Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı

Gıda israfını azaltmak ve dış mekan bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak istiyorsanız, atılan yumurta kabuklarını en iyi şekilde kullanmalısınız.
Gıda israfını azaltmak ve dış mekan bitkilerinizin büyümesine yardımcı olmak istiyorsanız, atılan yumurta kabuklarını en iyi şekilde kullanmalısınız.
Bahçede yumurta kabuğu kullanmanın faydalarıyla ilgili birçok söylenti dolaşıyor; bazıları doğru, bazıları ise abartılı. Peki, yumurta kabukları bitkiler için gerçekten faydalı mı? Yumurta kabukları, bitkiler için gerekli olan kalsiyum gibi besin maddelerini içerir ve bunları bahçenizde doğru şekilde kullanmak, birçok avantaj sağlayabilir. Ancak, yumurta kabuğu kullanmanın getirilerinin büyük veya anlık olmadığını unutmamak önemlidir.
Yumurta kabuklarının bitkiler için faydalı olup olmadığı ve bunları dış mekanınızda nasıl etkili bir şekilde kullanabileceğiniz hakkında uzmanlar açıklama yaptı.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yumurta kabuğu çiçeklere nasıl verilir? Faydaları nelerdir?
YUMURTA KABUKLARI BİTKİLER İÇİN İYİ MİDİR?

‘How To Grow Everything’in kurucusu Diane Kuthy, “Birçok kişi yumurta kabuklarının toprağa iyi gelen kalsiyum içerdiğini iddia ediyor. Bu doğru olsa da, yumurta kabukları bu kalsiyumu ancak ayrıştıktan sonra serbest bırakır, bu da aylar hatta yıllar sürebilir,” diyor.
Yumurta kabuklarından elde edilen kalsiyum, sağlıklı ve güçlü bitkilerin yetiştirilmesine katkı sağlayarak köklerin ve gövdelerin büyümesini teşvik edebilir. Ancak Diane’in belirttiği gibi, yumurta kabuklarının bu faydalarından bitkilerin uzun süre sonra yararlanabileceğini unutmamak önemlidir.
All That Grows’un kurucusu Sally Allsop ise, “Yumurta kabukları aynı zamanda toprağınızı daha da zenginleştirecek magnezyum, fosfor ve potasyum gibi az miktarda başka mineraller de içeriyor,” diyor.
Bitkilerinizin toprağında yumurta kabuğu kullanmanın bir diğer faydası da zararlılara karşı koruma sağlayabilmesidir. Sally, “Yumurta kabukları, keskin kenarları nedeniyle sümüklü böceklerden kurtulmak ve salyangozlardan kurtulmak da dahil olmak üzere bazı zararlıları caydırmaya yardımcı olabilir,” diyor. Ancak, uygun şekilde ezilip toprağa dahil edilmezlerse diğer zararlıları çekebileceklerini de belirtiyor.
Genel olarak, bitkilerinize besin sağlamak için sadece yumurta kabuklarına güvenmek yerine çeşitli yöntemleri düşünmek önemlidir. Bununla birlikte, mutfak atıklarınızı yeşil ve faydalı bir şekilde kullanmanın iyi bir yolu olabilir.
YUMURTA KABUKLARINI BAHÇENİZDE NASIL KULLANABİLİRSİNİZ?
Yumurta kabuklarını bitkiler için kullanmanın çeşitli yolları bulunmaktadır.
Sally, “En yaygın olanı, bahçıvanların onları küçük parçalara ayırıp toprağa dahil etmesidir,” diyor. “Bu yöntem, toprak yapısını, drenajı ve havalandırmayı iyileştirmeye yardımcı olurken, kabuklar ayrıştıkça besin maddelerini yavaşça serbest bırakmaya yardımcı oluyor,” diye ekliyor.
Birçok bahçıvan, fide yetiştirmek için yumurta kabuklarından kendi tohum tepsilerini yapmayı tercih ediyor. Sally, “Yumurta kabuklarını yaklaşık 30 dakika kaynatıp sterilize ederseniz, bunları tohumlarınızı yetiştirmek için küçük hücresel saksılar olarak kullanabilirsiniz,” diyor. “Sonra fideniz dikilmeye hazır olduğunda, onu hâlâ yumurta kabuğundayken bahçenize fırlatabilirsiniz,” diye ekliyor.
Yumurta kabuklarının ayrışması biraz zaman alabileceğinden Diane, bunların kompostta kullanılmasını daha etkili bir yöntem olarak öneriyor. “Yumurta kabuklarını kullanmanın en iyi yolu, onları sıcak bir kompost yığınında kompostlamak veya tavuklarınıza yedirmektir,” diyor.
Bitkilerinize en uygun besinleri sağlamak için yumurta kabuklarının yanı sıra gübre kullanmayı denemek iyi bir fikir olabilir.
Yumurta Kabuğunu İç Mekan Bitkilerinde Kullanabilir Misiniz?
Yumurta kabukları, ayrışırken bitkilere besin sağlayarak faydalı olabilir. Onları ezerek hem iç mekan hem de dış mekan bitkileri için toprağa yerleştirebilirsiniz. Bitkilerinize diğer besinlerin yanı sıra kalsiyumu da sağlayarak büyümelerini destekleyebilirler.
Yumurta kabukları, besin maddelerini serbest bırakarak bitkilerinizin sağlıklı büyümesini destekleyebilir; bu nedenle onları günlük mutfak atıklarınızla birlikte hemen atmamanız önemlidir.
Bu işlem biraz zaman alabilir, ancak yeniden değerlendirmek için kesinlikle değer. Daha sürdürülebilir bir bahçecilik yaklaşımı için, bitkilerinizin büyümesini hızlandırmak için kahve telvesini de kullanabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor! -
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler
Yorum Yaz