniz. Favori sosunuzla servis ettiğinizde tarifiniz yemeye hazır!
Dolmalık Biber
Eğer canınız közlenmiş biberli bir tat ya da bir panzanella çekiyorsa o eşi olmayan lezzet için dolmalık biberleri ızgaranızda pişirebilirsiniz! Biber ateşle buluştuktan dakikalar sonra kabuğu soyulmaya hazır olacaktır.
Bu şöleni bir adım ileri taşımak isterseniz içini doldurduğunuz biberleri de ızgarada pişirebilirsiniz! Biberleri krem peynir, rendelenmiş peynir, taze soğan ve dilediğiniz malzemelerle doldurun. Orta ateşte, peynir eriyinceye ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra bu kolay tarif misafirlerinize sunmaya hazır!
Havuç
Kavurmak, havuçların yoğun doğal tatlılığını ortaya çıkartır. Şimdi, bu karamelizasyon ile yüksek dozda dumanın tadının nasıl birleştiğini hayal edin. Izgara havuçların güzelliği bu.
En iyi sonuç için havuçları soyun ve ardından orta ateşte 8 ila 10 dakika ızgara yapın. Servis yapmadan önce havuçları ceviz yağı, eritilmiş tereyağı ya da fındık yağıyla fırçalayın. Izgara havuçlarla iyi uyum sağlayan kekik veya kekik gibi doğranmış taze otlar da serptiğinizde leziz havuçlarınız hazır olacak.
Marul
İnce yaprakları ve narin yapısından ötürü yeşillikleri pişirmek konusunda ön yargılı olabiliriz. Fakat ızgara yapana kadar bekleyin. Izgara yaptığınız yeşillik yaprakları, salata soslarınızla ve yoğurtlu soslarınıza uyacak çıtır bir kıvama gelecektir.
En iyi sonuç için, marul veya tereyağlı marul başlarını ikiye bölün, yağ sürün ve her bir tarafını 2 ila 3 dakika ızgara yapın. Tuz ve karabiberle tatlandırın ve ardından salata sosu veya salata sosu ve soslarla gezdirin. En iyi tat için beklemeden tüketin.
Karnabahar
Sebzelerden elde edilen vejeteryan bifteklere artık alıştık. Dolayısıyla bazı sebzelerin arasının ızgarayla iyi olduğunu biliyoruz. ızgaralar, sebzelerden yapılanlar da dahil olmak üzere biftekler için idealdir. Çünkü karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgiller, ızgara yapmak için ideal yoğunluğa ve kalınlığa sahiptir. Karnabahar, dumanı emme ve parçalanmadan hızla yumuşama özelliği sayesinde ızgarada son derece harika olacaktır.
Büyük bir şef bıçağıyla, 2.5 cm’lik “biftekler” oluşturmak için tüm karnabahar kafasını yukarıdan aşağıya doğru dilimleyin. Karnabaharın her iki tarafını da yağlayın, baharatlayın ve ardından orta ateşte her tarafı 8 ila 10 dakika veya yumuşayana kadar ızgara yapın.
Karnabahar bifteklerini, dana biftekleri gibi yağlayabilirsiniz. Karnabahar, sosunu kendiliğinden emmez, ancak dışarıya yapışarak yemeğe yepyeni bir lezzet katar.
Turp
Şaşırdığınızı biliyoruz fakat bu beyaz damarlı kırmızı yapraklar, salatalarımızı süslemenin ötesine geçebilir. Çiğ yenildiğinde genellikle acıdır fakat turplar ızgaraya dokunduğunu yumuşar ve şaşırtıcı bir doku kazanırlar!
Izgara yapmak için, her turpun başını uzunlamasına ikiye bölün, yağla kaplayın ve her bir tarafı 2 ila 3 dakika veya yumuşayana kadar ızgara yapın. En iyi lezzet için, ızgara radicchio’yu gorgonzola, balzamik salata sosu ve bir tutam çam fıstığı gibi keskin veya kremsi malzemelerle eşleştirin.
Avokado
Yumuşak bir meyve olan avokado, ızgara sıcağı için fazla narin görünebilir, ancak bize güvenin, dağılmayacaklar. Yumurta salatası, tavuk salatası veya bruschetta gibi klasik yaz barbekü yiyeceklerine seviye atmak için ızgara avokado dilimleri yardımınıza koşuyor!
Avokadonuzu ikiye bölün ve çekirdeğini çıkarın. Her bir yarısını hafifçe yağla fırçalayın ve her bir tarafı 2 ila 3 dakika ızgara yapın.
Izgara avokadoyu guacamole gibi başka bir reçetede kullanmak isterseniz de, ızgaralanmış içini çıkarmadan önce avokadonun soğumasını bekleyin. Kömür ve duman aroması hafif gelebilir, ama bu tarifi neden daha önce yapmayı düşünmediğinizi merak etmenize yetiyor!
Peynir
Her peynir sandığımız gibi ısı gördüğünde erimeyebilir! Örneğin hellim, kimi peynirler gibi erimeyen, ancak ızgarada ısıtıldığında yumuşacık olan yarı sert salamura bir peynirdir.
Rakipsiz bir ızgara meze için ızgara yaptığınız hellimi üzerine taze doğranmış domates ve fesleğen veya biraz pesto ile servis edin. Hellim aynı zamanda barbekünün, ızgara mısırın ve fasülyelerin yanında müthiş bir eşlikçidir.
Hellimi yemeye hazır hale getirmek ise hiç uzun sürmüyor. 0,5 – 1,50 cm kalınlığında dilimler ızgara için en iyisidir. Peynirin her tarafını biraz yağ ile fırçalayın ve ardından ızgara yapın. Her yüzünü 2 ila 3 dakika veya peynirin dışı hafifçe kızarana ve ortası yumuşayana kadar pişirmek yeterli olacaktır.
Brie, benzer bir yöntemle ızgara yapabileceğiniz başka bir peynirdir. Izgaranın her yerinde dağılmasını önlemek için yeter ki brie’nin kabuklarının durduğundan emin olun. Yumuşayan brie peynirinizi kızarmış ekmek ve favori reçeliniz ile servis edebilirsiniz.
Şeftali
Yaz şeftalileri, salatadan kokteyllere kadar her türlü tarifi canlandıran doğal tatlılığıyla meyveli bir rüyadır. Şeftalinizi ızgara yaparken, meyvenin doğal şekerleri sıcak ızgarada karamelize olacaktır, yanında pişen et ile birleştiğinde ise size yepyeni bir lezzetin kapıları açılır.
Izgara yapmak için şeftalileri ikiye bölün ya da dilimleyin. Yağ veya tereyağı ile hafifçe fırçalayın ve her iki tarafı 1 ila 2 dakika veya ızgara izleri çıkana kadar ızgara yapın.
Basit bir yaz tatlısı yaratmak için ızgara şeftali kullanabilirsiniz – üstüne bir kaşık dondurma ekleyebilirsiniz. Bu tarif aynı zamanda burbon ve nane ile karıştırdığınızda yaz kokteylinize boyut atlatabilir.
Kek
Evet doğru okudunuz. Tabii ki de kat kat ve yüksek aromalı bir kekten bahsetmiyoruz. Fakat, sade ve yumuşak bir kek ızgara ile buluştuğunda çıkabilecek tat sizi şaşırtacaktır. Kekin aromasına eklenen hafif is ise bu tarifi farklı kılan nokta.
En iyi sonuç için kekinizi 2.5 cm’lik dilimler halinde kesin. Dilimleri doğrudan alev olmayan bir alana yerleştirin ve her bir tarafını 2 ila 3 dakika veya ızgara izleri görünene kadar pişirin. Bu ızgara tatlıyı taze meyve ve belki biraz çırpılmış krema ile tamamlayın.
Karpuz
Daha önce ızgara karpuzun et muadili olarak kullanıldığını görmüşsünüzdür. Fakat bu denemek için ihtiyaç duyduğunuz o sinyal, çünkü ızgara karpuzun tek başına bile ne kadar lezzetli olduğunu görünce şaşıp kalablirsiniz! 2.5 cm’lik dilimler halinde ızgaraya attığınız karpuzların her tarafını 2-3 dakika pişirin ve baharatlayın.
Eğer daha aromatik bir tarif, mesela salata, ile kullanmak isterseniz karpuzu tuzlamanız yeterli olacaktır. Izgaranın dumanı karpuzla birleşerek ona eşi olmayan bir aroma ve keskinlik veriyor. Tatlı olarak tüketmek isterseniz ise her dilime biraz limon kabuğu rendelemeniz yeterli!
Ananas
Bu içerikte ananası pizza üstünde değil ızgarada ağırlıyoruz. Bahsettiğimiz lezzete ulaşmak için dilim ananasların her yüzünü 1 dakika ızgara yapmanız yeterli.
Bir adım daha ileri götürmek için, ızgara ananası bir kaşık hindistancevizi şerbeti ve bir tutam fıstık ile servis edin. Misafirlerinizi etkileyecek ve bunun şimdiye kadar yaptığınız en basit tatlı olduğunu bildiğiniz için rahatlayacaksınız. Limonata, kokteyller ve ananas granitalarına lezzet katmak için de ızgara ananas kullanabilirsiniz.
Ekmek
Panzanella, domates, soğan, salatalık ve bayat ekmekten oluşan hafif ve canlandırıcı kombinasyonu sayesinde vazgeçilmez bir yaz yemeğidir. Ama bu yemek için arta kalan ekmeğinizi parçalara ayırmadan önce durun ve bu tarifi hatırlayın. Ekmeğinizi ince yuvarlaklar halinde dilimleyin ve ızgara yapın. Damağımıza daha yakın olan bu tat, is aromasının yanında yaz sebzeleri ve salata suyuyla birleşecek.
Ayrıca kruton, bruschetta veya peynirli sarımsaklı ekmek gibi tarifler için de ekmek dilimlerini ızgara yapabilirsiniz. Izgara ekmekler, günün sonunda en sevdiğiniz sandviç malzemeleriyle hep uyum sağlayacaktır.
Polenta
Genelde karideslerle tüketilen hafif bir mısır unu karışımı olan polentanın sınırlarını zorlamaya hazır olun. Yumuşak dokusuyla dilimlenmesi ve ızgaralaması daha kolay olan polentayı kalın bir levha haline getirmeniz yeterli olacaktır. Ekmeğe kıyasla daha yumuşak bir dokuda olan polentanın ızgaraya değmesi lezzetini gerçekten arttırıyor.
Polenta ızgara yapmak için, ister kendiniz yapın, ister hazır alın, üzerine hafifçe yağ sürün. Orta-yüksek ateşte 2 ila 3 dakika veya dış kısmı altın rengi ve çıtır çıtır olana kadar ızgara yapın.
Tofu
Tofu da polenta gibi yumuşak dokulu bir üründür, üzerine sürülen sosun ve ızgaranın kömürünü içine alır. Tofunuzu ızgara yaptığınızda kenarları da gevrek bir doku kazanacaktır.
Izgara yapmak için sadece sert veya ekstra sert tofu kullanın. Diğer formlar, ızgaranın ısısına dayanamayacak kadar yumuşaktır. Izgara yapmadan önce, ızgaraya yapışmaması için her bir tofu parçasını yağla fırçaladığınızdan emin olun. Her bir tarafta en az 5 dakika veya tofu tamamen ısınana kadar pişirin.
Midye ve istiridye
Bir meze veya ana yemek olarak, ızgara midye ve istiridyeden sandığınızdan kolay bir alternatif. Yumuşakçalarınızı yıkayın ve ardından 5 ila 10 dakika veya açılıncaya kadar sıcak kömürlerin üzerine koyun. Mühürlerini gevşetirken çıkarın ve ardından maydanoz, biber ve bir doz eritilmiş tereyağı ile baharatlayın.
Quesadilla
Quesadillas ızgarası çabuk yapılır, bu nedenle başlamadan önce tortillaya giren malzemelerin piştiğinden ve yumuşadığından emin olun. Tüm iç malzemeleriniz hazır olduğunda, bir kalabalığa dakikalar içinde lezzetli ızgara quesadillalar hazırlayabilirsiniz!
Ekmeğin ızgaraya yapışması pek mümkün olmasa da, hafifçe yağlayın. Bu, tortillalarınızın ekstra çıtır olmasına yardımcı olur ve daha da lezzetli bir kömür tadı katar.
Doldurulmuş quesadillaları her iki tarafta 3 ila 4 dakika veya peynir tamamen eriyene kadar ızgara yapın. Dilimleyin ve ekşi krema, ev yapımı salsa veya guacamole (ızgara avokado ile yaptığınız!) ile tadını çıkarın.
Pizza
Açık havada gerçekten lezzetli bir pizza yapmak için özel bir açık hava pizza fırınına ihtiyacınız yok. Izgaranız ihtiyacınız olan tüm bileşenlere sahiptir; bol miktarda hava sirkülasyonu olan kuru, sıcak ateş.
En iyi sonucu elde etmek için, ızgaranızı yağla kaplayın, pizza hamurunu malzeme eklemeden 2 ila 3 dakika ızgara yapın ve ardından çevirin. Sosunuzu, malzemelerinizi ve peynirinizi ekleyin ama aşırıya kaçmayın: ağır malzemeler kabuğu yırtabilir.
Patlıcan
Izgara yapmak patlıcanın kenarlarının lezzetli bir şekilde karamelize olmasını ve ortasının yumuşak olmasını sağlar, hızlı ve kolaydır. Acılıktan kaçmak için küçük ila orta boy patlıcanları tercih edebilirsiniz. Ek olarak da patlıcan dilimlerine tuz serpin ve 15-20 dakika bekletin. Tuzu ve fazla nemi kağıt havluyla silin ve patlıcanlarınız ızgara için hazırlar.
Patlıcanı çapraz ve ince dilimlere ayırın. (Uzunlamasına da kesebilirsiniz, ancak bu şekilde daha kolay bir arada ve çevirmesi daha kolay olur.) Fırçayla yağlayın, her iki tarafını baharatlayın ve ardından dolaylı ısıda, her bir tarafı 3 ila 5 dakika veya dışı kömürleşene kadar pişirin – ortası narin ve sarı olacaktır.
Izgara patlıcan dilimlerini tek başına da servis edebilirsiniz ama beyaz peynir, taze otlar, taze sıkılmış limon veya pul biberle süslenmiş bir tabak lezzeti arttıracaktır.
Kavun
Izgarada meyve ile deney yaparken, kavunu gözden kaçırmayın. Izgara, kavuna daha derin bir tat verir ve hoş bir karakter katar. Yaz barbeküsü için kolay bir tatlı veya meze olabilir ama aynı zamanda sıcak bir günde serinletici bir ikram olabilecek kadar da hafiftir.
Kavun ızgara yapmak söz konusu olduğunda seçenekleriniz bol. İnce dilimler kullanılıyorsa, kabuğun bozulmadan bırakılması dilimlerin şeklini korumasına yardımcı olur. Alternatif olarak, önceden ıslatılmış şişlere küp veya kavun topları da geçirebilirsiniz.
Izgara yapmadan önce kavunu zeytinyağı ile fırçalayın. Tatlı ve baharatlı bir tatlı için, yağ kullanmayın ve onun yerine ızgara yapmadan önce üzerine kırmızı biber serpin ve servis yapmadan hemen önce üzerine bal gezdirin. Dolaylı ısıda, her bir tarafta 3 ila 7 dakika (kalınlığa bağlı olarak) veya kömürleşene kadar ızgara yapın.
Mısır Ekmeği
Tazeliğini kaybetmiş bir günlük mısır ekmeğini hayata geri döndürmek için ona ızgara tedavisi uygulayın! İnce dilimleri ızgaraya dolaylı ateş alacak şekilde yerleştirin ve her bir tarafı 2 ila 3 dakika veya ızgara izleri görünene kadar pişirin.
Izgaradan çıktıktan sonra, bir fırçayla sürdüğünüz tereyağı ve bal doyurucu bir için gereken işi yapar. Mısır ekmeğinden yapacağınız tatlı için ise, üstüne ızgaraladığınız bir meyveyi krem şanti ile ekleyebilirsiniz!