Yemek pişirmenin çok ötesinde farklı bir kimlik kazanan mutfaklarda, akılcı ve şık yemek alanı kurguları planlıyoruz.
RENKLENDİR HAYATI
Açık bir mutfağın yemek köşesinde kullanılan doğru renk eşleşmeleri ana yaşam alanında da bütünlüğü pekiştirir. Mutfakta sıkça tercih edilen beyaz; pastel renkli duvarlar, renkli sandalyeler, çiçekler ve tekstiller ile çok daha aydınlık görünür. Eğer mutfağınız yeterince gün ışığı alıyorsa koyu ve çarpıcı renkler de tercih edebilirsiniz.
5 ADIMDA İŞLEVSELLİK VE ESTETİK BİR ARADA
- Mutfakta bir yemek yeme alanı planlarken işe; yemek yeme ve pişirme bölümü tam entegre mi, yoksa ayrı mı olsun, küçük aile toplantıları için ekstra yemek masası mı yoksa yer kazandıran tezgah bankosu mu olsun, gibi kurguyu etkileyecek kilit sorulara cevap vererek ve nasıl bir yerleşim istediğinizi gözden geçirerek başlayın.
- Gün ışığına fazlasıyla ihtiyacımız olduğunu unutmayın. Bu yüzden yerleşim planına karar verirken mutfağın aldığı doğal ışığı mutlaka dikkate alın. Yemek alanını mümkünse pencereye yakın veya bol ışık alan bir yere yakın konumlandırın. Çünkü sosyalleşerek geçirdiğiniz bu alan ne kadar aydınlık ve ferah olursa size o kadar iyi gelir ve rahatlatır.
- Sabit oturma birimleri en dar yerde bile maksimum kullanım yaratır. Bu nedenle mutfak planlamasında oturma ve yemek alanını projenin başından itibaren işe dahil edin. Sabit oturma düzeni mutfağı rahatlatarak daha büyük görünmesini de sağlar. Ayrıca sedir veya bankı bolca yastık ile süsleyerek samimi ve rahat bir görünüm yakalarsınız.
- Bu alanının olmazsa olmazlarından biri de doğru aydınlatma. İşin sırrı en az iki tip ışık kullanmakta gizli: Noktasal odak ışığı ve ortam ışığı. Yemek hazırlığı ve pişirme sırasında tezgah üstünde yönlendirilebilir spot ışıkları kullanın. Yemek kısmında ise rahatlatıcı bir sohbet ortamı için yumuşak ışık veren avizeler, sarkıtlar tercih edin.
- Mutfağa oturma, dinlenme, çalışma gibi birden fazla işlev kazandırırken dozunda ve doğru bir dekorasyon yapmak da önem taşıyor. Açık raflar, tablo, çiçek, kilim ve yastık gibi aksesuarlar, hatta desenli duvar kağıtları mutfağı sadece yemek pişirilen bir yer olmaktan çıkararak keyif alınan, sohbet edilen, dinlendirici bir oda havasına büründürür.
İKİ ODA BİR ADA
Mutfağı salona entegre ederken geniş bir ada ünitesi alanı maksimize eder. Bu yüzden adanız ne tamamen açık, ne de kapalı olsun. Unutmayın bir ucu mutfak, diğer ucu salona açılan bu ünite gerektiğinde dolap, yemek masası ve hatta bir kitaplık gibi de hizmet verebiliyor.
ADA ETRAFINDA
Pişirmek, çalışmak ve yemek yemek… Bu üç aktiviteyi tek bir ada etrafında yapmayı planlıyorsanız mermer, laminat ve ahşap gibi her bir amaç için farklı bir yüzey malzemesi kullanarak konforu artırırken dekoratif açıdan da mekana hareket ve stil kazandırırsınız.
PENCERE ÖNÜ KONFORU
Mutfağınız küçük olsa da eğer bir pencereniz varsa dolaplara entegre bir pencere önü oturma birimi tasarlayarak alanı optimize edebilirsiniz. Tıpkı buradaki gibi gün ışığı alan pencere altına yere özel yaptırılan bu küçük sedir okumak, dinlenmek ve hatta çalışmak için de oldukça konforlu ve kullanışlı bir köşe kazandırıyor.
HEM MASA HEM TEZGAH
Dar ve dikdörtgen bir mutfağınız varsa alanı daha kullanışlı kılmak için biraz yaratıcı düşünmekte fayda var. Ana tezgaha entegre bir konsol masa ya da banko hem çok yer kaplamaz hem yemek alanını ferahlatır. Üstelik gerektiğinde çalışma tezgahı gibi kullanarak ekstra işlev de kazandırırsınız.