“Mikro ev” kavramı dünyada giderek hız kazanan bir konsept haline geldi. Neden mi? Çünkü şehirlerde yaşayan kişi sayısı artıyor, bu sebeple de her geçen gün metrekare fiyatları daha da artıyor. İşte bu küçük evlerde yaşamanın, pek çok şık yolu bulunuyor.
MİMARİ ÇÖZÜM
Mimari olarak tüm duvarları kaldıramasanız bile kemerlerle evde ışık salınımını artırabilirsiniz. Alanı bölmediğiniz için de, mekan daha bütünsel algılanacağı için daha geniş görünmesini de sağlamış olursunuz.
YÜKSEK TAVANLI EVLER
Stüdyo tipi yüksek tavanlı evler ya da dükkandan dönüştürülmüş evler için asma katlı ana yaşam alanı ideal bir seçenek olabilir. Eğer iki katlı bir eviniz varsa merdiven boşluklarını siz de bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
KALABALIK OLMAYAN EVLERE
Eğer çok fazla konuk ağırlamıyorsanız ve evde geçirdiğiniz vakit kısıtlıysa, küçük daireler sizin için en ideal seçenek olabilir. Çok fazla yemek yapmayacağınız için mutfak alanını olabildiğinde dar planlayabilirsiniz. Oturma alanında ise konforlu bir kanepe yeterli olur. Ekstra oturma alanı için de tabure, puflar tercih edebilirsiniz.
18 METREKAREDE YAŞAM
Ana yaşam alanı, yemek alanı ve mutfak, hepsi bir arada ve sadece 18 metrekarede! Eğer mobilyalarınızın formları dar ve doğru ölçülerde olursa son derece kullanışlı mekanlar yaratmanız mümkün.
İŞLEVE GÖRE GRUPLAYIN
Mekanları birbirlerinden duvar ile ayırmak zorunda değilsiniz. Zemin döşemeleri bile ayırıcı görevi üstlenebilir. Ayrıca mobilyaların yerleşimi de separasyon görevi üstlenerek mekanı kullanım amacınıza göre bölmenizi sağlar.
UYKU ALANI
Mikro evlerde her şey aynı alan içerisinde olabilir. Uyku alanını panjurlu kapılar, katlanabilir separatörler, paravan ya da perde ile mekanın geri kalan kısmından ayırarak oturma odasına dahil edebilirsiniz.
KÜÇÜK EVDE GENİŞ VE UZUN PARKE SEÇİLMELİ
“Küçük mekanlarda mekanın küçük algısını değiştirmek için seçilen boya renklerinin açık ve pastel tonlarda seçilmesi en önemli kriterlerin başında geliyor. Parkeler geniş ve uzun tercih edilip diyagonal döşendiği ve geniş süpürgelikler kullanıldığı takdirde mekana mimari bir görünüm verecektir. Mobilya seçimi yapılırken ağır ve kaba mobilyaların yerine daha hafif, zarif ve açık tonlar seçildiği taktirde küçük ama enerjisi yüksek bir mekan olur.
Küçük evlerde mobilya seçiminde koltukların bazalı değil de mümkün olduğu kadar yüksek ayaklı olması önemli. Masa, sandalyelerde ise ince, zarif ayaklı modeller tercih edilmeli. Mekanda kontrast yaratmak için koyu renk perde, koltuk kumaşı tercih etmek yerine duvarlarda tablo ve aksesuarlarla, koltuklara serpiştirilecek renkli kırlentlerle eve enerji katabilir. Mekanı planlarken önce o mekanın formuna göre yerleşim yapılmalıdır. Salonu örnek verirsek, yemek masası ve konsol servisin kolay yapılması için mutfağa yakın, oturma grubu ve televizyon ise mekanın en geniş yerinde olmalı.
Mekanlarda ışık en önemli detaylardan biri. Özellikle aydınlatma seçimi yaparken tavanlarda kullanılacak avizelerde kesinlikle ışığı direkt aşağı vuran modeller tercih edilmemeli. Kullanılacak ampuller gün ışığı olmalıdır. Küçük mekanlarda abajur ve lambaderlerle lokal aydınlatmalar tercih edilmeli.” İç Mimar Nihat Yıldız