Bahçe

Dar alanlara sığacak 10 küçük bitki

Dar alanlara sığacak 10 küçük bitki önerisi ile karşınızdayız. Siz de kullanışsız alanlarınızı değerlendirmek için bitkilerden yardım alabilirsiniz. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, dar alanlara sığabilecek küçük bitkiler önerdi.

1- ŞANS BAMBUSU

Su içerisinde bakımıyla en çok tercih edilen bitkilerden biri şans bambusudur. Şans bambusu direk musluk suyunda bakılmayı sevmez. Dinlendirilmiş ya da içme suyu olarak satılan su içerisinde bakım sağlamanızı öneririz. Musluk suyu içerisinde yer alan klor ve florür bitkiyi olumsuz etkilemektedir.

Haftada bir defa suyunu yenileyebilirsiniz. Eski suyun yarısı vazoda kalacak şekilde üstünden su ekleyebilirsiniz.

Gün ışığından filtrelenmiş şekilde faydalanabileceği şekilde konumlandırın. Su dışında kalan yaprakları da neme ihtiyaç duyacağı için arada bir su püskürtebilirsiniz. 

Nemli ortamları sevdiği için mutfakta bakımı çok sevecektir. Direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

Detaylar: Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar

2- İNGİLİZ SARMAŞIĞI (HEDERA HELİX)

DUVAR SARMAŞIĞI – Botanik Adı: Hedera Helix Güneşe Maruz Kalma: Düşük ila parlak ışık Toprak Türü: Standart saksı toprağı Toprak pH’ı: 6.0-7.8

İngiliz sarmaşıkları, herhangi bir sıkıcı duvarı yeni bir sanat eserine dönüştürebilen güzel tırmanma bitkileridir. Sarmaşık ayrıca kafeslerde, çitlerde ve sarmaşıklarının büyümesine izin veren diğer yerlerde harikadır. Bununla birlikte, tohumdan büyütüyorsanız sarmaşıkların büyümesinin birkaç yıl aldığını unutmayın.

İngiliz sarmaşığı parlak dolaylı ışığı tercih eder. Ancak düşük ışığı tolere edebilir. Bu sarmaşık ne kadar çok ışık alırsa, yapraklarından o kadar güzel renk görünecektir. Bununla birlikte, doğrudan ışık onun ölümüne yol açabilir.

3- TESBİH ÇİÇEĞİ

Tesbih çiçeği, görüntüsüyle adeta bir dala sırayla dizimiş boncukları anımsatır. Latince ismi ‘Senecio rowleyanus’ tur.Boncuk dizisi, inci tanesi, timsah gözü gibi isimlerle de bilinmektedir.

Aydınlık ortamları çok sever. Bunun dışında yine havadar ortam sever. İç ve dış mekanda bakım için uygundur. 

Yaprakları minik boncuk ve bezelye tanelerii andıran tesbih çiçeği ayrıca bir sukulenttir. Boyu 1 metreyi bulacak şekilde gelişim gösterir. Boyu uzadıkça uzayan dalı saksı içerisine sarmal şekilde yatırırsanız ve yine dalın üstünü toprakla kapatırsanız kök vermesini sağlayacak böylelikle saksınızda bitkinin doluluk oranıda artacaktır. 

Yaz döneminde sulaması daha fazla yapılır. 

Güneşe direk maruz kalmayı sevmez.

Detaylar: Tesbih çiçeği (İnci tanesi) bakımı nasıl yapılır? Nasıl çoğaltılır?

4- JAPON ŞEMSİYESİ

Japon Şemsiyesi çiçeği bakımı en kolay bir diğer bitkilerden biridir. Japon Şemsiyesi yaprakları şemsiyeyi andırdığı için ismini bu özelliğinden almıştır. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Suda bakım sağlanabileceği gibi toprakta da rahatlıkla bakabilirsiniz.

Japon Şemsiyesi çiçeği direk gün ışığına maruz kalmayı sevmez. Aydınlık fakat filtrelenmiş gün ışığı almak ister. Evinizde bir doğu cephesi mevcutsa japon şemsiyeleri için ideal bir ışık sağlayacaktır. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Bu nedenle gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece daha dik formda gelişim gösterecektir. 

Japon Şemsiyesi çiçeği eğer toprakta bakılıyorsa toprak nemi dengeli ve düzgün bir şekilde sağlanmalıdır. Kuru toprakları sevmez. Sulaması toprak kurudukça takip edilmeli ve yapılmalıdır. Sürekli ıslak bir toprak ne yazık ki bitki köklerine zarar verir. Suda bakımda ise haftada bir suyunun değiştirilmesi önemlidir.

5- KALP KALBE KARŞI ÇİÇEĞİ

Anavatanı Güney Afrika olan Apocynaceae familyasına ait sukulent türevidir. Bir çok türü vardır. Bunlar ceropegia, ceropegia woodii ve haygartii’dir. 

Sarkan bir formda ve narin bir görüntüye sahip olması nedeniyle son yılların popüler bitkileri arasında yer almayı başarmıştır. 

Çok fazla suya ihtiyaç duyan bir bitki değildir. Yaşadığınız yerin iklim ve ortam koşulları göz önüne alındığında haftada  bir yada iki kere sulama yapabilirsiniz. Havanın serinlediği dönemlerde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Yinede bu susuz bırakılması anlamına gelmez. 

Güneşe dik açıyla maruz kalmayı sevmez. Fakat bol aydınlık mekanları sever. Filtrelenmiş gün ışığı yani tül arkası ışığı dediğimiz ışıktan faydalanmak ister.

Detaylar: Kalp kalbe karşı çiçeği bakımı, çoğaltılması ve detaylar

6- SUKULENT TÜRLERİ

Sukulentler kaktüs ailesine ait bitkilerdir. 

Sukulent ailesine ait tüm türlerin bakımı aynı şekilde yapılır. Bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta saksı seçimidir. Mutlaka hava delikleri olan saksılar tercih edilmesi gerekir. Eğer hava deliği olmayan bir saksı kullanacaksanız çakıl taşlarıyla tabanında iyi bir drenaj sağlamalısınız. Eğer drenajı iyi sağlayamazsanız bitki kısa sürede çürür ve ölür.

Kışın sulaması daha seyrek yazın ise toprak nemi kontrol edilerek ve yapraklarına su değdirmeden sulama yapmanız gerekir.

Toprak olarak suyu tutma özelliği olmayan toprak tercih etmelisiniz.

Detaylar: Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

7- ANTORYUM

Antoryum haftalarca süren kalp şeklindeki çarpıcı kırmızı veya pembe çiçeklere sahiptir. Çok fazla parlak, dolaylı ışığa ihtiyacı vardır. Asla doğrudan güneş ışığı almayı sevmez. Toprakta bakım sağlayabileceğiniz gibi su dolu bir vazo içerisinde de rahatlıkla bakım sağlayabilirsiniz. Suyunu hafta bir defa değiştirmeniz gelişiminde önemli rol oynar. Eğer saksıda bakım sağlanacaksa sulamalar arasında toprağın biraz kurumasını beklemeyi unutmayın!

Detaylar: Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı?

8- SPATİFİLYUM (BARIŞ/YELKEN ÇİÇEĞİ)

Barış çiçeğinin parlak yaprakları ve kaşık şeklindeki ilginç beyaz çiçekleri, her ortama stil katar. Düşük ila orta ışık koşullarında iyidirler. Ancak parlak ışıkla daha iyi çiçek açarlar. Sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir.

Barış çiçeği toprakta bakılabileceği gibi suda da bakılabilir. Bir fanus içerisinde gelişimine şahit olabilirsiniz. Aydınlık, filtrelenmiş gün ışığına sahip ortamları çok sever.

Detaylar: Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? Solmuş barış çiçeği nasıl canlandırılır?

9- HAVA BİTKİSİ (TILLANDSIA)

Bromeliaceae familyasının genel adıyla Tillandsia (namı diğer Air Plant veya Aka Tillandsia) ismiyle anılan bitkileridir. Air plant bitkilerin yetiştirilmesi çok kolaydır. Havayı çok seven bu bitkiler için ayrıca  esinti ve bol aydınlık ortamda çok önemlidir. 

Tillandsialar susuzluğa dayanıklıdır. Fakat suya da ihtiyaç duyar. Suya ihtiyacı yoktur bilgisi kesinlikle yanlıştır. Tüm bitkiler fotosentez yapmak için, su ve ışığa gereksinim duymaktadır.

Tillandsiaları sulamak için spreyle sulama, su dolu bir kaba batırma ya da ıslatma yöntemleri kullanılabilir.

Detaylar: Hava çiçeği bakımı nasıl yapılır? Tillandsia özellikleri nelerdir? İşte püf noktalar

10- SÜT AĞACI

Görüntüsüyle kaktüsü andıran dikenli ve yeşil yapraklı bir Euphorbia türüdür. Dekoratif olarak son yıllarda iç ve dış mekanda bolca yer verilmeye başlanan bir bitkidir.

Süt ağacı dallarında ilkbaharda sıralı şekilde yeşil yapraklar oluşur. Kış mevsiminde ortam sıcaklığı değişimi nedeniyle ve aşırı susuz kaldığı durumlarda ne yazık ki yapraklarını döker. Tek uzun bir gövdenin bir çok yerinden dal atarak gelişir. Gövde yapısı köşeli bir görüntüye sahiptir. Dikenleri yoktur. Fakat yılan dilini andıran yapraklara sahiptir.

Süt ağacı, kış mevsiminden hoşlanan bir bitki değildir. Soğuk havalarda bitki gelişimini durdurur ve uyku yani dinlenme sürecine girer.

Detaylar: Süt ağacı bakımı nasıl yapılır? (Euphorbia trigona) çiçek açar mı?

Çalışma masası için en popüler 10 bitki

Harika Pelin Şengül

Güncel yazılar

Yer silme suyuna tuz eklemek: Temizliğin ötesinde faydaları

Temizlik sırasında yer silme suyuna bir kaşık tuz eklemek, yalnızca evinizi temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda…

11 saat önce

Yılbaşı dekorasyonlarını saklarken yapılan hatalar – Uzmanlara göre kaçınılması gereken 7 yanlış adım

Uzmanlar, dekorasyonlarımızı her sakladığımızda onların ömrünü kısaltabileceğimiz konusunda uyarıyor. Bunun yerine ne yapılması gerektiğini yazımızdan…

11 saat önce

Elektrik süpürgenizin çekim gücünü artırmanın basit yolu

Elektrik süpürgenizin çekiş gücü zayıfladıysa ve evinizde hâlâ toz kalıyorsa, bu sorunun oldukça kolay bir…

12 saat önce

Ev turu: Tarabya’da neşeli bir ev! “Yaşadığım sürece değişim devam edecek”

Fazlalıklardan arınmış, mütevazı ve ferah bir ev. Tarabya'da bir koruyu ve boğazı seyredalan, misafiri ve…

13 saat önce

Ekolojik tasarımlar, adımlar, ilhamlar…

Atık şişeler hayata dönüyor, kağıt hamurundan harikalar yaratılıyor, plastikler geri dönüşüyor. Sürdürülebilir bir ev yaşamı…

1 gün önce

Odaları 10 hamlede kusursuzca aydınlatın

Beğendiğiniz dekorasyon stilini uygulasanız da, yanlış aydınlatma tercihleri odaların ruh halini olumsuz etkileyebilir. Doğru kuralları…

1 gün önce