Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Yılbaşı kaktüsü) Çoğaltma, sulama detayları

Yılbaşı çiçeği bakımı hakkında merak edilen soruların yanıtını veriyoruz. Nasıl çoğaltılır, ne zaman çiçek açar, nasıl sulanır? İşte yanıtı.
Yılbaşı çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yılbaşı çiçeği modası geçmeyen, klasik bir süs bitkisidir. Yılbaşı kaktüsü olarak da bilinir.
Kış mevsiminde bakabileceğim çiçekli bir bitki var mı? diye merak ediyorsanız evet var. Hemde öyle güzel çiçeklerini açıyor ki büyülenmemek elde değil. Hatta yılın ilk günlerinde açtığı çiçekleri ile sizi karşılayan harika bir bitki yılbaşı çiçeği. Yetiştirmesi de çok kolay olan ender bitkilerdendir. Asıl ismi schlumbergera’dır. Kaktüsgiller ailesine aittir. Fakat kaktüslerin çoğundan bakımı biraz daha farklıdır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Yılbaşı çiçeği nasıl çiçek açtırılır?
YILBAŞI ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ Mİ?

Kökeni Brezilya olan bu tropikal bitki, ortam ısısı yaklaşık 20 derece olan iç mekanlarda yetişirebileceğiniz, kedi ve köpekler için de zehirli olmayan bir bitkidir.
Çiçeklendikten sonra ısı sabitse yaklaşık iki ay çiçekli kalabilir. 13 derecenin altındaki sıcaklıklar bu bitki için ölümcül olabilir.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ ÇİÇEK AÇAR MI?
Yıl içinde birkaç kez çiçeklenme yapar ama en çok kış başında çiçeklerini gösterir. Yapraklarının ucundaki renkli çiçekleri salkım salkım açtığında ortama egzotik bir hava katar.
Yılbaşı çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)
NASIL BİR ALANDA YETİŞTİRİLMELİDİR?
Direkt güneş almayan, aydınlık bir yere yerleştirin. Çok sıcak bir ortamda bulundurmayın. Çiçekli olduğunda ve yaz aylarında düzenli olarak sulayın. Dinlenme zamanı sulamayı azaltabilirsiniz.
Yaz aylarında aydınlık ama serin bir ortamda bulundurun.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ BAKIMI

Yaprakları sulu ve diridir. Bitkinin yaprakları yassı ve birbirine eklidir. Ekli yerlerinden koparılıp çoğaltmak mümkündür. Yılbaşı çiçeğinin üzerinde açan çiçeklerinin renkleri çok çeşitlidir. Beyaz, pembe, kırmızı tonlarında açmaktadır.
Yılbaşı çiçeği, doğal ortamında yani Brezilya’nın tropikal/ subtropikal geçiş bölgesinde bulunan, yoğun nemli yağmur ormanlarında yaşar. Yağmur ormanlarında, ağaç altlarında ve gövdesine sarılarak büyüdükleri için yarı gölge yerleri severler. Yakıcı etkisi olan öğle güneşini görmeyen yerlerde gelişim gösterir. Ağaçta yetişen kaktüs olarak da bilinmektedir.
BOL ÇİÇEK AÇMASI İÇİN SERİN ORTAMDA OLMALI
Yılbaşı çiçeği bakımı ile ilgili güneş ışığı konusu oldukça önemlidir. Aralık ayından şubat ayına kadar direk güneş ışığına maruz kalabilir ama yazın kesinlikle öğle vakti direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Aydınlık olması yeterli olacaktır. Yılbaşı çiçeğinden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. Oda ısısında tomurcuk sayısı çok, çiçek ömrü ise kısa olur.
TOPRAK SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Yılbaşı çiçeğinin toprağı su tutucu ve havadar olmalıdır. Doğal humuslu toprak sever. Yılbaşı çiçeğinin saksısının büyüklüğü toprakla köklerin beraber zor sığacağı kadar olmalıdır. Çiçek açtığında ve yaz döneminde düzenli sulanmak ister. Tomurcukta iken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır. Yaz boyunca eğer dışarı da esintili yerde tutuyorsanız, toprak yarıdan fazla kuruduğunda, diğer şartlarda ve diğer zamanlarda toprak iyice kuruduğunda sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olmalı. Toprak nemi sürekli kontrol edilip sulanmalıdır.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ HASTALIKLARI

Yılbaşı kaktüsleri çok kolay hastalanmaz. Yaprak bitleri de genelde bu bitkiyi pek tercih etmemektedir. Bakım döngüsünde sorunlar yaşanabilir. Çünkü sulama periyodu yaz ve kış dönemlerinde farklılık gösterir. Bu dengeyi doğru yapamadığınızda kök çürümesi gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Yine yanlış toprak kullanımı nedeniyle kök çürümesi yaşanabilir.
YILBAŞI ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA
Çoğaltılması çok kolay bir türdür. Tohum ve çelikleme yöntemiyle çoğalır. Fakat en kolay yöntem boğumlu yapraklarından koparılıp direk toprağa dikilip köklenmeye bırakılmasıdır. Aydınlık bir konumda, güneşe direk maruz kalmayacağı şekilde bakım sağlanıp köklenme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?
Şans bambusu bakımı nasıl yapılır? 8 başlıkta püf noktalar
Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!
Bakımı kolay bitkiler: Her koşulda dayanıklı 8 ev bitkisi
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor! -
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler -
Bakımı zor 10 iç mekan bitkisi -
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi -
Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar -
Atatürk çiçeği neden solar?
Yorum Yaz