Zeytinburnu için İBB’nin hazırladığı deprem kitapçığına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Kahramanmaraş merkezli depremler Türkiye’deki deprem gerçeğini yeniden gözler önüne serdi. 6 Şubat Pazartesi günü saat 4.17’de başlayan depremler 10 ilde; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yıkıma yol açtı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” uygulamasıyla ülkenin deprem tehlikesi ve kullanıcıların istediği konumdaki yer hareketleri, beklenebilecek en büyük değerleriyle veriliyor. Bu nedenle evinizin bulunduğu ilçenin deprem durumunu AFAD’ın uygulamasında takip edebilirsiniz.
İSTANBUL OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ KİTAPÇIĞI
İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından, “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” çıktıları özelleştirilmiş ve ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılmış ve İstanbul’un 39 ilçesi için “İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” üretilmişti. 2020 tarihli çalışmada İstanbul’daki 39 ilçeye ait deprem tehlike ile kentsel üst yapı ve alt yapı unsurlarının deprem risk analizlerini üretmek amacı ile ilçelere özel analizler ve haritalamaları yapılmıştı.
Yaşananların ardından İBB’nin 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri’ kitapçığı sıklıkla konuşulmaya başlandı. İBB’nin 2019 yılında; 39 ilçe için ayrı ayrı hazırladığı ‘Olası deprem kayıp tahminleri kitapçığında her ilçe için deprem senaryoları, bina hasarı ve can kaybı gibi analizleri yer alıyor.
RAPORLA İLGİLİ NOT
Kitapçıkta sunulan sonuçlar tekil binaların deprem performansı ile ilgili bilgi içermiyor.
Çalışmayla ilgili şu not da düşülüyor: Bu çalışmada İstanbul ili olası deprem kayıp tahminlerinin güncellenmesi projesi 2019 kapsamında 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryosu için elde edilen kayıp tahminleri ilçeler için özelleştirilmiş; her için için üst yapı ve altyapı hasarları, can kaybı ve yaralı sayısı tahminleri, yol kapanma analizleri, geçici barınma ihtiyaçları hesaplanmış ilgili haritalar üretilmiştir. Projede ve kitapçıklarda sunulan kayıp tahminleri, deprem mühendisliği literatüründe yer alan analitik çalışmalar veya depremlerde yaşanmış deneyimlerden yararlanarak oluşturulmuş ampirik modellere dayanmaktadır. Bu modeller tüm istatistiksel modellerde olduğu gibi kabullere dayanmakta ve çeşitli belirsizlikler içermektedir. Sunulan sonuçlar kullanılan modellerden elde edilen ortalama değerlerdir. Gerçek bir depremin yaratacağı kayıpların bu raporda sunulan sonuçlardan farklı olması kaçınılmazdır.
ZEYTİNBURNU DEPREM RİSK HARİTASI
İBB’nin ilçe ilçe deprem risk haritalarının yer aldığı kitapçıklardan Zeytinburnu kitapçığına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz: