Sarımsak filizlenmesinin normal halinden ne kadar farklı olduğunu paylaşıyoruz. Ardından, filizlenmeyi azaltmak için soğanlarınızı nasıl saklamanız gerektiğini açıklıyoruz.
Uygun şekilde saklandığında 6 aya kadar dayanabileceği için genellikle sarımsakları toplu olarak satın alırız. Yol boyunca, bazı soğanların üst kısmından küçük yeşil saplar çıkmaya başladığını fark ederiz. Peki filizlenmiş sarımsak yiyebilir miyiz? Cevabı öğrenmek için okumaya devam edin.
Filizlenmiş Sarımsak Yenilebilir mi?
Hasat edilen sarımsak olgunlaştıkça, soğanın içinde yeşil filizler oluşmaya başlayabilir. Bunlar ilk başta kağıt gibi derinin altındaki katmanlar altında saklı kalabilir. Ancak zamanla bu açık yeşil saplar deriden dışarı çıkacak ve büyümeye devam edecektir.
Tüylü sarımsaktan farklı olarak, sarımsak filizleri gıda güvenliği riski oluşturmaz. Bu aşamada karanfillerin tadı biraz daha acı olabilir. Ancak bu acı tadın kaynağı filizler değildir. Sarımsak filizleri, canlanmaya çalışan yeni bir sarımsak bitkisinin ekşisi olduğundan, yumuşak ve hafif çimenlidirler. Acı tad, bu noktada yaşlanan karanfilden gelir.
Genç, taze sarımsak doğal olarak yüksek miktarda şeker içerir. Sarımsak yaşlandıkça ve filizlenmeye başladıkça, orijinal karanfildeki şeker ve nemin bir kısmı filizi beslemek için kullanılır, bu da karanfil tabanının geri kalanının daha agresif veya keskin görünmesine neden olabilir. Sarımsak dişlerini çiğ olarak kendi başlarına yemediğiniz sürece, filizsiz ve filizlenen sarımsak arasındaki farkı fark etme olasılığınız yüksektir.
Test Mutfağı’nın tümünü yan etkilerden korkmadan kullanma izniniz var ve bunu yaparsanız aslında küçük bir sağlık bonusu kazanabilirsiniz. 2014 yılında Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, filizlenme belirtileri gösteren sarımsak dişlerinin genç dişlere göre daha yüksek düzeyde antioksidan içerdiği görülmektedir.
Filizlenmiş Sarımsağı Kullanmanın En İyi Yolları
Sarımsaklarınızda filizlenme fark ederseniz, bu durumu olumsuz bir şey olarak görmek yerine, gıda israfını azaltmak için harika bir fırsat olarak değerlendirmenizi öneririz. İstediğiniz şekilde kullanabilirsiniz, ancak filizlenmiş sarımsağı, pişirildiği tariflerde gösterinin yıldızı yerine daha çok destekleyici bir rolde kullanmayı tercih ediyoruz.
Filizlenmiş sarımsağı değerlendirmek için favori yöntemlerimizden bazıları şunlardır:
- Güveçler
- Çorbalar ve etli güveçler
- Sıcak daldırma sosları
- Tavada kızartma
- Makarna sosları
- Salatalar
Sarımsağın Filizlenmesi Nasıl Önlenir?
Sarımsak filizlerinin tamamen büyümesini engellemek mümkün olmasa da, akıllıca alışveriş yapmanıza ve saklamanıza yardımcı olabiliriz.
Sarımsak satın alırken, sepetinize eklemeden önce onlara bir göz atın ve bebek filizlerinin olup olmadığını kontrol edin.
Daha sonra eve getirdiğiniz sarımsak ampullerini serin (13 ila 14 derece), karanlık ve orta derecede nemli bir yerde, kök kiler benzeri koşullarda saklayın. İklim için uygun bir nokta bulmak çok önemlidir. Sarımsak, 10 derecenin altında tutulduğunda filizlenmeyi daha kolay hale getirir, bu nedenle soğanları bütün halinde buzdolabında saklamayın. Ayrıca, 18-19 derecenin üzerinde saklandığında büzülme olasılığı daha yüksek olabilir, bu nedenle Cornell Tarım ve Yaşam Bilimleri Koleji’ne göre, bu ikisinin ortasını hedeflemeye çalışın.
Çoğu evde kiler veya karanlık bir dolap çok işe yarar. Sarımsakları file torbalarda, sepette, sandıkta veya sadece bir rafta saklamanızı öneririz çünkü yeterli hava sirkülasyonu, ömrünü uzatmanın anahtarıdır. Bu koşullarda bütün sarımsak soğanları 6 aya kadar dayanabilir.
Soyulmuş sarımsak dişlerini hava geçirmez bir kapta veya fermuarlı torbada buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Eğer soyulmuş sarımsak dişlerini zaten kıydıysanız, üzerlerini kaplayacak kadar zeytinyağı gezdirin ve ardından hava geçirmez bir kapta buzdolabında 3 güne kadar saklayabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Maydanozlu, sarımsaklı enginar tarifi
Evdeki ve eldeki sarımsak kokusu nasıl geçer? Sarımsak kokusunu temizleme yolları