Evde düzen herkesin dikkatini çeken ve olabildiğince iyi yapmaya çalıştığı bir alan. Peki evde dağınıklığı sonlandıracak, yeni bir düzen getirecek ve dar alanları bile genişletecek öneriler nelerdir?
Hepimiz evimizde düzeni severiz. Önemli olan bunu nasıl sağlayacağımız. İşte size, basit stratejiler, kolay çözümlerle oda oda düzen ve depolamanın püf noktaları…
7 ADIMDA EVİNİZİ ORGANİZE EDİN!
1- KARMAŞAYI ORTADAN KALDIRIN
Boşlukları doldurmak düzenin en büyük düşmanıdır. İşe ilk olarak etrafa dışarıdan biriymiş gibi bakmakla başlayın. Böylece fazlalıkları daha iyi görebilirsiniz. Önemli gördüğünüz eşyaları ayırın ve bir alana yerleştirin. Kendinize bunu en son ne zaman kullandım, gerçekten ihtiyacım var mı gibi soruları sorun ve buna göre ayıklamaları yapın.
2- FARKLI DÜŞÜNÜN
Depolama ürünlerinizi seçerken onları farklı tarzlarda seçmeyi deneyin. Cam kavanozlar veya metal sepetler karton kutulardan çok daha güzel durabilir. Evraklarınız içinde renkli dosyaları tercih edebilirsiniz. Aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz.
3- DÖNÜŞTÜRÜN
Bir mobilyayı illa ki planlandığı ilk işlevine göre kullanmak zorunda değilsiniz. Örneğin bir ofis mobilyası evde ekstra depolama alanına ihtiyaç duyduğunuzda muhteşem bir çözüm olabilir.
4- KULLANDIĞINIZ YERDE DEPOLAYIN
Bir şeyleri depolarken ne kadar sıklıkla ve nerede kullandığınıza dikkat edin. Örneğin yemek yapmayı çok seviyorsanız mutfak gereçlerini ocağın hemen yanında saklamaya dikkat edin.
5- ALANI MAKSİMUM KULLANIN
Eğer depolanacak eşyalarınız çoksa alanı en iyi şekilde değerlendirmeye özen gösterin. Örneğin kapı pervazlarının üstleri iyi bir alternatif olabilir.
6- GRUPLAYIN
İşlevi benzer olan eşyaları bir arada depolayarak zamandan büyük oranda tasarruf edebilirsiniz.
7- PLANLAYIN
Evinizi toparladıktan sonra bu düzeni devam ettirmenizi sağlayacak bir program oluşturun. Gerçekçi hedeflerle sık sık kontrol ederek evinizi düzenli tutmaya çalışın.
İstikbal.
GİRİŞ İÇİN DEKORASYON ÖNERİLERİ
Evde düzen için giriş önemli
Konumuz eğer yüksek trafiği olan alanlarsa herhalde en büyük puanı antreler alır. Antreler genellikle sabah en son uğranılan akşamları ilk önce varılan ve sayısız gel-gitlerin sahnesidir. Eğer iyi planlanmazsa bazı şeyleri bulmakta güçlük çekilebilir. Bir tür kaos olabilir.
Düzeni sağlamak için öncelikle evdeki rutininizi düşünün. Belki de ihtiyaç duyduğunuz şey asılacaklar için sadece birkaç tane kancadan ibarettir. Belki de antrede ihtiyacınız olan posta ve faturalarınızı ayırırken size konforlu bir ortam sağlayabilecek bir oturma alanıdır.
Bunları yapabilirsiniz:
Antrenize bir not panosu koyabilirsiniz. Bu panoya önemli notların yanı sıra anahtar ve ödenecek faturaları da asmanız mümkün.
Ayakkabıların nerede duracağı önemli bir nokta. Bir bank alıp altına ayakkabıları koyup üzerini de ayakkabınızı giyerken kullanabilirsiniz.
Antrede dağınıklığı çözmenin en iyi ve en kolay yollarından biri de askılardır. İsterseniz herhangi bir askılık satın alabilir isterseniz duvarınızda boş alan varsa duvara metal askılar takabilirsiniz.
Bu alanda raflar da işinizi kolaylaştırabilir. Yükseğe astığınız bir rafın altını bir boru ile askılığa dönüştürebilirsiniz.
KİLER + ÇAMAŞIR ODASI DEKORASYON ÖNERİSİ
Kiler, ardiye ya da çamaşır odası olarak kullanılan mekanlar bir evin yükünü de taşır. Diğer odalardan farklı olarak nadiren misafirler tarafından görülen bu alanın yine de en iyi şekilde düzenlenmesi gerekir. Her bir leke çıkarıcı, tornavida, süpürge, ütü masası, kovanın ya da bakliyat kavanozlarının burada kendine özgü ve ulaşılabilir bir yerinin olması gerekir.
Açık raf sistemleri bu alanlar için en iyi çözümdür. Bu alanlarda onlarla harikalar yaratabilirsiniz. Duvarları mümkün olduğunca değerlendirmeyi unutmayın.
Ikea.
~ANA YAŞAM ALANLARI
EVDE DÜZEN İÇİN OTURMA ODASI DİZAYNI
Oturma odalarında yaşanan en büyük sorun televizyon, DVD player, müzik sistemi gibi ekipmanları yerleştirecek bir alan bulmaktır. Ayrıca kitaplar da ayrı bir sorun teşkil eder. Odanız, içerisinde bulunan eşyalara göre nasıl bir depolamaya ihtiyaç duyduğunuzu size gösterecektir. Kütüphaneniz varsa, kitaplar için ekstra raflar kullanmayabilirsiniz. Sandıklı kanepeler, ortası açılan sehpalar bu alan için iyi birer çözüm olabilir. Kitaplığınıza kutular yerleştirerek CD’lerinizi saklamak için bir çözüm yaratabilirsiniz. Odanıza yerleştireceğiniz küçük bir büfe kitap ve CD’leriniz için iyi bir depolama ünitesi olabilir.
Kısa kısa…
Yaşam alanlarınızda işlevsel üniteleri tercih edin. Böylece ihtiyaçlarınıza göre değişiklik yapabilirsiniz. Yanı kitaplık olan koltuklar, arkası CD’lik olan tablolar, altlarına sepet yerleştirebileceğiniz sehpalarla düzeni sağlayabilirsiniz.
Televizyon ve müzik setlerinizi raflara yerleştirebilir, böylece yerden tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca televizyonunuzu duvara asmak da iyi bir çözüm olabilir.
YEMEK ODASINDA DÜZEN NASIL OLMALI?
Yemek odaları artık mutfakların bir parçası haline geldiğinden porselen yemek takımları, çatal-bıçak setleri ve kristal bardaklar da artık mutfakta depolanan eşyalar arasına katıldı.
Eğer ayrı bir yemek odanız varsa depolama tarzınızı pratik ve şık olacak bir şekilde yaparsanız keyifli bir ortam yaratabilirsiniz. Büfelerin içinde yer alan özel bölmeler, yemek odanızda kullanabileceğiniz sofra aksesuarları için hoş bir çözüm olabilir.
Porselen tabaklarınız ve kristal bardaklarınızı da istediğiniz takdirde odanızın ayrılmaz bir parçası haline getirebilirsiniz. Onları şık bir büfe ya da raflarda sergileyebilirsiniz.
ÇALIŞMA ODASI
Çalışma odası evrak ve kağıtların en bol olduğu odadır. Bu nedenle bu odada ağırlıklı olarak kutu ve dosyalarla düzeni sağlayabilirsiniz. Çalışma masanızın çekmeceli olması dağınıklığı toparlamanızda bir nebze de olsa size yardımcı olabilir.
Duvarlara raflar yerleştirerek önemli evraklarınızın yer aldığı klasörleri ve kitapları bu raflara yerleştirebilirsiniz.
Duvara asacağınız panolarda bu alanda işinizi kolaylaştırabilir. Unutmayın bir çalışma odasında düzeni sağlamak için olması gereken en önemli eşya bir çöp kutusudur. İşinize yaramayan kağıtları böylece ortadan kaldırabilirsiniz.
UYUMA + GİYSİ ODALARI
Dingin, konforlu
Yatak odası sizin sığınağınızdır. Bu oda kendinizi adeta şarj ettiğiniz ve sabahları giyindiğiniz alandır. Bu alan aslında bedenin dinlenmesine hizmet ettiği için son derece dingin bir atmosfere sahip olmalıdır.
Ancak giysilerin yığılması, okunan kitap ve dergilerin bir köşeye atılmasıyla çoğu kez bu oda son derece karışık bir hale geliyor. Odanızı düzenli tutmayı kendinize verdiğiniz bir hediye olarak düşünün. Yedek bir battaniyeden okumayı planladığınız kitaba kadar herşeye ayrılmış bir alan olmasına özen gösterin.
Eğer ayrı bir giysi odanız varsa bilmeniz gereken bir kural var. Sahip olduğunuz eşyalar nasıl olduğunu anlayamadığımız bir şekilde zamanla inanılmaz oranda artar ve bu nedenle dolapların içine sığmaz. Keşke bir rafım daha olsaydı herhalde zaman zaman hepimizin kullandığı bir cümle. Yeni bir giysi odası ya da dolap edinmek çok da pratik bir çözüm olmadığından halihazırda sahip olduğunuz dolapları en iyi şekilde kullanarak ve içlerini planlayarak depolama sorununuza çözüm getirebilirsiniz.
Bu düşünceden hareketle karışık bir hale gelen alanları düzenlemek için çekmece içi ayırıcılardan, askılardan ve dolap içi düzenleyicilerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca giysi odasındaki dolap ve kapı arkaları gibi alanları ekstra depolama amaçlı olarak değerlendirebilirsiniz.
İpuçları:
Raflar her odada olduğu gibi burada da kurtaracınız olacaktır.
Başucunuzun iki yanına koyacağınız komodinler birçok dağınıklığı ortadan kaldırabilir.
Yatak altlarını kullanmayı unutmayın. Ya bazalı yatak alın ya da yatak altına kutular yerleştirin.
Çekmece içlerinde bölmeli düzenleyicileri kullanarak düzeni yakalayabilirsiniz.
Takılar için askı ya da kutu kullanın.
Giysi dolabını düzenlerken
- 1. Genel olarak bir gardıropta ayakkabıları koyacağınız alt raflar, palto ve uzun elbiselerinizi asabileceğiniz yüksek askılıklar, t-shirt ve kazaklar için açık raflar, gömlek ve ceketler için çekmece veya gözler olmalıdır.
- 2. Gardırop ünitelerinde göz seviyesinin üstünde kalan derin raflar veya çekmeceler arka planda kalan eşyalarımızı görmemizi engellediği için, hafif ve az sıklıkta kullanılan eşyaların depolanması için düşünülmelidir.
- 3. Küçük mekanlarda ihtiyacınız olan büyük gardıropları yerleştirmek her zaman problem olmuştur. Böyle mekanlarda geniş kapaklı sistemler yerine dar, katlanır veya sürme kapaklı sistemler tercih edilerek dolap önü rahatlatılmalıdır.
- 4. Giysilerinizi güvelere karşı korumak için portakal kabuklarını ince ince doğrayıp kurutup torbayla dolabınıza koyun.
EVDE DÜZEN İÇİN MUTFAKTA DA DÜZEN!
Herkesin evinde en popüler alan mutfaktır diye düşünüyorum. Mutfaklar aktivitenin kalbini oluşturur. Genellikle de herkesin bulunmaktan hoşlandığı mekanlardır. Tüm bu hengame ve trafiğe bağlı olarak mutfağın çok iyi planlanması gerekir. Yıllardan beri yapılagelen planlamalar mutfakları alan olarak yüksek verimliliğe sahip son derece davetkar ve dağınık olmayan alanlar haline getirebildi. Peki altın kuralların ne olduğunu biliyor musunuz? Sahip olduğunuz her bir santimetrekareyi en iyi şekilde kullanmak ve sahip olduğunuz her biri gereci de kapalı kapılar ardına saklamamaktan geçiyor. Dolayısıyla öyle bir alan planlamalısınız ki zamanınızın pek çoğunu geçirdiğiniz bumekanı en iyi işler hale getirebilesiniz.
Mudo Concept.
Tantitoni.
Samet
Bunları unutmayın:
Mutfağınızda depolama sorununu çözmenin en kolay yolu raflardır. Duvarlarda alanınız olduğu müddetçe rafları mutfağın her yerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu arada dolap içlerini de bol raflı yaptırmayı ihmal etmeyin.
Mutfakta düzeni sağlarken kavanozların en büyük yardımcınız olduğunu unutmayın. Kavanozları raflara dizdiğinizde görüntüsü de güzel olacaktır.
Yeriniz yoksa tavandan askı yaptırarak tava, süzgeç gibi mutfak gereçlerinizi bu askılara asabilirsiniz.
Tabak ve bardaklarınızı yeterli dolap yoksa, dışarıda tutun. Açık raflara düzenli olarak yerleştirirseniz şık bir görünüm de sağlamış olursunuz.
Çekmece içlerini verimli kullanın. Çekmece içi düzenleyicilerle çatal, kaşık, bıçak, süzgeç gibi aletleri düzenli tutun.
Buzdolabını yerleştirirken
Üst raf: Buzdolabın en üst rafında peynir, pişmiş yemek, et ve balık yerleştirilmelidir. Buzluğun altında bulunduğu için diğer katlar göre daha soğuktur ve besinlerin tazeliğini korur. Artan yemekleri ağzını kapatarak üst rafta 3 boyunca saklayabilirsiniz.
Orta raflar: Süt, yoğurt, krema gibi süt rünleri buzdolabının orta raflarına yerleştirilmelidir. Açılmış paketler en fazla 4 gün bozulmadan saklanabilir.
Sebzelik: Çilek, böğürtlen gibi meyveler kıvırcık, maydanoz, dereotu gibi yeşil yapraklılar sebzelik gözünde saklanmalıdır. Sebzelik bölmesinde bozulmadan 3 gün saklanabilir. Muz, portakal, mandalina gibi meyveleri buzdolabında saklamak zorunda değilsiniz. Açık raflı meyveliklerde ya da nemden uzak muhafaza edebilirsiniz.
Dolap kapağı: Tereyağ, margarin, yumurta, reçel, içecekleri saklamak için dolap kapısındaki rafları kullanabilirsiniz. Ancak kapak açıldığında düşmemeleri için iyice sabitlendiklerine dikkat edin.
BANYODA DÜZEN
Aslında bu mekanlar bir ironiye ev sahipliği yapar. Genelde kendinizi derleyip toplamak, güne taze bir başlangıç yapmak için uğradığınız bu alan bazen evin en dağınık yeri olabilir. Bu tarz bir görüntüyü yaratmamak için havlu, tuvalet kağıdı gibi malzemeleri çok fazla sayıda kullanmamaya özen gösterin.
Bir banyoyu organize etmek için – ister küçük bir tuvalet, isterse geniş bir banyo- olabildiğince yaratıcı düşünmeniz gerekiyor. Ektra bir raf ünitesi halihazırdaki depolama sorununuza bir çözüm olabilir mi? Tuvalet kağıtları ve kağıt havlulara depolamak için daha iyi bir yer bulunabilir mi? Birkaç pratik düzenlemeyle banyoya yeni ve taze bir görünüm kazandırabilirsiniz. Hasır sepet, metal duvar rafı,www.evmanya.com
Ikea.
Evde düzen için bunlar da var:
Banyoda kozmetik ve ilaçlarınızı depolamak için eğer yeriniz varsa küçük camlı bir dolap kullanabilirsiniz.
Raflar ve askılar havlularınızı depolamak için en iyi çözüm olacaktır.
Duşun içine asacağınız tel sepetlere banyo malzemelerinizi yerleştirebilirsiniz.
Pamuk, pamuklu çubuk ve minik sabunları kavanozlara koyabilirsiniz.
Banyo kapısının arkasını da depolama amaçlı kullanabilirsiniz. Kapının üzerine takacağınız askılara banyo havlularınızı asabilirsiniz.
Geberit.
Kid’s by
Fatih Kıral.
Banyo dolabı,
Praktiker.
EVDE DÜZEN İÇİN ÇOCUK ODASI
Ne kadar tertipli ve düzenli olursanız olun işin içine çocuklar girdiğinde bütün kurallar altüst olur. Plastik oyuncaklar birdenbire çoğalabilir. Çocuk odası ile ilgili düzen konusunda alacağınız en iyi aksiyon planı küçük ebatlı eşyaları saklamayı öğrenmektir.
Bu konuda ise yardımınıza yetişecek olan şeyler saklama kutuları, sepetleri olacaktır. Ortalıkta dolaşan onca ıvır zıvırı toparlayabilmek için çocuğunuzun bol miktarda sepet, raf ünitesi ve pano kullanın. Tüm bu düzenleme ünitelerini onların erişebilecekleri şekilde planlarsanız belki onlar da eşyalarını düzenlemeyi öğrenirler.
Doğtaş.
MudoConcept.
Crocodilly.
Zara Home.