mandala-nedir

Mandala nedir? Mandala nasıl yapılır? Ne işe yarar?

Mandala nedir? sorusunun yanıtını ve detayları bu rehberde bulabilirsiniz. İşte Mandalanın kısa tarihi, yapılışı…

MANDALA NEDİR?

Manda (Enerji – öz), La (kap) anlamına gelmektedir. Kısacası Mandalaya enerjiyi tutan kap diyebiliriz. Sanskritçe bir kelimedir. Mandala, bilinçaltında saklanan gerçekleri ortaya çıkartmamıza da araç olur. Yaptığımız çalışmalar sonrasında bilinçaltına attığımız bilgilerimizin açığa çıkmasıyla bize gerçek bir dışa vurum ve aydınlanma yaşatır. Böylelikle temiz bir bilinçle ihtiyacımız olan her şeyi sırasıyla yaşamımıza çekmeye başlarız.

TenSticker- Mandala duvar çıkartması

Mandala nedir? sorusunun yanıtı kısaca şu şekilde; Hinduizm ve Budizm’de evrenin yapısını simgelediği düşünülen, ritüel ve meditasyon amacı ile kullanılan sembollere mandala denir. Mandala, Sanskritçe’de basitçe ‘çember’ anlamına gelir. Kelimenin kökenine bakıldığında, “Manda” enerji veya öz, “La” ise kap kavramını ifade eder; mandala ise “enerjiyi saklayan/tutan kap” olarak tanımlanabilir.

Mandala, bir diğer adı ile ‘enerjiyi tutan kap’ son zamanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor! Sınırsız güzelliği içerisinde barındıran ve insanlar üzerinde birbirinden farklı olumlu etkisi bulunan bu küçük ama etkili aktivite, bir çeşit yetişkin boyama kitabı olarak biliniyor.  Günümüzde ise pek çok kişinin mandala yaparak hem zaman geçirdiği hem de ruhunu dinlendirdiği görülüyor. Eğer sizler de bir yere gitmeden, yüksek efor harcamadan aktivite gerçekleştirmek ve bu aktivitenin aynı zamanda ruhunuza iyi gelmesini istiyorsanız zaman kaybetmeden mandala ile tanışmalısınız. Peki nedir bu mandala?

Mandala,  varlığı yaklaşık 40.000 yıl önceye dayanan resimlerden bir tanesi.  İç içe geçmiş motiflerden oluşan mandalayla, mağaralarda bulunan eski duvar resimlerinde karşılaşmak mümkün. Duvar ve tavan boyası, motifi olarak görülen bu çizimlerin geçmişten günümüze kadar çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanıldığı biliniyor. Denilen o ki mandala hem göze hem de ruha çok iyi geliyor. 

MANDALANIN KISA TARİHİ

Life Full of Cheer

40.000 yıl önce yapılmış olduğu düşünülen bazı mağara resimlerinde de mandala benzeri şekillere rastlamak mümkün. Batı Tibet’teki Khartse Vadisi’nde bulunan Budist kalıntılarda mandala çizimleri içeren duvar ve tavan boyamaları dikkat çekiyor.

MANDALA NASIL YAPILIR?

Mandala nedir

Mandala basitçe, merkezdeki bir noktanın çevresine çizilen halkalar ve diğer şekillerden oluşan, çoğunlukla dairesel bir bütünlüğü olan bir şekildir. Mandala çizmeye her zaman ortadan başlanır, ortadaki küçük dairelerin etrafına çeşitli şekiller ve desenler eklenerek mandala büyütülür.

Tibet’te ve Hindistan’da rahipler, kum ve taş gibi çeşitli malzemeler kullanarak farklı mandalalar yapıyorlar. Yapımı saatler, hatta günler sürebilen bu büyük mandalalar spiritüel gelişimlerinin bir parçası sayılıyor. Büyük bir titizlikle yaptıkları mandala tamamlanınca, çemberin çevresinde şarkılar söyleniyor, dualar okunuyor. Daha sonra yapılan mandala bozuluyor. Malzemeler ise törenle bir kavanoza dolduruluyor veya yakındaki bir göle dökülüyor. Kendi mandalanızı çizmek için zaman ayırabilirsiniz. Hazır mandalaları alıp boyamanız da sakinleşmenize, odaklanmanıza yardımcı olacak eğlenceli bir aktivite olabilir.

Çocuklar için mandala boyama kitapları da mevcut. Bir bütünlük oluşturan şekilleri boyamak çocuklar için de odaklanabilecekleri faydalı bir etkinlik. Mandalada renk tercihleri, desenlerin formuna bağlı olduğu gibi, çoğu zaman da kişinin içinde bulunduğu ruh halinin bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Bu yönüyle mandala, kişinin kendisini bir ifade ediş şekli olarak değerlendirilebilir ve kişinin bilinçaltında saklı olanların bilinç düzeyine çıkmasına katkı sağlar.

Mandalada ayrıca, tema bütünlüğünün yanı sıra renk bütünlüğü de önemlidir. Bir mandalanın teması, tek bir mandala deseninde değil, mandalanın desen bütünlüğünde açığa çıkar. Desen bütünlüğünün görsel açıdan mükemmeliyeti, renk bütünlüğünü gözetmesine bağlıdır. Bu bütünlüğü koruyan çalışmalar, yalnızca çizim ve boyamayla değil, aynı zamanda görsel açıdan da rahatlatıcı etkilere sahiptir.

MANDALA NE İŞE YARAR?

Mandala nedir

Meditasyon amacı ile kullanılan mandalalarda genellikle ortadaki nokta “ben” ve çevreleyen şekiller de “benim etrafımdaki evren” şeklinde düşünülür. Uzakdoğu’da mandalalar, meditasyon ve farkındalığı geliştirmek amacı ile kullanılıyor.

Bazı inanç sistemlerinde niyetinizi, dileğinizi mandalanın ortasına koyduğunuzda ve o dileği şekillerle çevreleyip bir mandala oluşturduğunuzda, bu enerjiyi sabitlediğinize ve dileğinizi gerçekleştirmeyi kolaylaştırdığınıza inanılır. Bir inancı veya dileği simgeleyen mandalayı duvarınıza asabilir veya bir tılsım gibi üzerinizde taşıyabilirsiniz.

Mandala çalışmalarının en önemli faydası, kişiyi ruhsal bakımdan bir dinginlik haline taşımasıdır. Zihni meşgul eden çok sayıda konu, mandala çalışmasındaki yoğunlaşma sırasında dağılıp gider. Estetik bakımdan başarılı mandalalar, parça içindeki bütünü, bütün içindeki parçaları görmeyi sağlar ve görsel zekanın gelişmesini hızlandırır. El becerilerinin yanı sıra dikkat gelişiminde de faydalı olan mandalalar, sabırlı olmak konusunda kişilerin direncini yükseltir ve başta stres olmak üzere pek çok olumsuzlukla kendi başına mücadele etme güç ve olanaklarını geliştirir. Sevdiklerimizle yaptığımız mandalalar ise keyifli vakit geçirmemize katkı sağladığı gibi, sosyal ilişkilerimizin güçlenmesine de yardımcı olur. Piyasada pek çok çeşidini bulabileceğimiz mandala kitapları, bu tür etkinlikleri dilediğimiz ortamlarda gerçekleştirmemizi ve çalışmalarımızı uzun süreler korumamızı sağlar.

İç Mimar Gizem Uçkun Tiryaki

Hinduizm ve Budizm için oldukça fazla öneme sahip olan mandala, geçmiş yıllarda evrenin yapısını simgelemesi ile biliniyordu. Günümüzde ise daha çok yetişkinlerin zaman geçirmek ve ruhunu dinlendirmek için tercih ettiği boyadığı motiflerden bir tanesi. Basit bir ifade ilde günümüzde defterlere, kitaplara, kağıtlara basılan bu motifler çeşitli şekillerde boyanabiliyor ve pek çok faydası bulunuyor. Eğer siz de mandala ne işe yarar? ya da mandalanın faydaları nelerdir? sorusunun cevabını merak ediyorsanız mandalanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Mandala çocuklarda ve yetişkinlerde zihnin rahatlamasını sağlıyor.
  • Konsantrasyonun güçlenmesine yardımcı oluyor.
  • Dikkat süresini yükseltiyor.
  • Hayat gücünü destekliyor.
  • Stresi azaltıyor.
  • Endişe halini gideriyor.
  • Özel eğitim ihtiyacı olan kişilerin aktivite yapmasını sağlıyor.
  • Parmak kaslarının gelişmesine yardımcı oluyor.
  • Koordinasyon becerisini geliştiriyor.
  • Sabırlı olmaya yardımcı oluyor.
  • Bedeni dinlendiriyor.
  • Estetik bir bakış açısı kazanmayı sağlıyor.
  • Psikomotor becerisini geliştiriyor.

Kısa bir özetle mandalanın pek çok faydasının olduğunun söylenmesi mümkün. Sizler de mandala yaparak bu faydalardan yararlanabilir ve keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz.

Mandala yapmak aslında bakılırsa öyle püf noktaları olan bir aktivite değil. Mandala yapmak için yalnızca kuru boya, sulu boya ya da pastel boya gibi boya türlerinden bir tanesine sahip olunması yeterli. Bu gibi bir boya türünü edindikten sonra mandala da tedarik edildikten sonra geriye sadece boyama yapmak kalıyor. Bu kısımda ise devreye kişiniin beğenileri, hayal gücü ve istekleri giriyor. Ancak genel olarak mandala yapan ve mandala konusunda ders veren kişiler mandalanın içten dışa doğru boyanması gerektiğini söylüyor. Eğer sizler de ilk kez mandala yapacaksanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız elinizde bulunan bir tür boya ile içten dışarı doğru boyama yapmaya başlayabilirsiniz. Oldukça fazla zaman ve sabır isteyen bu aktiviteyi yapmaya devam ettikçe zaman içerisinde eliniz alışacak ve kendiniz için uygun olan, beğenilerinizi karşılayan mandalalar elde etmeye başlayacaksınız. Mandala yapmak işte bu kadar kolay!

MANDALA YAPMAK PSİKOLOJİYE İYİ GELİR Mİ?

Öncelikle psikolojik uygulamalar, terapilerde önerilenler kişilere özeldir ve bu nedenle önerilen hiçbir şey herkes için geçerli olmayabilir. Bu nedenle mandala yapmak psikolojiye iyi gelir mi? sorusunun tek bir şekilde yanıtlanması mümkün olmayabiliyor. Eğer sıkılıyorsanız, zihninizi bir süre boşaltmak ve bir şeyle sabırla ilgilenmek istiyorsanız mandala yapmak size iyi gelebilir. Ancak en başta da belirtildiği üzere her uygulama herkes için geçerli olamayabiliyor. Deneme yaparak mandala yapmanın psikolojinize iyi gelip gelmediğini ölçebilir, buna göre devam edebilirsiniz.

Evin havası nasıl temizlenir? 11 adımda hava tazelensin