vinil-mi lamine mi

Vinil mi lamine mi? Zemin kaplamalarının artıları ve eksileri

Bir yanda hesaplı ve döşemesi çok kolay malzemelerden biri olan vinil zeminler, diğer tarafta ise doğallığı ve davetkarlığı ile karşı konması zor lamine yüzey kaplamaları… Evde değişim yapmak isteyenler hangisini tercih etmeli? İşte eksi ve artılarıyla vinil ve lamine yüzey kaplamaları…

VİNİL ZEMİN ÖZELLİKLERİ

vinil

Rulo halde satılan vinil kaplamalar bana göre her zaman bir adım önde. Neden mi? Çünkü hem kaplaması kolay hem de neredeyse sınırsız bir desen, renk ve stil seçeneği sunuyorlar. Günümüzde herkesin en çok dikkat ettiği konuların başında PVC malzemeler ve içinde barındırdıkları uçucu gazlar geliyor.

Sadece sağlık açısından değil sürdürülebilir bir gelecek açısından da çok önemli. Bu yüzden ftalat barındırmayan ya da sağlığa zararlı uçucugazlar içermeyen pek çok yeni nesil vinil kaplama bu konuda da içimizi rahatlatıyor. Özellikle çocuk odası için üretilen vinil kaplamalarda birçok markanın bu konudaki hassasiyeti yüksek. Örneğin çocuk odasına oyun halısı şeklinde bir vinil yüzey yaptırmak istiyorsanız bu konuda sağlıklı seçimler yapmaya özen göstermenizde fayda var.

Vinil kaplamalarla ilgili en sevdiğim özellik ise gerçekten hesaplı oluşları. Neredeyse evde mevsimlik değişim bile yapabilecek kadar bütçe sarsmayan bir opsiyon. Ama bir kez döşendiğinde de kalite sınıfına ve kullanım şartlarına göre 5-25 yıl ömrü olabilen bir yüzey kaplama malzemesinden bahsediyoruz. Vinil kaplamalar evde sınırsız bir kullanım alanına sahip. Mesela çoğu malzemeyi mutfak ve banyolarda kullanamayız ama vinil zeminler kullanılabilir. Çünkü su geçirmez ve suya dayanıklıdır.

Burada belirleyici faktörlerden biri de nasıl döşendikleri oluyor. Eğer doğru uyguladıysanız su geçirgenliği ile ilgili bir problem yaşamazsınız. Hiçbir bakım gerektirmeyen, temizliği ise son derece kolay olan vinil kapamalar bence uzun yıllar dekorasyon cephesinin kahramanı olmaya devam edecek. Konforlu, uygulaması kolay, ısı yalıtım özelliği bulunan, ses geçirgenliğini minimum düzeye indiren bu sessiz kaplamalar yaşam alanları için eşsiz! Ama plastik demeyin! Çünkü doğada çözünemeyen pek çok plastiğin aksine yeni nesil çözümler arasında geri dönüştürülebilir seçenekler de mevcut.

Sevda Barandır Sungurtekin

LAMİNE ZEMİN ÖZELLİKLERİ

lamine

Lamine zemin kaplamalarını bize bir cümlede anlatır mısınız deselerdi, herhalde bu soruya vereceğim yanıt; ahşap, dayanıklı ve pratik olurdu! Ama seçenekler oldukça sınırlı diye düşünenler varsa, bu konuda da yanıldıklarını söyleyebilirim. Mevcut teknolojilerle artık çok farklı renk, doku, desen ve kaplama seçenekleriyle lamine yüzeyler göz dolduruyor. Genellikle lamine zemin kaplamaları parke ile karıştırılıyor; oysa ikisi birbirinden çok farklı. Parke gerçekten limitli bir kaplama malzemesi ama lamine de baskı teknolojileri işin içine girdiği için seçenekler konusunda özgür olabiliyorsunuz.

100’lerce dekor seçeneği, cila türü, sonra plakaların kaplanma biçimiyle, lamine kaplamalar son dönemlerin yükselen yıldızlarından. En keyif verici tarafı ise ahşap gibi bir malzeme olmasına rağmen fiyatının çok çok hesaplı oluşu. Düşünsenize hem doğal bir malzeme kullanıyorsunuz hem de buna ulaşmak için yüksek bütçeleri gözden çıkarmak zorunda kalmıyorsunuz. %80-90’a varan ahşap içeriğine sahip olan lamine yüzey kaplamaları var. Bu yüzden çevre dostu ve doğal bir malzeme olarak da nitelendirilebilir.

Ağaç her zaman ideal bir yalıtım malzemesi olarak kabul ediliyor. Bu sebeple ısı geçirgenliğini önleyerek doğal izolasyon sağlıyor. Yerden ısıtma için de uygun bir malzeme. Dahası doğal bir davetkarlık barındırdığı için evdeki sıcaklığın dozunu da artırıyor. Mesela yatak odanızda doğal bir sıcaklık için her zaman lamine zemin kaplaması tercih edebilirsiniz. Üzerine dilediğiniz ağırlıkta bir mobilya koysanız bile herhangi bir esneme ya da yıpranma yapmayacak kadar da dayanıklı bir malzeme.

Çizilme ve renk değişimlerine karşı da iddialı bir yüzey yapısı bulunuyor. O yüzden yüksek trafiği olan alanlar için dahi ideal bir seçenek. Temizliği ve bakımı içinse gereken hiçbir şey yok! Tozunu alıp nemli bezle silmek yetip artıyor bile!

İlke Yılmaz

Parke tamiri nasıl yapılır?

Mutfak zemini nasıl olmalı? En iyi mutfak zemini örnekleri

Ahşap zemin mi, seramik zemin mi? Yüzey kaplaması özellikleri