Yaşam alanlarına vintage atmosfer katmanın bir de “Shabby” yolunu deneyin. Nostaljik floraller, Fransız provansına özgü parçalar, sanatsal diyebileceğimiz detaylar ve tebeşirimsi yüzeylerle iç mekanları hafifletin.
YENİ SHABBY STİLİ NEDiR?
Dinlendiren beyazlar, cezbeden dokular, tiril tiril tül ve doğal ketenlerle Shabby stili mevsimin de en gözde stillerinden. Bu stili biraz daha yeni diye adlandırmamızın sebebi ise son zamanlarda ona eklenen püsküller, biraz daha göçebe stilini anımsatan aksesuar ve objeler, kilim dokuları, bohem tekstiller. Diğer stillerin de harmanlandığı bu yeni yorumda bohem bir ruhtan modern çizgiye pek çok farklı detayı bir arada görüyoruz.
EVİNİZE NASIL UYARLARSINIZ?
Beyaz ve tonları: Renk kartelasında minimallik, detaylarda ise maksimalist bir bakış açısı hakim. Olabildiğince çok çeşitli aksesuarları aynı tonlarda tercih edin. Krem, bej, beyaz, kemik gibi beyazın tüm tonlarını bu stile dahil edebilirsiniz. Ayrıca sadece kumaşlarda değil, ahşap dokularda da beyaz yüzeyleri tercih edebilirsiniz.
Dokular: Aynı renk kartelası kullanıldığından görünümün tek düze olmasını engellemek için bol miktarda dokulu yüzeylere yer verin. Örneğin kroşe, dantel, keten gibi dokulu beyaz tekstiller tercih edebilirsiniz.
Yüzeyler: Zemin ve duvarlarda bej ya da gri tonlarını tercih edebilirsiniz. Örneğin gri parke zemin kaplamaları gibi. Bu tarz yüzeyler diğer aksesuar, tekstil ve mobilyalarla da uyum içinde olacağından görünümü tamamlayacak, kesintisiz olmasını sağlayacaktır.
FEMİNEN ETKİSİNİ HİÇ KAYBETMİYOR
Beyaz ve krem gibi açık tonların hakimiyetindeki Shabby stili eski haliyle olduğu kadar yeni versiyonuyla da huzurlu, şık ve feminen etkisinden hiç kaybetmiyor.
Fırfırlar, püsküller, nakışlar ve çiçekliler… Hepsi bir arada kulağa biraz fazla geliyor olabilir ama Shabby stilinin pastel tonları ve iç açıcı havası ile bütünleşince ne karmaşık geliyor, ne de abartılı. Aslında stilin oldukça romantik, hatta nostaljik ve feminen bir duruşu var.
Stilin kalbinde eski ve onarılmış ya da bu havayı veren mobilyalar duruyor. İkinci el mobilya satan herhangi bir yerden kolayca bulabileceğiniz bu tarz ürünlere küçük bir beyaz eskitme boya müdahalesi yapmak yeterli. Her ne kadar vintage stil ile benzer yanları olsa da shabby çok daha romantik hatta Fransız ya da İngiliz saraylarını andıran detaylar içerir. Stili sadece aksesuarlarla vurgulamak da seçenekler arasında. Öyleyse envai çeşit oymalı aynalar veya eskitme ayna yüzeyli tamamlayıcı mobilyalardan yardım alın. Ama dikkat! Gümüş ve lameyi altına tercih edin. Patine yüzeyli seçeneklere her zaman yer verin. Bu bir konsol ya da komodin olursa çok daha şık durur.
YATAK ODASINA ÇOK YAKIŞIR
Bu tarzın evde favori yeri yatak odaları. Kendi odanızda ya da kızınızın odasında bu stil keyifli durur. Stilin alışveriş durakları Çukucuma, Kadıköy veya Üsküdar’daki eskiciler. Bu adreslerde eski bir yatak başı bulmak zor değil. Bunu zımparalatıp beyaz veya pembe patine cilalatın, duvara sabitleyin. Önüne kenarı fırfırlı yastıklar ve kapitone yatak örtüsüyle süslediğiniz yatağı yaslayın ve yatak başını içinde taze güller bulunan eski bir vazo yerleştirilmiş komodin ve fiyonklu bir abajurla zenginleştirin.
FAVORİ MALZEMELER
Shabby stili tamamen feminen bir tarz değil elbette. Evet stilin temsilcisi eskitme yüzeyler ama araya serpiştireceğiniz yıkanmış meşe ya da ham ahşaplarla yaşam alanlarında dengeli kontarstlar yaratabilirsiniz. Aynı şekilde aydınlatma seçimlerinde de mat ya da parlak metal olanlara yönelin ya da krom şamdan ve çerçeveler seçin. Unutmayın evler cinsiyetsiz mekanlar oldukça zenginleşir.
YENİ YORUMLARA AÇIK OLUN
Her şeyde olduğu gibi dekorasyon stilleri de zaman içinde evriliyor, değişiyor. Özünden çok bir şey kaybetmese de Shabby stilinin yeni versiyonunda geleneksel fırfırlara, yoğun çiçeklere fazla yer yok. Sadeleşen versiyonun tek değişmezi kullanıldığı mekanlara her zaman duygusal bir romantizm sunması.
HER ŞEY DETAYLARDA GİZLİ
Shabby stili özünde ana mekanlardan ziyade itinayla hazırlanan, küçük detaylarla şekillenen stillerden. Tıpkı buradaki gibi aynalı bir tepside sergilenen gümüş şamdanlar, dekoratif şişeler; antika yan sehpadaki aileden kalma romantik porselen çay takımı ya da üzeri nakışlı bembeyaz keten peçeteler gibi. Her şeyin bir anlamı ve geçmişi olmasıysa dekorasyonu çok daha anlamlı kılıyor. Şimdilerde eskiye dair çok şey bulabileceğiniz Horhor, Çukurcuma gibi antikacı ve eskicilerin olduğu adreslerin yanı sıra ikinci el ürünlerin satıldığı semtlere ve ara sokaklara da uğrayabilirsiniz.
SHABBY STİLİ EV DEKORASYONU ÖRNEKLERİ
Modern shabby chic stili nedir? Stilin 7 püf noktası
Shabby Chic nedir? Shabby Chic stilinde dikkat edilmesi gerekenler