Yetiştiriyoruz, bazen de yiyoruz

Yeni eğilim: Ev bitkilerini yetiştiriyor, büyütüyor, kesip yiyiyoruz. Dikkat etmemiz gerekenlerden bakıma, saksı seçeneklerinden sunuma kadar bilmek isteyecekleriniz hakkında küçük bir rehber hazırladık.

Pinterest’te kısa bir tur atmanız bile bu yeni bitki trendi konusunda fikir sahibi olmanız için yeterli. 1970’lerden bu yana dekorayonda popülaritesini koruyan iç mekan bitkileri evde yeşile özlem duyanlara alternatifler sunarken keyif köşeleri de yaratıyor.

ZORLANMAYIN, SADELEŞİN
Ev bitkileri bakımı konusunda yeterli bilginiz ve zamanınız yoksa dert etmeyin. Kimi ev bitkileri sanılanın aksine fazla bakım ya da ihtimam gerektirmez. Sukkulentler, minik kaktüsler gibi kalın ve etli yapraklılar uzun süre yeşilliğini korur ve suya fazla ihtiyaç duymaz. Küçük sukkulentlerle farklı sunumlar hazırlayabilirsiniz. Cam bir kase, kavanoz ya da basit bir su bardağında bile şıklık katar. Daha uzun süre nemli kalmaları için aralara küçük çakıl taşları serpiştirmeyi ihmal etmeyin.

GERÇEĞİ BÜYÜYENE KADAR İDARE EDİN
Yeni ve gelişmiş teknolojiler sağolsun yapay bitkiler ve çiçekler de en az orjinalleri kadar gerçek ve güzel görünüyor. Elbette mekanın havasını tazelemez ya da mis gibi kokmaz. Ama bakım gerektirmez ve dilediğiniz köşeye taşıyarak o alanı güzelleştirebilirsiniz. Ancak satın alırken yaprak ve çiçek kalitesine dikkat edin. Fazla plastik gibi duranlar yerine kumaş yapraklı olan seçenekler daha şık bir görüntü verir. Ayrıca el süpürgesiyle kolayca temizleyebilirsiniz.

KÜÇÜK ALANLARA PRATİK ÇÖZÜMLER
Dar alanlarda küçük saksıları bir arada tutarak bahçe havası kazandırabilirsiniz. Bunları ayaklı standlar ya da daha büyük başka bir saksılığa yerleştirip yükselterek ışık almasını sağlayın. Çok dar bir alanda sergileyecekseniz merdiven raflar da gerçekten hayat kurtarıyor.

SUNUMUNUZLA FARK YARATIN
Bir koleksiyoner gibi davranın ve bitkilerinizi küçük cam şişelerde ya da kapaklı kek standlarında sergileyerek vurgulayın. Görsel açıdan en iyi sonuç için farklı çeşitteki ev bitkilerini birlikte kurgulayın. Mesela kaktüs, sukkulent ve eğrelti otlarının farklı form ve büyüklükte olanlarını seçin. Ayrıca kaktüslerin bol dikenli olanlarını cam içinde saklarsanız elinize batmasını da önlersiniz.

GENİŞ YAPRAKLAR, YEMYEŞİL KÖŞELER
Geniş yeşil yapraklar her zaman tropikal bir etki yaratır. İrili ufaklı saksılarda farklı yaprak formlarında olanları bir araya getirin. Monstera delicosa yani devetabanı en sık tercih edilen geniş yapraklı ev bitkilerinden. Güney Amerika Yağmur Ormanları’ndan gelen bu bitki yaklaşık 5 m’ye kadar büyüyor. Ayrıca su palmiyeleri ve Dracaena massangeana yani mısır bitkisi geniş alanları kolayca doldurarak zengin bir yeşil efekti yaratır.

ÇOK POPÜLER: TERRARYUM
Popüler çiçek uygulamalarından biri de terraryum. Bir nevi sukkulent olan terraryumları küçük kaplarda bolca kullanarak evin her köşesine rahatlıkla yerleştirebilirsiniz. Köşeleri süslemek için sarkan sistemleri tercih edin. Örneğin küçük cam akvaryumlar ya da cam kuş evleri kullanabilirsiniz. Bunları beyaz çakıl taşları ve bir miktar yosunla süslerseniz nem ihtiyacını da karşılarsınız.


Meyer Lavigne Esmeralda, ren-store.com
Dikey ekim standı, tchibo.com.tr
iblaursen.dk

Bitki merdiveni, tchibo.com.tr

Bu 2 şeye dİkkat!
1. Evde bol ışık alan bir yer organize edin.
2. Not almak çok önemli, bir not panosu oluşturun.

İLKBAHAR ÇİÇEKLERİ
Yılın bu mevsimi en taze bulabileceğiniz sümbüllerle evde küçük bahçe köşeleri oluşturabilirsiniz. Modern formlu cam vazolar hatta deney tüpleri bile sergilemek için uygun seçenekler. Bunları ahşap bir tepsi içinde kümeleyerek ya da bir dizi pencere önünde sergileyerek evin farklı alanlarına yerleştirin ve mis gibi kokuların tüm evi sarmasına izin verin.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL FOTOĞRAFLAR BİLGE CAN GÜRER