yemek-odası
yemek-odası

Yemek köşesine işlevine göre seçenekler

Evinizde yemek için ayrı bir oda ya da geniş bir alan yoksa, salon veya mutfağın bir bölümünü çift fonksiyonlu işlevsel mobilyalarla hem yemek hem de sohbet alanına dönüştürün.

GENİŞLEYEN YA DA KATLANAN MASALAR

a. Genişleyen masalar ekstra misafirleri sığdırmak için iyi bir alternatif. Ayrıca katlanıp küçülerek dar alanlara işlevsellik sunuyor.  İki kanattan çekerek açılan, üst tablanın altına kayan ya da ayrı parça olarak takılanlar piyasada bulabileceğiniz seçenekler. İki yandan düşey kanatlı modellerse daha çok mutfak ya da balkonda tercih ediliyor.

FİSKOS MASALAR

b. Yuvarlak fiskos masalarının geniş modellerini dar alanda kullanabilirsiniz. Sohbet etmek için kullanışlı bu modelin ortadan kaide ayaklı alternatifini tercih ediyorsanız kalabalık yemeklerde hareket alanınız kısıtlanır.

GEÇİŞ ALANLARI NE KADAR OLMALI?

c. Geçiş alanlarına dikkat. En ideali her kişi için 50 cm’lik alan ayrılması (yuvarlak masa için 75 cm). Kolçaklı sandalyeler kullanıyorsanız daha geniş bir alan gerekir. Masa etrafında servis yapabilecek kadar bir alana da ihtiyacınız olduğunu  unutmayın.

DAYANIKLI MALZEME SEÇİMİ

d. Dayanıklı malzeme seçimi çok amaçlı kullanım için en doğrusu. Üzeri koruyucu yağ ya da balmumu uygulanmış masif ahşap tablalar çok kullanışlı. Ahşap yerine kumlama ve perdahlı yüzeyler de tercih edilebilir. Diğer seçeneklerden lakenin restore edilmesi veya onarılması zordur. Kır evi stilinde taş ya da cam da kullanışlıdır. Seçiminiz ne olursa olsun mutlaka runner, örtü  veya Amerikan servis kullanın ki ömrü uzasın.

DAHA GENİŞ BİR YEMEK ALANI İÇİN 10 AKILCI ÇÖZÜM

Yemek odası dekorasyonu

1. Güzel bir manzaranız varsa masayı buna hakim olacak şekilde yerleştirin. Küçük yemek masalarını pencere önüne yerleştirmek kolaydır. Ancak geniş bir masanız varsa bu durumda perdeleri yarı açık tutarak ışık ve manzaranın avantajından faydalanabilirsiniz.

2. Salon ya da mutfağın içinde planlanan yemek odasını ayrıştırmak için masa ve sandalyelerin tamamının altını kaplayan ve diğer halılardan farklı desen ve renkte bir model seçin.

YEMEK ODASI İÇİN İŞLEVLİ MOBİLYALAR

3. Küçük yemek alanını çift işlevli mobilyalarla kullanışlı hale sokun. Mesela yemek alanı aynı zamanda ev-ofis ise iki yandan katlanır bir masayı kapalı haldeyken çalışma, açık haldeyken yemek masası gibi kullanabilirsiniz.

4. Depolamak için kısa ve küçük bir model tercih edin. Üzerine aynı uzunlukta bir ayna asarak mekanı geniş gösterebilirsiniz.

5. Salon perdeleriniz hangi model olursa olsun yemek köşesinde pencere varsa buraya stor gibi yalın ve düz rekte bir fon asın.

KOLÇAKSIZ SANDALYELER

6. Dar yemek alanında en doğrusu kolçaksız sandalyeler. Ancak masa başlarına yerleştireceğiniz farklı stilde kolçaklı modeller hareket yaratır.

7. Bu alanda küçük ölçekli ve ince bir sarkıt kullanarak görsel açıdan mekanı ferahlatın.

Yemek köşesi ve masa

YEMEK BÖLÜMÜNÜ İŞLEVLİ HALE GETİRMEK İÇİN YAPABİLECEKLERİNİZ

8. Yemek bölümünde mümkünse:

a. Yuvarlak masa kullanın. Dikdörtgen bir köşeyse uzayabilen, kareyse sabit olan bir model seçin.

b. Ortadan ayaklı modeller dört ayaklı modellere göre daha kullanışlı. Böylece daha fazla kişi sığdırabilirsiniz.

c. Standarta göre dar enli (60 cm) dikdörtgen bir masa tercih ederseniz masa etrafında servis için daha çok alan kalır.

9. Mekanı geniş göstermek için duvar renklerinde de yardım alabilirsiniz. Açık ve doğal renkler aydınlık hissi yaratır. Renk kontrastları ve ton geçişlerini küçük bir alanda uygulayın.

10. Küçük ölçekli bir yemek odasında cam tablalı masa ya da şeffaf pleksi sandalyeler yokmuş gibi bir görüntü yarattığında mekanı geniş olarak algılatır.

HAZIRLAYAN PELİN ÖZKUL

https://www.evimdergisi.com.tr/en-davetkar-yemek-odasi-stilleri/
https://www.evimdergisi.com.tr/yemek-masasinin-pastel-donusumu/