Kasımpatı bakımı kolay bitkilerden biridir. Papatyagiller familyasına ait olan krizantem ya da Kasımpatı (Chrysanthemum) otsu gövdeli ve yıllık yaşayan bir bitkidir. Kasımpatı bitkisinin çiçeklerinin rengi sarı, beyaz veya pembe olur.
Kasımpatı (krizantem), 50–150 cm kadar büyüyebilir. Büyük çiçek başlarına sahip sarı, turuncu, kırmızı, beyaz renkleri mevcuttur.
Ülkemizde kasımpatının çokça renkleri mevcuttur. Kasımpatı papatya cinsinin en büyüğüdür. Vazoluk çiçekler içerisinde en dayanıklı ve en uzun ömürlü çiçektir.
Dikim aralığı 15–20 cm olup, yaklaşık bir buçuk ay kadar çiçekte kalır. Torf+gübre karışımı harçlı topraklarda yetişir. Bahçe, balkon ve teraslarda kullanılabilir.
Kasımpatı Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar. Ev ve balkonlarda ise Eylül ve Ekim aylarında çiçeklenmeye başlar. Ekimin yapıldığı aya göre yaz aylarında çiçeklenir.
Kasımpatı çiçeği bolluk anlamı taşır. Bir saksısında yüzlerce çiçeği olabilen kasımpatının bir dalında ise birden fazla çiçeği olması bolluk ve bereket anlamına gelir.
Kasımpatı bakımı için güneş ihtiyacı da önemlidir. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda bakılmayı sever.
Kuruyan çiçeklerini makas yardımıyla temizlediğinizde daha iyi gelişim gösterecektir.
Toprağının nemli olmasını ister. Fakat nemli olması demek toprağın ıslak kalması anlamına gelmez.
Kasımpatı tohumlarını ocak ayından mart başına kadar gerçekleştirebilirsiniz. Çimlenme süreci hızlıdır. Çiçeklenme süreci ise yaz mevsimi boyunca gerçekleşir.
Kasımpatı (krizantem) çoğaltmak için tohum kullanabilirsiniz. Nemli uygun toprak yüzeyine kasımpatı tohumları ekilir. Yüzeyi 1-2 cm toprakla kapatılır. Toprak üzerine sera etkisi yaratmak için şeffaf poşet ya da jelatin kapatıp çimlenme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Yaklaşık üç hafta içerisinde çimlenmeye başlar. Filizler gözlemlendikten sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir.
Merhaba, Bahçeyle uğraşmaya yeni başlıyorum. Kasımpatı çiçeklerim yakın zamana kadar oldukça sağlıklıydı. Çiçekleri dökülmeye başladı. Nasıl budamalıyım? Ayşe Ak
Merhaba, Kasımpatı çiçeklerinizin kalitesinin bozulduğunu düşünüyorsanız, kökün 10 santimetre yukarısından bitkinizi budayın. Kestiğiniz dalların üzerinde en az üçer göz bırakarak parçalara ayırın. Altta kalan gözleri toprağın içinde kalacak şekilde bir saksıya dikin. Toprağını nemli tutun. Bitkiniz bahar döneminde filiz verecektir.
Sonbahar ayları elbette renklerin söneceği anlamına gelmez. Balkonunuz, evinizin girişine veya bahçenize top top ve göz dolduran kasımpatılar alabilir, hatta onları mevsim renklerine uygun kahverengi sepetlerin içine yerleştirerek etkilerini daha da artırabilirsiniz. Çok yıllık olan bu çiçekler bir sonraki güzde de sizi memnun etmeye devam edecektir.
Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları
Hangi vazoya hangi çiçek konulur? Vazo çeşitleri ve özellikleri
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…