Zakkum çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır?

Zakkum çiçeği bakımı, sulaması, çoğaltılması ve budamasını derledik. İşte güneşe dayanıklı bir bitki olan Zakkum çiçeği hakkında tüm bilgiler…
Zakkum bakımı, sulaması ve çoğaltılması ile ilgili detayları ve püf noktaları anlatıyoruz. Zakkum çiçeği nedir ve nasıl yetiştirilir? İşte yanıtlar…
Zakkum çiçeğine özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sık rastlanır. Güneşe ve sıcağa dayanıklı bir bitki olduğu için çiçekleriyle bulunduğu bölgeye ayrı bir güzellik katar. Peki, Zakkum’un bakımı, sulaması, çoğaltılması ve budanması nasıl yapılır?
ZAKKUM BAKIMI VE SULAMASI

Toprak türü ayırt etmeyen zakkum çiçeği ayrıca susuzluğa da uzun süre dayanabilen bir bitkidir. Sulandıkça boyu giderek uzar. Toprağın sadece asidik olmaması yeterlidir.
Evde yetiştirmek isteyenler bitkinin bol güneş ihtiyacını karşılayabileceği ve mutlaka hava ihtiyacını gidereceği bir konumda bakımını sağlamalıdır.
Zakkum çiçeğine yaz aylarında toprak daha hızlı nem kaybettiği için suyu daha sık vermek gerekir. Toprak kuruduğu zaman su verilmelidir.
Kış aylarında ise yine toprak nemi kontrol edilerek yaza oranla daha az sulama yapılmalıdır.
ZAKKUM ÇİÇEĞİNİN BUDANMASI

Zakkum bakımı için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de doğru budama. Zakkum çiçeğini sonbahar mevsiminde budamak gerekir. Böylece gelişimi ve çiçek vermesi açısından büyük fayda sağlamış olursunuz. Yalnız bitkiniz genç dallara sahipse budamamanız gerekir.
Zehirli bir bitki olduğu için budama yaparken sağlığınıza dikkat etmek açısından maske, gözlük ve eldiven gibi koruyucular kullanmanızı öneririm.
ZAKKUM ZEHİRLİ Mİ?
Zakkum çiçeği zehirlidir. Çocuklardan ve hayvanlardan uzak tutulmasında fayda vardır.
ZAKKUM NASIL ÇOĞALTILIR?
Zakkum çiçeğinin genç dallarını düz uçlu bir kesici ile keserek suda köklendirebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra güneşli bir ortama bitkinizi yerleştirirseniz daha verimli bir sonuç alırsınız. Bitkinin gelişimi yavaş ilerler. Fakat sabırla beklediğinizde olumlu sonuç elde edeceğinizi söyleyebilirim. Tohumunu bulabilirseniz bu şekilde de çoğalır. Bir diğer yöntemde topraktan çıkan genç bir dalın üzerini toprakla örtüp köklenmesini sağlayarak gerçekleşir. Bu işlemler için yaz sonu ve sonbahar başlangıcı en uygun dönemdir. KAYNAK: Bitkili Evim / Naz Irmak Saf
ZAKKUM ÖZELLİKLERİ

Zakkum (Nerium oleander) Apocynaceae ailesindendir. Her dem yeşildir. 2-5 metreye kadar boylanabilir. Nemli, geçirgen toprak idealdir. Genelde geniş ve dağınık bir yapı oluşturan zakkum, orta ya da hızlı büyüme gösterir. Güneşli yerleri sever. Düzenli budama ister.
Akdeniz, Ege ve Marmara’nın kıyı kesiminde güzel gelişim gösterir. Dallar üzerinde kümeler halinde açan çiçekleri, beyaz, sarı, pembe, kırmızı tonlarda, yalın ya da katmerlidir. Bazı türleri hoş kokuludur.
ZAKKUM NASIL ÇİÇEK AÇTIRILIR?
Çiçeklenmeyi artırmak için sürgün uçlarını, dallanmayı artırmak için çiçekli dallarının uçlarını kırpın. Solan çiçekleri diplerinden düzenli olarak kesin. Çiçeklenme döneminde çiçekli bitkiler gübresi verin. Böylece yaz sezonunda 3-4 kez çiçeklenir.
Orkide bakımı nasıl yapılır? Evde orkide nasıl çoğaltılır?
Evde Benjamin Bitkisi bakımı, sulaması nasıl yapılır? İşte püf noktaları
Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!
Yorum Yaz