salon sarmasığı bakımı
Salon sarmaşığı

Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları

Salon sarmaşığı bakımı ile ilgili püf noktaları bir araya getirdik. Evin her köşesine canlılık katan salon sarmaşığı (Pothos) çoğaltma ve sulama gibi bakım ipuçlarını biliyor musunuz?

SALON SARMAŞIĞI NEDİR?

Salon sarmaşığı bitkisinin anavatanı Büyük Okyanus’taki Fransız Polinezyası denen adalar topluluğunda, Haiti yakınındaki Mo’orea adasıdır. Araceae familyasına aittir. Bilimsel adı Epipremnum aureum’dur. Sürekli tırmanmak isteyen sürünücü özellikli uzun ömürlü bir bitkidir.

salon-sarmasığı-pothos

SALON SARMAŞIĞI BAKIMI VE IŞIK İHTİYACI

Salon sarmaşığı az ışıkta bile yaşayabilen bir bitkidir. Bol ışık alarak yaprak gelişiminde gözle görünür değişiklikler meydana gelir. Fakat iç mekanda yeterli ışığa ulaşamadığından dolayı daha minik yapraklı gelişir. Görüntüsü nedeniyle evleri adeta bir orman havasına sokmaktadır. Bakımı, çoğaltılması çok kolaydır. Fakat bakımında yapılması gereken kuralları tam anlamıyla uygulamazsanız sorun yaşayabilirsiniz.

salon sarmaşığı çeşitleri

SALON SARMAŞIĞI BAKIMI SAKSIDA YAPILACAKSA DİKKAT

Salon sarmaşığı bakımı eğer saksıda sağlanacaksa tutunucu özelliği nedeniyle destek çubukları kullanmanız bitkinin formu açısından daha iyi olacaktır. Yine sürünücü ve tutunma isteği nedeniyle toprağa ne kadar temas ederse o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.

SALON SARMAŞIĞI SULAMA

Kışları havanın eksiye düşmesiyle bitki koruma altına alınmalıdır. Bakımı en zahmetsiz bitkilerden biridir. Sulanmamaya dayanıklı, az ışık ile yaşayabilen bu süreçte bile sürekli yaprak üreten bir bitkidir.

Salon sarmaşığı sürekli sulanmak istemez. Toprağının nemli olması bir süre sonra bitkiye zarar verebilir. Toprağın kuruduğundan emin olduktan sonra sulamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

SALON SARMAŞIĞI YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Pothos sarmaşığı yaprakları neden sararır? Fazla sulama nedeniyle yapraklarda sararma meydana gelebilir. Eğer bu halde sulamaya devam ederseniz bitki kökleriniz çürüyebilir ve bitkiyi kaybedebilirsiniz.

Salon sarmaşığı yaprak yüzeyinde eğer farklı renk tonları oluşursa bu bitkinizin biraz daha ışığa ihtiyacı olduğunu gösterir. Daha yeşil renkte olması için daha fazla ışık alması gerekir. Bu korkulacak bir durum değildir. Yaz döneminde öğle sıcaklarına uzun süre maruz bırakılmamalıdır.

SALON SARMAŞIĞI YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

SALON SARMAŞIĞI TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Toprak olarak humuslu, organik, geçirgen özellikli toprakları sever. Çok fazla besin ihtiyacı olan bir bitki değildir.

Saksıda bakım sağlayacaksanız mutlaka drenajı iyi, bol hava delikli bir saksı kullanmanızı öneririz. Toprak saksılar suyu hızlı emeceği için bitkiyi daha sık sulamak gerekebilir. Bitkimiz suyu çok sevmediği için zarar görebilir. Bu nedenle plastik bir saksı işinize daha çok yarayacaktır.

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Bitkinin saksıya sığmadığını saksı altından çıkan köklerinden anlayabilirsiniz. Bu durumda saksınızı bir derece büyük ve geniş saksıya aktarabilirsiniz.

Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır?

SALON SARMAŞIĞI ÇOĞALTMA NASIL YAPILIR?

Çoğaltması çok kolaydır. Dalları üzerinde yaprak bitiminin hemen altında minik çıkıntılar yer alır. Bunlar hava kökleridir. Bu hava köklerinin 1-2 cm altından steril edilmiş düz uçlu kesici ile kesip aydınlık bir konumda şeffaf bir cam kavanoz içerisinde köklenmeye bırakabilirsiniz. Kök uzunluğu en az 10 cm ulaştığında bitkinizi toprağa aktarabilirsiniz.

SALON SARMAŞIĞI ZEHİRLİ MİDİR?

Salon sarmaşığı eğer tüketilirse zehirli bir bitkidir. Fakat bulunduğu ortamda bazı faydaları söz konusudur. Bulunduğu ortamın havasını temizleme özelliği vardır. Yine sağlık açısından göz tansiyonu ve katarakt vakalarını engellediği söylenmektedir.

Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği)

Sarmaşık çeşitleri: Sarıp sarmalayan bitkiler