Küçük mekanları dekore etmenin zorluklarını biliyoruz. Ancak mevcuttaki alanları ideal şekilde değerlendirmenin de pek çok farklı çözümü var.
Biraz yaratıcılık, biraz da doğru planlama ile stüdyo bir daireden küçük ve sorunlu bir alana kadar her yeri aslında olduğundan daha ferah göstererek akıllı bir biçimde dekore etmek mümkün. Üzerinde iyi düşünülen küçük ve dar bir alan, böylelikle ölçüleri ile değil, fonksiyonelliği ve şıklığıyla ön plana çıkacaktır.
DAR ALANI ÇOK FAZLA BÖLMEK
Alanı görsel olarak bölmekten kaçının. Eğer küçük bir mekanı kendi içinde bölümlere ayırmaya kalkarsanız bu mekanın parça parça ve daha küçük algılanmasına sebep olacaktır. Bu sebeple paravan, zemin malzemesi, duvar renkleri ve hatta halıları bile dikkatle kullanın. Çünkü bu öğelerin her biri mekanı ayırmakta kullandığımız araçlar. Eğer renk, tarz olarak birbirlerinden çok farklı olurlarsa odayı kendi içinde bölerek parçalı algılanmasına neden olur.
İlginizi çekebilir: Odaları camla bölelim mi? 8 farklı camla oda bölme örneği
ODANIN HACMİNİ ES GEÇMEK
Eğer odada dolaştığınız alan yani zemin alanı dar ise mekanın genel anlamda hacmine odaklanabilirsiniz. Bunun anlamı başınızı yukarı kaldırıp havadarlık hissini nasıl maksimize edebileceğiniz. Bunun için ışığı maksimize edebilmek esas unsur. Örneğin son katta yaşıyorsanız ya da müstakil bir eviniz varsa, mimari olarak da evin planı müsaitse bir çatı penceresi bile yaptırmayı düşünebilirsiniz. Benzer şekilde ışığı maksimize etmek için boydan boya pencereler iyi bir fikir olabilir. Balkona açılan odalarda boydan boya camları kolaylıkla yaptırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Çatı katı pencere modelleri – Çatı penceresi nedir? Özellikleri
DAR ALANDA DEPOLAMA ALANI YARATMAMAK
Depolama alanları her ev için çok önemli, ama konu küçük bir alansa konunun ehemmiyeti biraz daha artıyor. Atıl kalan alanları ve yatay eksendeki boşlukları depolama ile ilgili değerlendirmeniz önemli. Örneğin karyolanın altındaki geniş ve yatay alan gibi… Başka ne mi olabilir? Askılarda, kancalar, raflar her şey aslında depolamaya yönelik bir çözüm olabilir.
İlginizi çekebilir: Depolarken stiliniz konuşsun: 4 farklı stilde depolama örneği
AYNALARA YETERİNCE YER VERMEMEK
Kompakt bir alanda yapılabilecek en doğru hareketlerden biri aynaları dekorasyonun bir parçası haline getirmektir. Parça parça aynalar kullanabileceğiniz gibi, ayna duvarlar ya da büyük ebatlı aynalar da mekanı olduğundan daha büyük ve aydınlık göstermenizi sağlar. Özellikle az ışık alan karanlık odalarda ayna kullanmak çok işe yarar. Eğer aynaların yarattığı illüzyon hissinden hoşlanmıyor ya da her köşeyi dönüşünüzde kendi yansımanızı görmek istemiyorsanız duvarların üst kısımlarında ayna kullanabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Ayna alırken nelere dikkat etmeliyiz? A’dan Z’ye ayna dekorasyonu
DAR ALANDA KOYU TONLARI KULLANMAMAK
Elbette ki, açık renkler parlak ve bir mekanı her zaman olduğundan daha büyük gösterir. Ama bunun anlamı koyu tonlardan vazgeçmemiz değil. Küçük mekanlarda kullanılan koyu bir ton ya da bir renk kombini tüm ilgiyi kendi üzerinde toplayarak stile ya da oradaki forma, temaya odaklanmamız anlamına geliyor. Ayrıca mekanı kişiselleştirebileceğimiz harika bir yöntemdir.
İlginizi çekebilir: Koyu renk duvar dekorasyonu örnekleri ve püf noktalar
DAR ALANLARDA ÇOK FAZLA EŞYA KULLANMAK
Eşyalarınızla aranızda özel bir bağ olabilir. Ayrıca ihtiyacınız olduğunda her şey elinizin altında olsun da istiyor olabilirsiniz. Ancak dar alana çok fazla eşya sığdırmaya kalkmak da o odada tıkış tıkış bir görünüm yaratır. Sadeleşmeye özen gösterin. Sık kullanmadıklarınızdan vazgeçerek işe başlayabilirsiniz.
Küçük bir evde yapmamanız gereken 7 dekorasyon hatası
Küçük metrekarede alan kazandıran öneriler ve 33 dekorasyon püf noktası