Yeni yaşam alanı: Sosyal mutfaklar

Yeni yaşam alanı oluşturmak için fikir arıyorsanız doğru yerdesiniz. Mutfaklar artık sadece yemek hazırlanan ve yenen yerler olmaktan çıkıyor.

Kompakt ve iç içe geçen yaşam alanlarıyla değişen alışkanlıklar, mutfağı artık sadece yemek hazırlanan, yenen ve erzakların depolandığı yer olmaktan çıkararak ailece toplanılan, sohbet edilen, hatta misafir ağırlanan sosyal alanlar haline dönüştürüyor.

1. İÇ İÇE GEÇEN ALANLAR

Genişleyen yaşam alanlarının en çok form değiştiren bölümü hiç kuşkusuz mutfaklar. Evin lezzet durağı olan bu bölümler artık çok sayıda görevi üstleniyor. Kimi zaman salona açılan, kimi zaman yemek odasının içine uzanan mutfaklarda modülasyon seçenekleri arasına büfe ve kitaplıklar da dahil olmuş durumda.

Metod mutfak, Ikea.

2. ADA ÜNİTELERİNDE MAKSİMALİST YAKLAŞIMLAR

Yaşam alanı oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de sosyalleşme. Geniş ve açık planlı yaşam alanları beraberinde sosyalleşme olgusunu getirdi. Farklı işlevleri aynı mekanda yapabilme ihtiyacından yola çıkarak tasarlanan yeni mutfak modellerinde iki mekanı bağlayan alanlarda maksimum verim alabilmek için ada üniteleri geniş ve multifonksiyonel bir kullanım sunuyor.

3. FONKSİYONELLİK

Saklama ve depolama eylemlerinin en çok yapıldığı alanlardan olan mutfaklarda modülerlik ve kullanıma uygun çekmeceler ve ekstra raylı sistemler çok önemli. Tüm ihtiyaçlarınızı ve detayları düşünerek planlayacağınız bir mutfak ailece vakit geçireceğiniz bir keyif alanına dönüşebilir.

4. ODA İÇİNDE ODA

Evde çalışıyorsanız ve bunun için başka bir odanız yoksa belki de en doğrusu mutfağın bir bölümünü bunun için dekore etmek olabilir. Böyle bir durumda yapılacak en basit şey üst dolap modüllerini çalışma alanına doğru uzatmak ve altında küçük bir masayla uygun bir alan oluşturmak.

Diesel Social Kitchen mutfak tasarımı, Scavolini.

5. UZUN BİR MASA ETRAFINDA

Mutfakla iç içe geçen bir yerleşim planını benimsiyorsanız çocuklarla ya da dostlarla birlikte vakit geçirebileceğiniz aktivite alanları yaratın. Mesela mutfağın ortasına upuzun bir masa ve oturma birimleri yerleştirin. Bu hem yemek, hem de toplanıp keyifli paylaşımlar yapacağınız bir alan yaratır. Ayrıca tezgah gibi kullanıp yemekleri bu masada hazırlayabilirsiniz.

KÜÇÜK DETAYLARLA ALAN AÇIN, STİL KAZANIN…

Yeni yaşam alanı için duvarlardan da kurtulabilirsiniz. Mutfakla yaşam alanı arasındaki duvarı kaldırarak oturma odanızla kontak halde olun. Banklı masa takımları, iki kişilik yemek masası setleri gibi ilave detaylar hem kullanışlı, hem de dekoratif seçenekler. Ayrıca renkli cihazlar, özel tasarım bataryalarla mutfağı da diğer mekanlar gibi şıklaştıran detaylar ekleyerek stilinizi vurgulayın.

https://www.evimdergisi.com.tr/mutfakta-biri-var-2/