telgraf çiçeği bakımı

Telgraf çiçeği bakımının püf noktaları: Tradescantia (Kara Sevda Çiçeği)

Telgraf çiçeği bakımı nasıl yapılır? Telgraf çiçeği (tradescantia) nasıl çoğaltılır? Kara sevda çiçeği olarak da bilinen ve balkonların en çok sevilen çiçeğinin özellikleri ve bakımının püf noktaları…

Beyaz ya da pembe şeritli çiçeğin yapraklarının arkası ise mordur. Telgraf çiçekleri (Tradescantia Zebrina) sarkan çiçeklerdendir. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Asarak yetiştirirseniz daha güzel bir görüntü kazanır ve gelişir.

KARA SEVDA ÇİÇEĞİ (MOR TELGRAF ÇİÇEĞİ) BAKIMI

Kara Sevda Çiçeği olarak da bilinen mor telgraf çiçeği bakımının püf noktası güneş ihtiyacıdır. Alaca yapraklı ve mor yapraklı olan telgraf çiçekleri çok fazla ışık ister. Kara Sevda Çiçeği de bol güneş ışığı alan bir yerde güzel gelişir.

telgraf-çiçeği

TELFRAF ÇİÇEĞİ GÜNEŞ İHTİYACI

Geçirgen ve hafif gevşek toprakta daha iyi gelişir. Yarı gölge ve doğrudan güneş almayan yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Sabah ve akşam güneşi alırsa güzel yetişir.

MOR TELGRAF ÇİÇEĞİ

TELGRAF ÇİÇEĞİ (TRADESCANTIA ZEBRINA) NEDEN SÜRGÜN VERMİYOR?

Aşırı gölgede ise bitki aşağı doğru sürekli uzar ancak yanlarından sürgün vermez.

SULAMA NASIL YAPILMALI?

Sulama sık sık değil arada bir saksının altından su gelinceye kadar yapılmalıdır. Su saksının içinde kalmamalı ve çürümeye neden olmamalıdır.

Sulama yaparken yapraklarına su püskürtmemeye dikkat edilmesi gerekir. Mantar oluşması ve yaprakların ölümüne sebep olabilirsiniz.

ÇİZGİLİ (ALACALI) TELGRAF ÇİÇEĞİ

SOĞUK HAVAYA DAYANIKSIZ OLAN TELGRAF ÇİÇEĞİ BAKIMI İÇİN PÜF NOKTA

Büyüme hızı çok hızlıdır. Bahar ayları ve yaz sonuna kadar çiçek verir. Soğuk bölgelerde yetiştiriyorsanız, soğuğa dayanıksız telgraf çiçeğini köke yakın bölgelerden budamanız gerekir. Bitki kendini soğuğa karşı bu şekilde koruyacaktır.

YEŞİL YAPRAKLI, MOR VE ALACALI TELGRAF ÇİÇEĞİNİN BAKIM FARKI

Yeşil yapraklı olan telgraf çiçeği az ışıklı yerlerde gelişebilir. Alaca yapraklı (Tradescantia Zebrina) ve mor yapraklı olanlar ise çok fazla ışık isterler.

MOR TELGRAF ÇİÇEĞİ

TELGRAF ÇİÇEĞİ NASIL DİKİLİR?

Bahar ayları başında şubat ayı sonu gibi gübreleme yapılırsa gelişim desteklenmiş olur. Dikim hazır toprağa yapılmalı. Periyodik olarak gübre ile gelişimi desteklenmeli.

ALACALI (ÇİZGİLİ) TELGRAF ÇİÇEĞİ
ALACALI (ÇİZGİLİ) TELGRAF ÇİÇEĞİ (Tradescantia Zebrina)

TELGRAF ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Çelik ile üretilebilir. Nisan ile Eylül ayları arasında çoğaltılması gerekir. Sürgün uçlarından alınacak 5 ila 8 cm uzunluğundaki çelikleri küçük saksılara diktiğinizde, gölge bir alanda 2-3 hafta içerisinde köklenecektir.

YEŞİL TELGRAF ÇİÇEĞİ
YEŞİL TELGRAF ÇİÇEĞİ

TELGRAF ÇİÇEĞİ TOPRAĞI NASIL OLMALI?

Telgraf çiçeği türleri çok fazla toprak seçen bitkiler değildir. Toprağın genel anlamda özelliği suyu bünyesine uzun süre hapsetmeyen, organik maddelerce zengin, geçirgen, süzek, humuslu bir toprak karışımı olmasıdır.

Eğer kendi toprak karışımınızı hazırlamak istiyorsanız 2 ölçek torf ya da cocopeat, 2 ölçek bahçe ya da orman altı toprağı, 1 ölçek dere kumu kullanabilirsiniz. Böylelikle hem organik maddelerce zengin, hem geçirgen hemde verimli bir toprak elde etmiş olacaksınız. Torf ve cocopeat olarak kaliteli malzeme temin etmeye çalışın. Son yıllarda tam çürümenin gerçekleşmediği malzemeler hemen satışa sunulduğu için ne yazık ki sineklenme problemi sıkça yaşanmaktadır.

Telgraf çiçeği türleri besinden çok hoşlanmaz. Bu nedenle besin veya gübre kullanmaktan kaçınmalısınız.

KONUMLANDIRMA

Pembe telgraf çiçeği

Telgraf çiçeği türleri bol gün ışığından faydalanmayı sever. Fakat direk güneşe gün boyunca uzun süre maruz kalırsa yaprak yüzeyinde solgunluk ve yıpranma meydana gelir. Bu nedenle bol ışıktan faydalandırırken özellikle öğle saatlerindeki yakıcı güneş etkisinden koruyabileceğiniz bir şekilde konumlandırma yapmanız bitki sağlığı ve gelişimi açısından iyi olacaktır. Yetersiz ışık aldığında yapraklardaki yeşil renk daha baskın hale gelir. Bu durum az ışık almasından dolayı daha fazla klorofile ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Gün içerisinde güneşin yakıcı etkisinin az olduğu saatlerde güneşten faydalanması sağlanmalıdır. Çünkü güneşten gün içerisinde faydalanması yaprak renklerini ortaya çıkartacak ve güzel bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır. Güneşin az etkili olduğu saatler sabah erken saatlerde ya da akşam güneş batmaya yakın olan saatlerdir. İç mekan bakımında ışıktan uzak bir konuma bitki yerleştirilmemelidir. Çünkü ışıktan faydalanamazsa gelişimi yavaşlar, bitki güçsüzleşir ve ne yazık ki bu durumda bitki kaybedilebilir.

RÜZGAR SEVER Mİ?

Telgraf çiçeği türleri serin ortamları sever. Ama direk rüzgara maruz kalmak istemez. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlardan hemen etkilenir. Hafif esintili, serin, havadar ortamlarda bakım sağlanmalıdır.

DİREKT GÜNEŞ ZARAR VERİR Mİ?

Tradescantia Zebrina

Telgraf türleri direkt yakıcı güneşe uzun süre maruz kalırsa yapraklarında solgun bir görüntü oluşur. Bitki yaprak yüzeyinde güneş yanıkları oluşabilir. Gün içerisinde güneşten faydalanmak ister. Fakat bu güneşin en az etkili olduğu saatlerde gerçekleştirilmelidir.

KÖKTEN ÇOĞALTMA VE SÜRGÜNDEN ÇOĞALTMA DETAYLARI

Telgraf çiçeği türlerini çoğaltmak çok kolaydır. Fakat mevsim dışında yapılan köklendirme çalışmalarından sonuç almak zordur. Havanın hafif serin olduğu dönemlerde yani bahar aylarında çoğaltma işlemlerini denerseniz daha verimli sonuç alırsınız. Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayının başlarında bu işlemi deneyebilirsiniz.

İster daldan kesip su içerisinde ya da toprağa direk dikerek köklendirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sağlanan ortam koşulları, yaşadığınız yerin iklim şartları köklenme süreçlerinde farklılıklara neden olabilir. Bu nedenle kesin olarak şu kadar günde köklenir demek doğru olmaz. Suda köklendirmede dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çürümesine engel olmaktır. Suyu diğer bitkilerden farklı olarak biraz daha sık değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü su değiştirilmezse hem kötü bir koku baskın hale geliyor hem de sudaki oksijen oranı kısa sürede azaldığı için bakteri oluşumuna neden olup su içerisinde kalan bitki dalında çürümeye neden olabiliyor. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise köklenme seviyesi kadar su ilave etmek. Yani bardağın hepsine su doldurmamak gerekiyor. Toprakta köklenmede zor ama yine daha rahat sonuç alabileceğiniz bir diğer çoğaltma işlemi. Bir diğer hızlı köklendirme yöntemi de nemli bir peçete içerisine bitki dallarının köklenecek ucunu sarın. Peçete kurudukça nemlendirin. Aydınlık bir konuma yerleştirin ve köklenme gerçekleştikten sonra bitkiyi uygun toprak karışımı içerisine dikin.

TELGRAF ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Mor yapraklı, zebra (pijamalı, çizgili) yapraklı, yeşil yapraklı, tüylü yapraklı, pembe yapraklı (Nanouk), beyaz yeşil yapraklı (tricolor) gibi bilinen türleri vardır. Tüm türlerin bakımı aynı şekilde yapılır.

ÇİÇEK AÇAR MI? NE ZAMAN AÇAR?

Telgraf çiçeği türlerinin çok güzel çiçekleri vardır. Türlerine göre farklı renklerde çiçek açar. Beyaz, mavi, pembe renkte çiçekler açar. İlkbahar, yaz ve sonbahar başlarında çiçeklerini açar. Dış mekan da uygun koşullarda bakım sağladığınızda çiçeklerin sayısı daha fazla olacaktır. İç mekan bakımlarında çiçek sayısı daha seyrek olabiliyor.

Ahtapot çiçeği bakımı (Callisia fragrans) Çiçek açar mı?