Alocasia Polly yani Türkçe’de bilinen adıyla ‘Fil kulağı’ ya da ‘Melek kanadı’ bitkisinin bakımı hakkında merak edilen soruların yanıtını derledik. Fil kulağı bitkisi bakımı için dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Saksı ya da toprak seçerken nelere dikkat edilmeli? Fil kulağı bitkisi nasıl ortamda yetişir? İşte yanıtlar…
Alocasia polly yani fil kulağı çiçeği bakımı ile ilgili bazı püf noktalar mevcuttur. Ne kadar iyi bir ortam hazırlarsanız bitkiniz o derece sağlıklı gelişim gösterecektir.
Fil kulağı bitkisini çoğaltmak için kök ayırma yöntemini kullanabilirsiniz. Kökler rizomlu olduğu için çok kolay filizlendirebilmekte mümkündür.
Yapraktan çoğalır mı? Dipten bir yan filizden uzamış bir yaprak varsa ve dipte filizin kendi rizom oluşumu varsa gübresiz, kumlu bir toprakta köklenebilir. Ancak direkt yaprağı keserek köklendirmek mümkün değildir.
Fil kulağı bitkisinin (Alocasia polly) dallarının üzerindeki çiçekler solduktan sonra bitkinin yeni yaprak ve çiçek açması için steril bir kesici ile bitki budanmalıdır. Kesilen bölgelerin hava akımı ile temasından çürümesini engellemek için mum, hamur, bal mumu ile kapatılması sağlıklı olacaktır.
Fil kulağı bitkisi (Alocasia Polly) bakımını yapacağınız saksı mutlaka birden fazla hava deliğine sahip olmalıdır.
Melek kanadı adıyla da bilinen Alocasiapolly, yumru kök yapısına sahip bir bitkidir. Bu nedenle hava deliksiz bir saksıda ne yazık ki kökleri çürür ve gelişim gösteremez. Yumru köklü bir bitki olması nedeniyle eğer doğru ortam koşullarında bakılırsa sürekli çoğalacak yani filizlenecektir.
Peki fil kulağı soğanların yeniden filizlenmesi için ne yapmak gerekir?
Fil kulağı bitkisini havadar bir ortamda, hava delikli bir saksıda, hava sıcaklığının yüksek olduğu dönemlerde, güneşe direk maruz kalmayacağı ama güneşin sıcaklığından bolca faydalanabileceği, hafif esintide alabileceği şekilde balkonunuzda konumlandırın. Düzenli olarak toprak kurudukça sulamasını yapın. Ve heyecanla yeni filizlerin çıkmasını bekleyin.
Fil kulağı nasıl sulanmalı?
Fil kulağı bitkisi bakımı için önemli noktalardan biri sulamadır. Kışın uyku döneminde mutlaka dinlendirilmiş su verilmelidir ve haftada maksimum iki kere sulamanız yeterlidir. Fakat yapraklarına su püskürtmeye devam etmelisiniz. Yoksa kuruma gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz.
Yaz döneminde ise toprağını çok uzun süre kurutmadan nemli tutmanız çok önemlidir. Yine yapraklarına bol bol su püskürtmeyi ihmal etmeyin.
Sulamasını toprak nemini kontrol ederek yapmalısınız. Buna göre kendinize bir sulama periyodu hazırlamanız mümkün.
Fil kulağı toprak seçimi nasıl olmalı? Toprak olarak suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, taneli dokuda toprak tercih edebilirsiniz.
Toprak olarak suyu bünyesinde tutmayan, organik maddelerce zengin, humuslu, taneli dokudaki toprakları çok sever. Nemi seven bir bitki olduğu için nemli toprakta yaşamayı çok sever. Toprak perlitle desteklenip drenajı iyileştirilebilir.
Herhangi bir olumsuz durum yaşamadığınız sürece Fil kulağı bitkisi için (Alocasia polly) 2 yılda bir toprak değişimi ve saksı değişimi yapılabilir. Havanın ısınmaya başladığı nisan ayı ortalarında bu değişimleri tamamlayabilirsiniz.
Fil kulağı çiçeği bakımında bazı olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz. Fazla sulamadan kaynaklanan yaprak sararma sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Eğer saksınız yeterli hava deliğine sahip değilse mutlaka hava delikli saksıya bitkinizi aktarın. Yoksa drenaj sağlanamadığı için bitki kökleriniz çürüme riski altında kalıyor olacaktır. Bunu da yapraklarını sarartarak belli eder.
Yine yakınında hasta başka bitki bulunması bitki sağlığını riske atacaktır.
Uygun toprakta bakım sağlamıyorsanız ve bitki yanlış toprak nedeniyle yeterli minerali bünyesine temin edemiyorsa yine olumsuzluklar yaşanır.
Bitkiye uygun olmayan besin kullandığınızda da yine bitkide sorunlar ortaya çıkar.
Yapraklarda herhangi bir hastalık oluşmasını istemiyorsanız ve bitlenme sorununun önüne geçmek için düzenli olarak bitki yapraklarını nemli bir bezle silebilirsiniz.
Fil kulağı bitkimin yapraklarında kurumalar neden oluşur? Ne yapabilirim?
Kurumalar ne yazık ki zamanla yaprak yüzeyini kaplar ve yaprak tamamen sararır. Tamamen sararan yaprak solduğunda mutlaka makas yardımıyla kesilmelidir. Fil kulağı bitkisinde yaprak kuruması bitkinizin öldüğü anlamına gelmez. Bitkimiz yumru köklü olduğu için doğru toprak ve ortam ile yeniden filizlenecektir.
NASA tarafından birkaç yıl önce yapılan bir araştırmaya göre İngiliz sarmaşığı, bambu, saz palmiyeler, fil kulağı gibi bazı bitkiler evdeki havayı arındırarak kimyasal atıkların verdiği zararı hafifletiyor.
Fil kulağı bitkisi (Alocasia polly), Araceae familyasının Colocasieae grubuna ait yumrulu ve rizomlu bitkilerdir. Anavatanı Güney ve Orta Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkmıştır.
Son yıllarda dekoratif olarak iç mekanda sıkça yer verilmeye başlanmıştır. Genellikle kıyı kesim şehirlerimizde evlerin bahçelerinde sıkça rastlayabileceğiniz bir bitkidir. İri yaprakları filin kulaklarına benzediği için bu isim ile anılmaktadır.
Türkiye’de Mersin’de fil kulağının bir türü olan Colocasia esculenta’nın kökleri tatlı patates olarak tüketilmektedir. Hatta Kıbrıs patatesi olarak da bilinir. Tadının güzel olduğu söylenmektedir. Yöresel olarak gölevez adıyla bilinir.
Tarçınlı, zencefilli elma marmeladı tarifi ile karşınızdayız. Yapımı kolay olan bu tarifin püf noktalarına dikkat…
Duvar boyarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz? Yaşam alanlarını renklendirmenin sırrı bu sorularda gizli.
Bakımı kolay bitkiler arasından en sevilen 10 tanesini anlatıyoruz. Bakımı kolay bitkilerin püf noktalarını ve…
İstanbul'un gözde semtlerinden Zekeriyaköy'de yer alan muazzam bir villanın kapıları sizler için açılıyor. Tarz ve…
Mikrodalga nasıl temizlenir? sorusunun yanıtını arıyorsanız, sirke ile mikrodalga fırın temizliğini anlatıyoruz. İşte adım adım…
. Yağlı, kızarmış hazır cipslerin yerine bu sağlıklı atıştırmalığı evde kendiniz de yapabilirsiniz. Şeker ilave…