Acılı domates sosu nasıl yapılır? İşte pratik domates sosu tarifi

Acılı domates sosu tarifi ile kışa hazırlık yaparken lezzetli bir kavanoz daha ortaya çıkarabilirsiniz. İşte acılı domates sosu nasıl yapılır? sorusunun yanıtı ve detaylar…

MALZEMELER

  • 5 kg domates,
  • 2 baş soğan,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 5-6 adet acı kırmızı biber (isteğe göre daha az ya da çok kullanabilirsiniz),
  • 1 adet defne yaprağı,
  • 1 tutam karabiber,
  • 2 kaşık doğal sirke,
  • tuz
Acılı domates sosu tarifi

ACILI DOMATES SOSU TARİFİ

Acılı domates sosu yapılışı: Kabuklarını kolaylıkla soyabilmek için domatesleri hafifçe çizerek kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra sudan çıkarıp kabuklarını soyun. Sonrasında domatesleri gelişigüzel doğrayın.

Bir tencerenin içerisine birkaç kaşık sızma zeytinyağı koyun. İnce kıyılmış soğanları ve sarımsakları zeytinyağında birkaç dakika çevirin. Doğradığınız acı biberi ekleyin, üzerine domatesleri ilave edin. Baharatları da ekleyin ve kısık ateşe pişirmeye başlayın.

Arada tahta kaşıkla karıştırarak kıvam alıncaya kadar yaklaşık iki saat pişirin. Defne yaprağını bir kaşık yardımı ile tencereden çıkarın. Ocaktan indirmeden önce sirkeyi ilave edin. Karıştırın ve birkaç dakika daha pişirin.

Tüm sosu süzgeçten geçirerek ya da el blender’ında çekerek homojen bir sos elde edin. Sosu sterilizasyonunu yaptığınız kavanozlara dökün. Çevreye bulaşmaması için geniş ağızlı bir metal huni kullanabilirsiniz. Kavanozun üzerinde 2 cm boşluk kalmalı.

Herhangi bir hava kabarcığı kalıp kalmadığını kontrol edin, varsa steril bir bıçak yardımıyla hava kabarcıklarını alın. Bir kağıt peçete yardımıyla kavanozun ağzını temizleyin. Kuru ve temiz kapakları sıkıca kapatın ve aşağıdaki sterilizasyon işlemini uygulayın. 6 ay-1 yıl serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.

STERİLİZASYON

Sterilizasyon: Geniş ve derin bir kapta kaynatmaya başladığınız suya kavanozları koyun. Birbirlerine çarpmamaları için çevrelerine temiz bir bez sarabilirsiniz. Kavanozların üzeri suyla kapanmalı. 20 dakika kaynatın ve sterilizasyonunu sağlayın. Kavanozları dikkatlice çıkarıp aralıklarla bir örtünün üzerine baş aşağı dizin. Ertesi gün kapaklarını tekrar kontrol edin. Tarihleyin ve kuru ve serin bir yerde saklayın.

Yaz mevsimini kavanozda saklayın! Turşu, reçel, marmelat, salça

Kayısı reçeli tarifi: 1 kg kayısı ile reçel yapılışı

Reçel zamanı: Zencefilli limonlu mürdüm eriği marmelatı tarifi

Daha önce denemediğiniz turşu tarifleri! Ağzınız sulanacak!

Mutfakta kış hazırlıkları: Turşu, marmelat, konserve tarifleri