Madagaskar yasemini bakımı püf noktalarını anlatıyoruz. Madagaskar yasemini nasıl budanır, nasıl çoğaltılır ya da nasıl sulanır?
Madagaskar yasemini bakımı(gelin mumu çiçeği) püf noktalarını anlatıyoruz. Madagaskar yasemini nasıl budanır, nasıl çoğaltılır ya da nasıl sulanır sorularına yanıt arıyorsanız işte püf noktalar…
MADAGASKAR YASEMİNİ ÖZELLİKLERİ
Stephanotis floribunda yani bir diğer bilinen adıyla Gelin mumu çiçeği (Madagaskar yasemini) Apocynaceae familyasına ait anavatanı Madagaskar olan bir bitkidir. İç mekanda doğru ortam koşulları sağlanırsa yetiştirilmeye uygundur. Son yıllarda görüntüsü nedeniyle dekoratif olarakta kullanılmaktadır. Güzel bir kokuya sahip çiçeklerini açan madagaskar yasemininin tırmanıcı bir özelliği de vardır.
🌿 GENEL BİLGİLER:
Anavatanı: Madagaskar
Tür: Tropikal sarmaşık
Çiçek: Beyaz, yoğun kokulu
Yaprak: Kalın, parlak, koyu yeşil
MADAGASKAR YASEMİNİ MEYVESİ
Madagaskar yasemini bitkisinin yapraklarının şekli kauçuk yapraklarının minik halini anımsatır. Meyve ve çiçek verme özelliğine sahip olan Madagaskar yasemininin meyveleri avokado meyvesine benzer. Çiçeklerinin şekli ve kokusu yasemin çiçeğini andırır. Fakat yasemin çiçeği ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Çiçekleri mumdan yapılmış gibidir. Uzun süre solmadan yaşayabilir.
💐MADAGASKAR YASEMİNİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?
Çiçek açmaya ilkbaharda başlar ve sonbahara kadar çiçeklerini açar. İyi güneş alan fakat direk güneşe maruz kalmayacağı ve bol havalandırılan iç mekânlarda eğer uygun ortam yaratılırsa çiçeklerini açabilir. Madagaskar Yasemini, çiçek açacağı zaman bulunduğu ortamdan farklı bir yere bitkinin yeri değiştirilmemeli ve dalları bükülmemelidir. Yoksa tomurcukları dökülebilir.
Tomurcuk oluşumu döneminde yer değişikliği yapılmamalı.
Işık, nem ve bakım düzeni çiçeklenmeyi etkiler.
MADAGASKAR YASEMİNİ BAKIMI
Mart ayından Ağustos ayı sonuna kadar bolca sulanmak ister. Sulama suyu mutlaka dinlendirilmiş olmalıdır. Bu ayların dışında kalan aylarda ise sulama periyodu daha seyrek yapılmalıdır. Çiçek yapraklarını yaz döneminde su püskürtücü ile nemlendirmeyi ihmal etmeyin.
💧 SULAMA
Toprağın üst yüzeyi kuruduğunda sulayın.
Yazın daha sık, kışın daha seyrek sulanır.
Kireçsiz, dinlendirilmiş su kullanmak en iyisidir.
Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir.
🌡️ SICAKLIK
Ideali: 18-25°C
Soğuktan hiç hoşlanmaz. Kışın 15°C’nin altına düşmemeli.
Ani sıcaklık değişimlerinden korunmalı.
☀️ IŞIK
Aydınlık ama doğrudan güneş almayan bir yerde tutulmalı.
Sabah güneşi alabilir ama öğle sıcağından korunmalı.
Yetersiz ışıkta çiçek açmaz.
🌿MADAGASKAR YASEMİNİ BUDAMA
Dalları fazla uzadığında destek çubuğuna bağlanıp şekillendirilebilir. Esnek dallara sahip olduğu için son zamanlarda çember etrafına sabitlenip görsel olarak bu şekilde satışı yapılmaktadır. İlkbaharda budaması yapıldıkça bitkinin çiçek verme olasılığını arttırmış olursunuz. Yaz döneminde zayıflayan dallar mutlaka kesilmelidir. Sağlıklı dallar çok uzunsa onlarda budanıp çiçeklenmeye hazırlanmalıdır. Yaz sonu itibariyle budama yapılmamalıdır. Bitki dinlenme sürecine bırakılmalıdır.
Çiçeklenme sonrası (yaz sonunda) şekil vermek için hafif budama yapılabilir.
Solmuş çiçekleri koparmak, yeni tomurcukların oluşmasına yardımcı olur.
🌱TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Madagaskar yasemini bakımı için (gelin mumu çiçeği) bahçe toprağı kullanabilirsiniz. Suyu bünyesinde tutmayan özellikte olmasına dikkat etmeniz yeterlidir. Her yıl toprağını yenileyebilir ya da toprak takviyesi yapabilirsiniz. Yine bitki besini için uygun bir bitkidir. Bahçede bakım sağlayacaksanız eğer keçi gübresi ile toprağın besin değerini arttırabilirsiniz.
Hafif asidik, humuslu, geçirgen toprak ideal.
Saksı toprağı + torf + perlit karışımı iyi sonuç verir.
🍽️ BESİN
Büyüme döneminde (ilkbahar-yaz) ayda 1 kez çiçekli bitki besini verilebilir.
Kışın gübre verilmemeli.
MADAGASKAR YASEMİNİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Madagaskar Yasemini, en çok daldırma yöntemiyle çoğaltılır. İlkbahardan yaza kadar olan dönemde uç ya da yan dallarından kesilerek daldırma yöntemiyle köklendirilebilir. Yarı olgunlaşmış dallarından tepe çeliğiyle, olgun dallarından basit daldırma ile ya da tohum ile çoğaltılabilir.
Avokadoyu andıran meyveleri dalda kuruyunca içerisinden tohumlar alınır. Alınan çekirdek hiç bekletilmeden direkt dikilir. Yaklaşık bir hafta içerisinde çimlenme başlar. Tohumlar çimlendikten sonra fide boyutuna geldiğinde direkt güneşe maruz kalmayacağı 25 dereceden düşük hava sıcaklığına sahip olmayan bir ortamda bakımı sağlanmalıdır.
🔁 SAKSI DEĞİŞİMİ
2-3 yılda bir, ilkbaharda yapılabilir.
Çok büyük saksıya geçilmemelidir; çiçeklenmeyi azaltabilir.
🌫️ NEM İHTİYACI
Tropikal olduğu için yüksek nem sever.
Yapraklarına su püskürtmek faydalıdır.
Özellikle kaloriferli evlerde nem tepsisi veya nem cihazı işe yarar.
Yorum Yaz