Sağlıklı ev ortamı nasıl sağlanır? Sağlıklı nefes alın

Sağlıklı ev ortamı nasıl sağlanır? Yaşadığımız ortamlarda daha sağlıklı nefes almak akciğerlerimizi ve vücudumuzu korur. Peki evlerimizde bunu nasıl sağlayabiliriz?

İç mekanlardaki kirletici PM2.5 kaynakları; yemek pişirme sırasında yanma işleminden salınan partikülleri, odun sobalarını, halıları ve temizlik sırasında oluşan tozları içeriyor.

İÇERİDEKİ HAVAYA DİKKAT EDİN

Her gün yaşadığınız ve nefes aldığınız yerin hava kalitesinin önemli olduğunu unutmayın. Özellikle şehir hayatında hava kirliliğini evin dışında tutmak için iyi bir havalandırma sistemine sahip olmak şart. Olası akciğer tahribatının başlıca kaynakları arasında şömineler, kirli ısıtma veya soğutma sistemi filtreleri ve yetersiz havalandırma koşulları sayılabilir. Bu yüzden bacalarınızı yıllık olarak kontrol ettirin, filtreleri temizleyin veya değiştirin ve klimanızı daima verimli çalışır konumda tutmaya çalışın. Mümkünse tam şarjlı bir karbon monoksit dedektörü kullanın. Çünkü bu renksiz ve kokusuz gaz ileri seviyelerde salındığında ölümcül olabilir. Isıtma sisteminize de yılda bir kez bakım yaptırın.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Kombi bakımı nasıl yapılır? Bakım yapılmazsa ne olur?

PASİF İÇİCİ OLMAYIN

Akciğer kanseri vakalarının yüzde 80’inin sigara içenlerde görüldüğü acı ama gerçek. Ancak pasif içicilerin de benzer riskler altında olduğu da yadsınamaz. Yapılan araştırmalar haftada 2 saat veya daha fazla bir süreyi park, yeşil alan, bahçe gibi alanlarda geçiren kişilerin, doğaya hiç çıkmayanlara göre fiziksel ve zihinsel açıdan çok daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.

AKCİĞERLERİNİZ İÇİN DOĞRU BESLENİN

Başka pek çok sağlık sorununun da çözümü olan dengeli ve sağlıklı beslenme, solunum problemleri ve akciğer kanseri riskinizi de azaltan bir yaşam tarzı. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, fındık, yağlı balık ve zeytinyağı gibi antioksidanlar, lif ve sağlıklı yağlardan zengin yiyecekler vücutta iltihap oluşumunu azaltmaya da yardımcı oluyor.

RADON GAZI SALINIMINI KONTROL EDİN

Doğada toprak ve kayalardaki radyoaktif minerallerin parçalanması ile açığa çıkan bu kokusuz ve renksiz gazın evlere sızması olası. Akciğer kanseri riskini artıran ikincil nedenlerden olan bu gazın salınım durumu mutlaka kontrol ettirilmeli. Gaz kontrolünü camların kapalı olduğu aralık veya ocak ayında yapmak en doğrusu. Böylece seviyenin ne kadar yüksek olduğunu daha net ölçüp kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca bu kapsamda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun konutlarda radon ölçümü için hazırladığı raporu inceleyerek bilgi edinebilirsiniz. kurumsalarsiv.taek.gov.tr

EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN

Düzenli yapılan kardiyo egzersizleri zaman içinde akciğer kapasitesini yüzde 5 ile 15 oranında güçlendirebiliyor. Haftada en az iki kere bir saatten fazla fiziksel aktivite yapan kişilerin solunum testleri bu kapasitenin önemli ölçüde yükseldiğini kanıtlıyor. Unutmayın akciğer kapasitenizi artırarak vücudunuzda daha fazla hava tutabilir ve bu sayede daha çok oksijen dağıtabilirsiniz.

Doğru aydınlatmayla daha sağlıklı ve şık banyolar mümkün