Daha önce denemediğiniz leziz turşu tarifleri! Ağzınız sulanacak!

Pek çok kişi turşuyu sever. Kış aylarında nefis bir turşunun yemeğinize eşlik etmesi gibisi yok. Yazın rengini, tadını ve enerjisini saklamak için haydi iş başına. Daha önce denemediğiniz turşu tariflerini bir araya getirdik!

SEMİZOTU TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Semizotu turşusu

MALZEMELER

  • 1 kg semizotu
  • 1 avuç süs biberi
  • 1 baş sarımsak
  • Aldığı kadar su
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı kaya tuzu

SEMİZOTU TURŞUSU TARİFİ

Semizotunu ayıklayıp temizledikten sonra kavanoza doldurun. Aralarına sarımsak dişlerini ve acıbiberi rastgele dağıtın.

Tuz, şeker, su ve sirkeyi bir kasede karıştırıp kavanoza ekleyin.

Semizotu turşusu 3 gün bekledikten sonra yemeye hazır hale gelir. Afiyet olsun.

KARNABAHAR TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Karnabahar turşusu

MALZEMELER

  • 1 su bardağından 1 parmak eksik elma sirkesi
  • 1,5 litre kaynamış sıcak içme suyu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1,5 kg karnabahar
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kişniş
  • 5-6 iri diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu

KARNABAHAR TURŞUSU TARİFİ

Turşu suyu için tuz, sıcak su, limon tuzu, sirke ve şekeri bir kapta tuz ve şeker iyice eriyene kadar karıştırın. Karışımı soğumaya bırakın.

Sarımsakların kabuklarını soyun. Karnabaharı çiçeklerine ayırın ve bol suda yıkayın.

3 litrelik cam kavanozunuzu iyice yıkayıp kurulayın. Karnabaharları ve sarımsakları kavanoza doldurun. Kişniş tohumlarını da ekleyin. Daha sonra hazırladığınız soğumuş olan tuzlu ve şekerli suyu karnabaharların üzerine boşaltın.

Dereotunu yıkayıp temizledikten sonra doğramadan karnabaharların üzerine yerleştirin ve elinizle bastırın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. O da sıcaklığında 7-10 gün beklettikten sonra yenmeye hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.

LİMON TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Limon turşusu

MALZEMELER

  • Limon
  • Defne yaprağı
  • Deniz veya kaya tuzu (öğütülmüş sofra tuzu kullanılmaması gerekiyor)
  • Tane karabiber
  • Limon suyu
  • Kişniş tohumu (tercihe bağlı)
  • Su

LİMON TURŞUSU TARİFİ

Limonları yıkadıktan sonra her bir limonun üzerine bıçakla birbirine paralel dört tane derin kesik atın. Kestiğiniz yerleri koparmayın.

Bir limonu önce ikiye kesin, sonra ikiye kestiğiniz parçalardan birini yine iki parçaya bölün.

Temiz bir cam kavanozun içini bir parmak kadar tuzla doldurun. Üzerine bir-iki defne yaprağı ve dört-beş tane karabiber koyun.

Limonların kesik attığınız yerlerine sıkıştırarak tuz doldurun. Limonları bastırarak kavanoza koyun. Yarım ve çeyrek limon parçalarını da kavanoza sıkıştırın.

Birkaç limonun suyunu sıkıp kavanoza ekleyin. Üzerine tekrar tuz koyun. Üzerini suyla tamamlayın. Kavanozun ağzına yaklaşacak kadar su ekleyin. Son olarak tekrar bolca tuz koyun. Defne yaprağı, birkaç tane karabiber ve varsa kişniş tohumu ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.

Güneş görmeyen serin bir yerde kavanozu iki hafta açmadan bekletin. İlk üç-dört gün kavanozu günde bir kez çalkalayarak tuzu dağıtın.

 İki hafta bekledikten sonra limon turşusu yenmeye hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.

Dikkat: Kullanacağınız limonlar doğal olmalı. Limon turşusunuda kabuklarda yenilebilir olduğu için doğal limon olmasına özen gösterin.

BAMYA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Bamya turşusu

MALZEMELER

  • 1 kg bamya
  • 1 litre sirke
  • 4 su bardağı su
  • 6 diş sarımsak
  • Kaya tuzu

BAMYA TURŞUSU TARİFİ

Bamyaları yıkayın ve başlarını yarım koni şeklinde kesin. Su, sirke, kaya tuzu ve sarımsakları kaynatın ve turşu sosu elde edin.

Büyük bir cam kavanoza önce bamyaları dizin sonra üzerine sosu ekleyin. 2 hafta kuru ve serin yerde muhafaza ettikten sonra yenmeye hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.

ERİK TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Erik turşusu

MALZEMELER

  • 1 kg erik
  • 1 avuç nohut
  • 5-6 diş sarımsak
  • 8-9 dal dereotu
  • 3 çorba kaşığı tuz
  • 1 litre içme suyu
  • 1 çay bardağı sirke

ERİK TURŞUSU TARİFİ

Erikleri yıkayıp kurulayın. Nohutları ve dere otlarını da sudan geçirip kurulayın. Sarımsağı soyun.

Bir kavanoza, kuru nohut, sarımsak, dereotu ve eriği karışık bir şekilde ekleyin.

Daha sonra 1 litre içme suyuna 1 çay bardağı beyaz şarap sirkesi ve 3 çorba kaşığı tuz ekleyin.

Karıştırıp tuzu çözdürdükten sonra karışımı eriklerin bulunduğu kavanoza dökün ve ağzını sıkıca kapayın.

Sıcak olmayan ve ışık almayan bir yerde saklayın. Erikten eriğe değişiklik göstermekle birlikte, turşunuz 10-12 gün içerisinde hazır olacaktır. Afiyet olsun.

SOĞAN TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Soğan turşusu

MALZEMELER

  • 1,5 kilogram taze arpacık soğan
  • 1,5 litre su
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 çorba kaşığı kırılmış kaya tuzu
  • Yarım çay kaşığı limon tuzu

SOĞAN TURŞUSU TARİFİ

Soğanların kabuklarını soyup kırmızı biberi ince uzun doğrayın. Su, kaya tuzuve limon tuzunu bir kaba aktarıp tahta kaşıkla iyice karıştırın.

Biberleri ve soğanları 2 litrelik bir kavanoza doldurun. Üzerine tuzlu suyu ekleyin. Güneş görmeyen, serin bir yerde beklettiğiniz turşunuz 10-15 gün içinde yenebilir kıvama gelecektir. Afiyet olsun.

TURP TURŞUSU NASIL YAPILIR?

turp turşusu

MALZEMELER

  • 2 kg turp
  • 5-6 dış sarımsak
  • 1 kg havuç
  • 4 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 litre su
  • 1 çay bardağı sirke
  • 3 litrelik bidon
  • 2 yemek kaşığı limon tuzu

TURP TURŞUSU TARİFİ

Turp ve havuçları yıkayıp doğrayın. Sarımsakları ise soyup ikiye bölün. Bidonun dibine iki üç tane sarımsak koyup üzerine turp ve havuçları yerleştirin. Aralarına sarımsak koyun.

2 litre suyun içine limon tuzu, tuz, sirke ekleyin ve tuzlar eriyene kadar ara ara karıştırın. Bidona suyu yavaş yavaş doldurun. Eksik gelirse biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Ağzını sıkıca kapatın. 20 gün hiç açmayın. Afiyet olsun.

Yaz mevsimini kavanozda saklayın! Turşu, reçel, marmelat, salça

Mutfakta kış hazırlıkları: Turşu, marmelat, konserve tarifleri