evde ekmek tarifi

Evde ekmek nasıl yapılır? 5 farklı ekmek tarifi

Evde ekmek nasıl yapılır? Evde küçük ekmek yapımı tarifimizle siz de el yapımı ekmeklerinizin lezzetine sevdiklerinizle birlikte doyabilirsiniz. Hamurla oynamayı seviyorsanız işte size yepyeni bir hedef: Kendi organik ekmeğinizi pişirmek! Nefis ekmekleriyle ünlü şef Zeynep Karahan en sevilen dört ekmeğinin tarifini bizimle paylaştı. Bir küçük ekmek tarifi de bizden olsun…

Peki evde ekmek nasıl yapılır? İşte tariflerimiz…

EVDE SÜTLÜ EKMEK NASIL YAPILIR?

SÜTLÜ EKMEK TARİFİ

GEREKLİ MALZEMELER

  • 250 g un
  • 15 g yaş maya
  • 60 g organik tereyağı
  • 30 g toz şeker
  • 120 ml organik süt
  • 50 g organik yumurta
  • 2 g tuz

EVDE SÜTLÜ EKMEK YAPILIŞI

Tüm malzemeleri hamur karıştırıcı mikserin kasesine koyun. Yavaş hızda 2 dakika homojen bir karışım elde edene kadar çalıştırın. Yüksek hızda 6 dakika daha çalıştırın. Hafif unlu tezgahta top haline getirin ve hafif unlu bir kaba alıp üzerini sıkıca streç filmle kapatıp 20 dakika kadar içi hafif buğulanıncaya ve streç film hafif tümsek yapıncıya kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmiş hamuru yedi eşit parçaya bölün, düzleştirip kenarlarından içe katlayarak top haline getirin ve yağlı kağıt döşenmiş bir tepsiye toplardan çiçek yapın. Hacmi iki katına çıkana kadar dinlendirin. Beş dakika ara ile üzerine iki kat hafif sulandırılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 190 ̊C fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

EVDE EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ NASIL YAPILIR?

EVDE EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ NASIL YAPILIR

GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kg organik ekmek unu
  • 200 g ekşi maya, 20 g tuz
  • 800 g su

EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ TARİFİ

Ekşi mayayı hamur karıştırıcı mikserin kasesinde 800 g su ile eritin. Üzerine un ekleyin. İki dakika homojen karışım elde edene kadar yavaş hızda karıştırın. Ardından 6 dakika orta yüksek hızda çalıştırın. Hamuru 20 dakika dinlendirin. Ardından tuzu ekleyin ve bir dakika orta hızda karıştırın. Bu noktadan itibaren her 20 dakikada bir hamuru orta yüksek hızda 30 saniye karıştırın ve bu işlemi tam dört kez tekrarlayın. İki kez de 30 dakika ara ile aynı şekilde karıştırıp dinlendirin. Üzeri hava almayacak bir kapta bir gece buzdolabının alt kısmında dinlendirin.

Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkararak oda sıcaklığına getirin. Ardından hamuru iki eşit parçaya bölün. Düzleştirip içe doğru sıkı rulo yaparak şekil verin ve içi keten bezle kaplı unlanmış ekmek sepetinin içinde hacmi neredeyse iki katına çıkana kadar oda sıcaklığımda dinlendirin. Önceden ısıtılmış 250 ̊C fırına koyun ve fırının ısısını hemen 230 ̊C düşürün. Yaklaşık bir saat pişirin.

Pişirme işlemi sırasında pizza taşı ya da toprak bir kap kullanırsanız daha lezzetli bir ekmek elde edersiniz. Bu durumda kabın ya da taşın önceden ısıtılmış olması gerekir.

CİABATTA TARİFİ

Evde ekmek nasıl yapılır

GEREKLİ MALZEMELER

  • 1 kg organik ekmek unu
  • 7 g yaş maya
  • 600 g su
  • 18 g tuz
  • 70 g zeytinyağı
  • 150 g su

CİABATTA NASIL YAPILIR?

Un, 600 g su, maya ve tuzu hamur karıştırıcı mikserde düşük hızda hamur homojen bir hale gelinceye kadar karıştırın. Orta yüksek hızda 150 gr su ve zeytinyağını ip gibi akıtarak makine çalışırken hamura yedirin. Ardından 3 dakika yüksek hızda çalıştırın. Un serpiştirdiğiniz bir kaba alın ve 15 dakika dinlendirdikten sonra hamuru dörde katlayıp buzdolabında bir gece dinlendirin. Ertesi gün dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. 200 gramlık parçalara ayırıp unlanmış keten bir bezin üzerinde 2 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirin. 230 ̊C 25 dakika kadar pişirin.

FOCACCİA TARİFİ

Evde ekmek nasıl yapılır

GEREKLİ MALZEMELER

  • 675 g organik ekmek unu
  • 14 g tuz
  • 21 g yaş maya
  • 57 ml sızma zeytinyağı
  • 188 g organik yumurta
  • 225 ml su
  • 38 g kıyılmış, fırınlanmış sarımsak
  • 38 g kıyılmış taze otlar (maydanoz, biberiye vs.)
  • Üzerini süslemek için: Çekirdekleri çıkarılmış zeytin, kaya tuzu, zeytinyağı, karamelize soğan

FOCACCIA YAPILIŞI

Yapılışı: Fırınlanmış sarımsak ve otların dışındaki tüm malzemeyi hamur karıştırma makinesine koyun. İki dakika yavaş hızda karıştırarak homojen bir karışım elde edin. Beş dakika orta hızda karıştırıp üç dakika da yüksek hızda karıştırın. Bu esnada da sarımsak ve doğranmış taze baharatları ekleyin. Ardından hamuru zeytinyağlı bir kaba alın, hacminin iki katına ulaşıncaya kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Kabaran hamuru biraz düzleştirerek 8 parçaya ayırın ve yağlı tepside tekrar iki katını buluncaya kadar dinlendirin. Önceden ısıtılmış 195 ̊C fırına girmeden önce üzerini dilediğiniz gibi zeytin, karamelize soğan, kaya tuzu, biberiye ile süsleyip 25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra bir fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Biraz ara verdikten sonra bir kez daha zeytinyağı sürüp servise hazır hale getirin.

EVDE KÜÇÜK EKMEK NASIL YAPILIR?

Evde ekmek nasıl yapılır

Malzemeler:

300 ml ılık su, 500 gr un, 3 yemek kaşığı yoğurt, 3 kaşık tereyağı,1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı maya, taze soğan,  maydanoz, dereotu, peynir.

EVDE EKMEK YAPILIŞI

Unu bir kaba alıp malzemeleri ortaya ekleyerek yoğurun. Kabın ağzını strech film veya kapak ile kapatın ve sıcak  bir yere alıp 45 dakika mayalanması için bekletin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 30-35 dakika  pişirin.

FIRINDAN ÇIKARDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

Ekmek fırından çıktıktan sonra fırın teli üzerine alıp, mutfak bezi örterek bekletin. 1 saat dinlendirdiğiniz ekmek, ekmek bıçağı ile kesilmeye hazır artık. Ekmeğin üzerini ister kare ister baklava şeklinde kesip aralara taze soğan ve otlardan oluşan karışım ile peyniri serpiştirin. Kaşar peynirler eriyene kadar yeniden fırınlayın.

Ekmekleri muffin büyüklüğünde ve tek porsiyon olarak pişirebilirsiniz. Sunumu farklılaştırmak için farklı fincan ya da kaplarda da servis edebilirsiniz. Ekmeğin ebatları küçük olduğu için 20 dakikada ve çok çabuk pişer.

BAKIRDA EKMEK

Bakır ısıyı eşit dağıttığından ekmeğin iyi ve eşit pişmesini sağlar. Eğer ekmeğin üzerinin çok ısınmasını istemiyorsanız bir kapakla üzerini örtebilir, pişmeye yakın üzeri hafif kızarsın diye kapağı kaldıra bilirsiniz.

KASE EKMEK

Ekmeğinizle çorbanızı servis ederek lezzet katsayısını da artırabilirsiniz. Ekmeğin çıtır kabuğu çorbayı emeceği için önce çorbayı içebilir, ardından daha da lezzetli hale gelen ekmeğinizi yiyebilirsiniz.

Kuymak tarifi 2 kişilik – Kolay nefis kuymak nasıl yapılır?