Dekorasyonun da hileleri vardır. Önce mekanı analiz eder sonra da planlamaya başlarsınız. Kibrit kutusu büyüklüğündeki bir köşenin bile size söyleyecekleri vardır.
DOĞRU YERLEŞTİRİN
Bir amaca da, birden fazla amaca da yönelik olsa sahip olduğunuz alanı değerlendirmek için mekanı analiz etmeniz gerekir. Aslında odayı planlamak çok az bir bilgi ile bile mümkün. Mobilyaların yerleşimi, ışık dolaşımını artırmak ve ferahlık hissi için zemin alanını olabildiğince boş bırakmalı.
YATAĞINIZ ODAK NOKTASI OLSUN
Özellikle biçimsiz duvarlar, gereksiz kolonlar, asimetrik yüzeyleri algıdan uzak tutmak için yatağınızı duvara ortalayarak yerleştirin. Bu çözüm, yatağın aynı zamanda mekanın odağında olmasını sağlayacaktır.
DAR ALANLAR OLUŞTURUN
Gerektiğinde küçülebilecek, sandalyeleri saklanabilecek bir yemek alanı oluşturun. Bu, yemek odasında bir pencerenin kenarı, mutfakta ise duvara monte olabilecek açılıp kapanabilen bir tabla olabilir. Aynı çözümü yatak odasında makyaj bölümü için de düşünebilirsiniz.
ANAHTAR PARÇALAR SEÇİN
Şimdi bu odaya en çok uyan mobilyalar ne olurdu, sorusu ile başlayın işe. İşte tam da bu yüzden fonksiyonel mobilyalar, akıllı depolama üniteleri alanları olabildiğince iyi kullanabilmek için anahtar parçalar.
DİKEY-YATAY KOORDİNATLAR
Ayrı ayrı kanepeler yerine bir L ile daha az yerde daha çok kişiyi ağırlayın. Yine tavana kadar uzayıp giden bir kitaplık ise ekstra depolama yüzeyi elde etmenizi sağlar.
BANYODA EKSTRA DEPOLAMA ALANI YARATMAK İÇİN
- Mini askılar bazen şaşırtıcı derecede akıllı çözümler yaratmanızı sağlar. Üzerlerine torba, kutu, kese gibi daha büyük depolama elemanlarını asarak geniş alanlar yaratabilirsiniz.
- Dar duvarlarda dar raflar kullanabilirsiniz. Rafları asmadan parlak yüzeyli duvar kağıtları kullanırsanız ışığı yansıtarak mekanın daha aydınlık görünmesini sağlayabilirsiniz.
RENKLERLE ŞAŞIRTIN
Renk seçimi yaparken aklınızdan çıkarmamanız gereken basit bir kural var: Rengin bir odanın hem ambiyansını hem de proporsiyonunu kesinlikle değiştireceği. Açık renkler duvarları uzaklaştırır; koyu renkler ise bize daha çok yaklaştırır.
İLLÜZYONİST YAKLAŞIM
Mekanın tamamına bir tuval gibi yaklaşın. Bir rengin aynı tonlarını kullanmanız ve bunda da soğuk tonlar seçmeniz hiç şüphesiz mekana serin olduğu kadar ferah bir atmosfer katar.
AKSESUARLARLA DÖNÜŞTÜRÜN
Birkaç başarılı kapanış dokunuşu bir mekanın algısını değiştiremez derseniz, yanılırsınız. Elbette en fazla kaçınacağımız şey kalabalık bir aksesuar ordusu. Her zaman fazla dolu ve basık bir ruh hali yaratır. Aynalar en eski hilelerden. Ama şeffaf yüzeyler ve monokromik renk kartelası da en az bu kadar önemli.
SANATSAL YAKLAŞIM
Işığı yansıtan sadece aynalar zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü açık renkli tablolar da yakın oranda reflektör görevi görür.
AYDINLATMANIN GÜCÜ
Tamamlayıcı aksesuar elemanlarından aydınlatmaların gücünü yadsımayın. Karanlık ve gölgede kalan alanlar alanı daha da küçültür. Bu sebeple olabildiğince alanı aydınlatmalarla iyi ışıklandırmaya gayret edin.
ORAN-ORANTI OYUNLARI
- Büyük düşünün! Bir mekana büyük bir parça eklemek “vay be!” dedirtebilir. Örneğin yemek odasında ya da yemek masası, tezgah gibi yüzeylerin üzerinde dev bir avize kullanmak gibi.
- Büyük bir parça kullandıysanız bu parçanın odanın geri kalanından farklı bir renkte olmamasına; diğer tonların alt ya da üst değerlerinde olmasına özen gösterin.
- Duvarda çıkıntı yapan sütunları geriye itmek için koyu renge boyayabilirsiniz.
Evim 2016