Bahçe

Kırlangıç Otunun Faydaları

Kırlangıç otu, haşhaş ailesinden çok yıllık bir bitkidir ve boyu 30 cm ila 120 cm’yi bulabilmektedir. Genelde yerleşim yerlerine yakın bölgelerde kendi kendine yetişen kırlangıç otunun açık sarı renkte çiçekleri vardır. Kırlangıç otu, uzun yıllardır çeşitli sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olarak kullanılmakta olan bir bitki olmakla birlikte bitkinin sarı-turuncu renkli öz suyunun tahriş edici özellikleri bulunmaktadır.

Ülkemizde temre otu veya kına otu olarak da bilinen kırlangıç otu, Nisan ila Ağustos ayları arasında çiçek açan bir bitkidir. İlkbaharda çiçek açan bitki, yaz boyunca çiçeklenmeye devam etmektedir. Genelde ormanlık bölgelerde görülen kırlangıç otu, dayanıklı bir bitki olduğu için her yerde yetişebilmektedir.

Kırlangıç otu, tohumlarını saçarak kendi kendine çoğalabilen bir bitki olduğu için bahçenizde kırlangıç otu yetiştirmek istiyorsanız, bitkinin yayılmasını kontrol altında tutmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca bitkinin sarı-turuncu öz suyu, kıyafetlerde kalıcı lekeler oluşmasına neden olabileceği için kırlangıç otlarıyla ilgilenirken dikkatli olmanız önemlidir.

Kırlangıç otu, sağlığı desteklemek amacıyla çeşitli şekillerde kullanılan bir bitki olsa da zehirli maddeler içerdiğinden bitkiyi dahili olarak kullanırken dikkatli olmak gerekir. Kırlangıç otunu nasıl kullanabileceğiniz ve bakabileceğiniz dahil olmak üzere bitkiye dair merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Kırlangıç Otu Ne İşe Yarar?

Kırlangıç otunun sağlık üzerindeki faydaları genelde bitkinin toprağın üstünde kalan kısımlarından kaynaklanmaktadır. Kırlangıç otunun yaprakları, sapları ve yapraklarındaki öz suyu sağlık amacıyla tüketilmekle birlikte bitkinin kök kısmını kullananlar da bulunmaktadır.

Kırlangıç otunun, sahip olduğu alkaloitler sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiği düşünülmektedir. Kırlangıç otunda en fazla bulunan chelidonine isimli alkaloittir. Bitkinin alkaloit içeriği gün içinde artış göstererek akşamları hasat için en uygun hale gelmesini sağlamaktadır. Kırlangıç otunda alkaloitlerin yanı sıra flavanoidler, organik asitler, lektinler, yağ asitleri ve çeşitli mineraller de bulunmaktadır.

Kırlangıç otu, geleneksel anlamda en çok göz hastalıklarının tedavisinde ve gözlerin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Kırlangıç otunu göz sağlığını desteklemede kullanmak için bitkinin yapraklarında bulunan öz suyunu çıkarmak gerekir. Bunun için bitkinin yaprağı koparılarak baş ve işaret parmağı arasında ezilebilir. Ardından ortaya çıkan su, gözler kapalıyken gözlerin üzerinden sürülebilir.

Kırlangıç otunun hafif yatıştırıcı, antispazmodik ve detoks etme özelliklerinin olduğu da bilinmektedir. Kırlangıç otunu bu özellikleri nedeniyle bağırsakların, bronşların ve diğer organların rahatlatılması amacıyla kullanmak mümkündür.

Kırlangıç otu, topikal olarak siğillerin ve nasırların tedavisinde kullanılabilmektedir. Kırlangıç otunun yapraklarında bulunan öz suyu, siğillerin ve nasırların üzerine sürüldüğünde iyileştirici etki gösterebilmektedir.

Kırlangıç otunun sağlık sorunlarının tedavisinde destekleyici olarak kullanmak için bitkinin ilkbaharda çiçek açar açmaz hasat edilmesi ve taze kullanılması iyi olacaktır. Bununla birlikte bitkiyi taze olarak kullanma fırsatınız olmayacaksa daha sonra kullanmak üzere kurutarak saklayabilirsiniz.

Kırlangıç Otu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kırlangıç otu, sağlık üzerinde çeşitli faydaları olan bir bitki olmakla birlikte zehirli olduğu için bitkiyi kullanırken dikkat etmek gerekir. Toksisitesi düşük olan kırlangıç otunu kurutarak toksisitesini büyük ölçüde azaltmak mümkündür. Bitkinin öz suyu göz yorgunluğu gibi sorunların tedavisinde kullanılsa da sapındaki su, tahriş edici ve alerjen olduğu için dikkatli olmak gerekir.

Kırlangıç otunu yüksek dozlarda kullanmak solunum sorunlarına, ciltte tahrişe ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca dahili olarak tüketildiğinde ağızda yanma hissine, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Bitkide toksik alkaloitler bulunduğundan kırlangıç otunu dahili olarak tüketirken çok dikkatli olunmalıdır.

Kırlangıç otunun sapındaki sarı-turuncu öz suyu, ciltte belirgin bir şekilde görülen lekeler bırakabilir. Aynı zamanda cilt üzerinde tahrişe neden olabilen öz suyunun ciltle olan temasının fazla olmamasına özen gösterilmelidir.

Kırlangıç Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Kırlangıç otu çayı hazırlamak oldukça basittir. Kırlangıç otu çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler 250-300 ml sıcak su ve 1 tatlı kaşığı kuru kırlangıç otu yeterli olacaktır. Kuru bitkiyi önceden kaynatılmış suyun içine atıp 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.

Kırlangıç Otu Nerede Bulunur?

Bahçenizde veya evinizde saksının içerisinde kırlangıç otu yetiştirmek isterseniz, üreticilerin sattığı kırlangıç otu fidelerini tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte fideleri güvenilir ve bitki yetiştirirken kimyasal kullanmayan üreticilerden almanız önemlidir. Özenle ve hiçbir kimyasal kullanılmadan yetiştirilen kırlangıç otu fidelerini artemisia.com.tr adresi üzerinden satın alarak bitkilerinizi bir an önce yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

Kırlangıç Otu Nasıl Bakılır?

Kırlangıç otunun faydalarından yararlanmak için kendi yetiştirdiğiniz bitkilerden faydalanabilirsiniz. Bölge ve iklim konusunda seçici olmayan kırlangıç otunu yetiştirmek oldukça kolaydır.

Kırlangıç otunu evinizde yetiştirmek için fide satın alabilir ve fideyi içinde geldiği üretici saksısından çıkararak kendi saksınıza dikebilirsiniz. Saksıda bakacağınız kırlangıç otunun toprağını nemli tutmak için düzenli olarak sulamaya dikkat etmelisiniz.

Kırlangıç otunu yarı gölge veya gölge bir yere yerleştirebilirsiniz. Ilıman ve sıcak iklim sevmesine rağmen soğuk hava şartlarına da dayanıklı olan bu bitki, güneşe çok fazla ihtiyaç duymasa da sulamaya ihtiyaç duyduğu için saksı toprağını nemli tutmaya özen göstermelisiniz. 

Bu bir reklamdır

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi (Kolay tarif)

Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…

7 saat önce

Duvar boyası rengi nasıl seçilir? Duvar boyarken nelere dikkat edilmeli?

Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.

9 saat önce

Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 10 ev bitkisi

Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…

10 saat önce

Zekeriyaköy’de Bir Villa Turundayız

İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…

10 saat önce

Mikrodalga nasıl temizlenir? Sirke ile tertemiz olsun

Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…

1 gün önce

Elma cipsi tarifi (Sağlıklı atıştırmalık)

. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…

1 gün önce