Temizliğin 10 kuralı
Pratik temizlik rehberi ile bahar temizliği… Evinizi 10 adımda daha temiz hale getirmeniz için pratik fikirlerimiz var.
Temizlik için önerilerimiz var. Birkaç pratik öneri ve basit bir planlamayla gözünüzde büyüyen bahar temizliğine yavaş yavaş başlayabilirsiniz.
1. KEŞİF TURU YAPIN
Temizliğe başlamadan önce hangi odanın nasıl bir düzenleme ve temizlik operasyonu gerektirdiğini belirleyin. Örneğin perde ve halılar yıkanacak mı, dolap içleri ve zeminin temizlenmesi gerekiyor mu? Keşif turunu evin tüm odalarına uyguladıktan sonra benzer ya da aynı işlemleri gruplayın. Örneğin perdeleri aynı anda kuru temizlemeye, halıları da yıkamaya verebilirsiniz. Bunun için mahallenizdeki bir kuru temizleme ya da halı yıkamacıdan destek alabileceğiniz gibi internetten de fiyat karşılaştırması yaparak uygun firmaları belirleyebilirsiniz.
2. PLAN OLUŞTURUN
Hangi odayı hangi günlerde temizleyeceğinize dair bir plan oluşturun. Bunun için haftalık plan ya da aylık plan yapabilirsiniz. Hafta içi çalışıyorsanız sizin için aylık programlama daha etkin olabilir. Bu planda evin hangi bölümünü nasıl ve kaçar dakikalık periyotlarla temizleyeceğinize yer verin. Böylece unuttuğunuz ya da atladığınız detaylar olmayacağı gibi kendinizi yormadan temizliğin üstesinden gelebilirsiniz.
3. YARDIM ALIN
Eşiniz ve çocuklarınızdan tüm samimiyetinizi ortaya koyarak yardım alabilirsiniz. Konuşmanız etkili olursa, sizi reddetmeleri de zor olacaktır. Örneğin ortalığı toparlama, ince köşeleri temizleme konusunda çocuklar genellikle çok başarılıdır.

4. MALZEMELERİ ÖNCEDEN HAZIRLAYIN
Temizlik yaparken en fazla vakit çalan şeylerden biri doğru gerecin evde bulunmuyor oluşu ya da uygun temizleyicinin bitmiş olmasıdır. Yeni bir deterjan ya da gereç satın almak üzere markete gitmek ise çok büyük vakit kaybı olabiliyor. Vakti en etkili şekilde kullanmak istiyorsanız keşif turundan hemen sonra ihtiyaç duyacağınız temizlik malzemelerinin listesini yapın ve en kısa zamanda ertelemeden temin etmeye özen gösterin.
5. DOĞAL MALZEMELER KULLANIN
Evi temizlemek zararlı kimyasallar kullanmak anlamına gelmiyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekolojik duyarlılık konusunda bilinçlenme düzeyi çok arttı. Bunun için üretilen bitkisel içerikli, doğal, insan sağlığına zararlı olmayan ama aynı zamanda da çok güçlü deterjanlar bulunuyor. Antibakteriyel, yüzde 100 doğal bu temizlik ürünlerini kullanabileceğiniz gibi limon, sirke, yemek sodası gibi bitkisel ve ev yapımı çözücülerden de yararlanabilirsiniz. Özellikle sirke ve limon ikilisi banyodaki kireç lekeleriyle, mutfaktaki yağ lekelerini yok etmede bire bir etkilidir.
6.ORGANİZE EDİN
Evde bir türlü yok edemediğiniz tozların kaynağını merak mı ediyorsunuz? Aslında cevabı basit. Organize etmediğiniz her eşya grubu aynı zamanda tozların yoğun bir şekilde konuşlandığı yerlerdir. Köhnede unuttuğunuz bir dergi yığını, ayıklamadığınız eski havlu ve çarşaflar bunlardan sadece bazıları. İşe ilk önce tekstilleri, dergi arşivinizi ayıklayarak başlayabilirsiniz.
7. ZAMANINIZI ÇALAN ŞEYLERDEN UZAK DURUN
Temizlik yaparken telefon ve televizyon gibi aletlerin fişini çekmek serbest. Sevdiğiniz bir TV programına yakalandığınızda karşı koymak çoğu kez imkansız olabiliyor. TV ve telefonu bir süreliğine kapatmanız dikkatinizin dağılmasını engeller. Televizyon seyrederek ya da telefon konuşmalarının önüne geçerek vaktinizi etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.
8. MÜZİK OLMAZSA OLMAZ
Müzik çalarınıza sizi canlandıracak bir müzik koyun. Hatta temizlik yaparken dinlemek için kendi albümünüzü bile yaratabilirsiniz. İlk hedef motivasyonu zirveye çıkarmak!
9. ALARM KURUN
Temizlik esnasında bir odaya takılıp kalıyor ve çok fazla oyalanıyorsanız zamanlayıcı kullanabilirsiniz. Zil sesi vaktinizin dolmak üzere olduğunu anımsatabilir.
10. AİLENİZ İLE ORGANİZE OLUN
Temizlik yapmanın belki de en önemli basamağı işin bu kısmı. Bütün temizlik işlemi bittikten sonra evin tüm bireyleriyle günlük yapılması gerekenleri gözden geçirerek evi nasıl temiz tutacaklarını anlatabilirsiniz.
Fotoğraflar: BHG, Fun cheap or free
Yaşam alanında ölçü ve yerleşim nasıl olmalı? Nasıl yerleştirmeli?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Filizlenmiş sarımsak yiyebilir misiniz? Evet ama bir detay var… -
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma -
Evde güve neden olur? Güvelerden nasıl kurtulabilirim?
Yorum Yaz