evde deprem önlemleri
evde deprem önlemleri

Evde deprem önlemleri ve deprem hazırlığı

Evde deprem önlemleri almak hayat kurtarıcı adımlardan biridir. “Hangi eşyalar sabitlenmeli, nerelere yerleştirilmeli?” gibi soruların yanıtı sizin ve ailenizin deprem anında yaralanmasının önüne geçmeyi sağlayacaktır.

AFAD evde deprem önlemleri ile ilgili yayınladığı listede sabitlenmesi gereken eşyaları ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Peki hangi önlemler alınmalı ve hangi eşyalar sabitlenmeli? İşte evde deprem önlemleri…

EVDE DEPREM ÖNLEMLERİ

Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? AFAD’a göre en önemli maddeler!

Eşyalardan kaynaklanacak hasarlardan korunmak için günlük kullandığımız eşyaları ev içerisine yerleştirirken almamız gereken bazı önlemler var. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

ISITICILAR DUVARA VEYA YERE SABİTLEYİN

Soba, elektrikli ısıtıcı ya da benzeri ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlenmeli.

DOLAP ÜZERİNE KONULAN MALZEMELERİ SABİTLEYİN

Dolap üzerine koyduğunuz ve her zaman aynı yerde duracak olan malzemelerin kayarak düşmesini önlemek için yapıştırıcılarla ya da plastik tutucu malzemelerle sabitleyebilirsiniz.

DOLAPLARI SABİTLEYİN

Dolaplar duvara ya da diğer dolaplara sabitlenmelidir.

DUVAR VE TAVANA ASILAN EŞYALARI DEPREME HAZIRLAYIN

Evde deprem önlemlerinden başlıcaları duvarlar ve tavanlarda bulunan eşyaların güvenliğidir. Avizeler ya da klimalar gibi duvara, tavana asılan eşyalar deprem anında en çok düşme ya da zarar verme ihtimali yüksek olanlardır. Bu eşyaları bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, diğer duvar ve pencerelerden uzak bir şekilde kanca ile asmalısınız.

Bu yazımızı da inceleyebilirsiniz: Hayat üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Deprem anında dikkat!

DOLAP KAPAKLARI DEPREM İÇİN UYGUN MU?

İçinde ağır eşyaların olduğu dolap kapaklarına mekanik kilitler takarak sıkıca kapalı kalmalarını sağlayabilirsiniz.

BEYAZ EŞYALAR İÇİN DEPREM ÖNLEMLERİ

Evde deprem önlemlerinden biri de beyaz eşyaları sabitlemektir. Tezgah üzerine yerleştirdiğiniz ve kayma ihtimali yüksek olan beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kaymasını önleyebilirsiniz.

PATLAYICI, YANICI, ZEHİRLİ MADDELERİ SABİTLEYİN

Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir şekilde depolanmalıdır. Bu maddelerin üzerlerine fosforlu, belirleyici etiketler konulmalıdır.

EVDE RAFLAR İÇİN DEPREM ÖNLEMLERİ

Rafların önüne elastik bant ya da tel ekleyerek küçük eşyalarınızı kutulara koyarsanız, birbirlerine çarpmaları engellenebilir ve devrilmeyecek şekilde konumlandırılabilir.

EVDE DEPREM ÖNLEMLERİ: GAZ KAÇAĞI VE YANGIN ADIMLARI

Gaz kaçağı ve bundan kaynaklanabilecek yangın ihtimallerine karşı, gaz vanası ve elektrik sigortaları otomatik hale getirilmeli.

ACİL ÇIKIŞ YOLUNUZU KAPATMAYIN

Deprem anında binadan acilen çıkmak için kullanacağınız yollar daima hazır olmalı. Bu yollarda çıkışı engelleyebilecek eşyalar kaldırılmalıdır.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

KARYOLALAR YA DA KOLTUKLAR İÇİN DEPREM ÖNLEMLERİ

Evde deprem önlemleri alırken, mobilyalarınızın konumuna dikkat etmelisiniz. Karyola ya da koltuk gibi mobilyalarınızı, pencerenin ve ağır dolapların yakınına yerleştirmemelisiniz. Karyola ya da koltukların üzerinde ağır eşya bulunan raf olmamalıdır.

ÖNEMLİ EŞYALARINIZI SU GEÇİRMEYECEK ŞEKİLDE SAKLAYIN

Önemli evraklar ( banka cüzdanı, tapu, kimlik kartları, sigorta belgeleri, diplomalar, sağlık karnesi, pasaport vb.) kopyalarını hazırlayın ve su geçirmez kaplar, poşetler yardımıyla güvenli bir bölgede saklayın.

ALÇIPAN DEPREM SIRASINDA ESNEYEBİLEN YAPIYA SAHİPTİR

Alçıpan esnektir. Deprem sarsıntılarında esneyebilen yapısı sayesinde patlamaz ve yıkılmaz. Alçıpan hakkında detaylar için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dask nasıl yapılır? Zorunlu deprem sigortası için gerekli belgeler nelerdir?

Eviniz için deprem önlemleri ve yapılması gerekenler

EV ALIRKEN DEPREM İHTİMALİNİ DE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN

Bir deprem ülkesi olduğumuzu asla unutmamalıyız. Bu yüzden zeminin sağlamlığı ve binanın Deprem Yönetmeliği’ne uygun olması hayati önem taşıyor. Marmara depreminden sonra inşa edilmiş olan ya da mümkünse yeni olan konutları tercih etmek daha avantajlı. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.