Ramazan Bayramı denince akla kolonyalı şekerli tatlılı misafirlikler geliyor, sevdiklerimizi bu yıl göremiyoruz ama bu ritüeli kendimiz de hane halkıyla gerçekleştirebiliriz. Evde geçirdiğimiz bu günlerde bayramın tadını alabileceğiniz tarifleri bir araya getirdik.
REYHAN ŞERBETİ TARİFİ (1 SÜRAHİ İÇİN)
MALZEMELER
- 1 demet taze reyhan
- 1 litre su
- 8 çorba kaşığı toz şeker
- 20 gr lohusa şekeri
YAPILIŞI
Reyhanın yapraklarını dallarından ayırın. Daha sonra yaprakları (iri yapraklı tercih ediyoruz) yıkayıp iyice süzün. Reyhan yapraklarını 1 litre kaynar su dolacak büyüklükte kavanozun veya kapaklı bir sürahinin içine aktarın.Suyu kaynatın. Su kaynayınca şekerleri ekleyin. Yaklaşık 10 dakika
boyunca şekerli suyu kaynatın. Kaynayan şekerli suyu reyhan yapraklarının üzerine dökün. Yaklaşık 15 dakika sonra rengi koyulaşacaktır, bu esnada şerbetin suyunu ayrı bir kavanoza veya kapaklı bir sürahiye aktarın. Oda ısısında soğuduktan sonra buzdolabına aktarın. İyice soğuyunca servis yapın.
İsteğe göre şeker oranı fazla geldiyse bir miktar daha soğuk su ilavesi ile servis yapabilirsiniz.
SOĞUK AYRAN AŞI ÇORBASI TARİFİ (4-6 KİŞİLİK)
MALZEMELER
- 1 litre ayran
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demet kıyılmış nane
- 4-5 dal kıyılmış dereotu
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı yarma mısır
YAPILIŞI
Yarma mısırları birkaç kez akan suyun altında yıkadıktan sonra süzün. Geniş bir tencereye alıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Kaynamaya bırakın. Yarma mısırları yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra süzüp bir kenarda bekletin. Yoğurdu iyice çırpın. Ayranı ekleyin. Yarma mısır dışındaki tüm malzemeyi ilave edip çırpın.
Karışım yoğun bir kıvamdaysa kontrollü bir şekilde biraz su ekleyebilirsiniz. En son yarma mısırları ilave edin. Tekrar karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın.
HAFİF VE LEZZETLİ BAYRAM MENÜSÜ
Bayram sofralarının vazgeçilmez ana yemekleri geleneksel tatlarla buluşuyor. Yaz mevsiminin ruhunu da uygun, hafif tariflerle ilham alabileceğiniz bir bayram menüsü hazırladık.
ETLİ BÖREK TARİFİ (4 KİŞİLİK)
MALZEMELER
- 500 gr kuşbaşı dana eti
- 1 adet soğan
- 4-5 adet yeşil erik
- 1 küçük kase soyulmuş badem içi
- Yarım demet kıyılmış dereotu
- Yarım demet kıyılmış nane
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 adet hazır yufka
YAPILIŞI
Kuşbaşı etleri iyice ısıtılmış tencereye aktarın. Üzerine tereyağını ekleyin. Kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar kısık ateşte pişirin. İnce doğranmış soğanı ve yeşil erikleri ilave edip birkaç kez karıştırdıktan sonra kimyonu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Arada bir kontrol edin, suyunu iyice çektiyse biraz kaynar su eklemesi yapabilirsiniz.
Eti ocaktan almaya birkaç dakika kala kıyılmış yeşillikleri, yağsız olarak ayrı bir tavada kavrulmuş badem içlerini ve tuzu ilave edin. Harmanlayıp
ocaktan alın. İki yufkayı ısıya dayanıklı ve yağlanmış çukur bir kabın içine, kenarlarından dışarı sarkacak şekilde yayın. Ortasına ılınmış etli karışımı dökün. Kenardaki yufkaları ortaya doğru birleştirin. Üzerini sıvıyağla yağlayın. 190 dereceye ayarlı fırında yufkalar kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından alın, servis tabağına ters çevirerek aktardıktan sonra dilimleyip servis yapın.
RAMAZAN PİDESİ TARİFİ (6 ADET KÜÇÜK PİDE İÇİN)
MALZEMELER
- 2,5 su bardağı tam buğday unu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya
- 1 adet yumurta
- 30 gr tereyağı
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı ılık süt
Üzeri için: 1 yumurtanın sarısı, çörek otu veya susam
YAPILIŞI
Unu, tuzu, şekeri ve mayayı hamur yoğurma kabında harmanlayın. Yumurtayı, oda ısında yumuşamış tereyağını, ılık sütü ve ılık suyu ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamurun üzerini streç ile örtün ve oda ısısında 1 saat mayalanması için bekletin. Hamurdan 6 eşit parça elde edin ve her hamuru un serpilmiş tezgahın üzerinde pasta tabağından biraz daha küçük olacak şekilde açın. Hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarıp üzerini örtün ve oda ısısında yarım saat daha bekletin. Hamurların üzerinde bıçakla çizikler oluşturup yumurta sarısı sürün, çörek otu veya susam serpin. 190 dereceye ayarlı fırında, 20 dakika pişirin.
KAKAOLU HURMA TOPLARI (10-12 TOP İÇİN)
MALZEMELER
- 10 adet büyük boy hurma
- 2 adet kuru kayısı
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 kase hindistan cevizi
YAPILIŞI
Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Küp şeklinde kesip küçük bir tencereye aktarın. Kayısıları da aynı şekilde kesip tencerenin içine ekleyin. Sütü döküp çok kısık ateşte kuru meyvelerin yumuşamasını sağlayın. Yumuşayıp
suyunu çekince ocaktan alın. Hindistan cevizi dışındaki malzemeyi ilave edip püre haline getirin.
Hamuru buzdolabında birkaç saat bekletin, daha sona avucunuzun içinde yuvarlayıp rendelenmiş hindistan cevizine bulayın. Soğuk soğuk servis yapın.
BAYRAM ONSUZ OLMAZ: TÜRK KAHVESİ
Bayramların vazgeçilmez ikramı Türk kahvesi için şık fincanlar ve ona eşlik eden lokumluklar keyfinizi ikiye katlar.
10 ADIMDA KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ
- Sıcak su kesinlikle kullanmayın. Soğuk su, kahvenin köpüklü olmasında etkili olan baş unsurlardan biri.
- Kahve miktarı konusunda cimri olmayın. Lezzetli bir kahvenin yolu miktarının fazla olmasından geçiyor.
- Ocağa koymadan önce güzelce kahveyi karıştırın. Ocağa aldığınızda ise karıştırmamaya özen gösterin.
- En güzel kahve kısık ateşte ya da közde pişer.
- Köpürmeye başlayan kahveyi, bir kaşık yardımıyla fincanlara alın ki köpük kendini yenilesin.
- Kahve tam kabarmadan ocaktan almayın.
- Kabaran kahveyi önce fincanın yarısına kadar koyun.
- Tekrar kısık ateşe koyduğunuz kahveyi, yarım kalan fincanların üzerine tamamlayın.
- Hızlı değil yavaş yavaş fincanlara servis edin.
- Direk fincanların ortasına değil, kenarlarından kahveyi dökün ki, kahvenin köpükleri yok olmasın.