Taze yumurta nasıl anlaşılır? Evde 4 farklı şekilde test edebilirsiniz
Taze yumurta nasıl anlaşılır? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ yanıtladı ve evde test etme yollarını anlattı. İşte adım adım yapılacaklar…
Taze yumurta nasıl anlaşılır? Pandemi süreci, hayatımızın her alanına etki ettiği gibi gıda seçimlerimizde de daha dikkatli olmamızı sağladı. Artık gıda tercihlerimizde, olması gerektiği gibi, gıda güvenliğine her zamankinden daha çok önem veriyoruz. Bunda zararlı mikroorganizmalara karşı hassasiyetimizin artması da önemli rol oynuyor. Zaman bilinçli olma zamanı.
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, taze yumurta nasıl anlaşılır? sorusunu yanıtladı. Akdağ, bilinçli gıda seçimlerine dair şu ipuçlarını verdi:
YUMURTA ALIRKEN DİKKAT

Öncelikle her gıdada olduğu gibi yumurta alırken de ambalajının üzerindeki son kullanma tarihine bakmalıyız. Bazılarının düşündüğünün aksine yumurta sarısının rengi, kalite göstergesi değil. Bunu, tavuğun cinsine ve beslenme şekline göre değişeceği için kaliteye yönelik bir ipucu olarak görmek doğru olmaz. Zaten alışveriş esnasında kontrol edilebilir bir şey de değildir. Ancak en başta aklımızda tutmamız gereken, yumurtaların son kullanma tarihini not etmek olmalıdır. Öte yandan yumurtanızın tazeliğini anlamak istiyorsanız size bazı ipuçları verebilirim.
TAZE YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?

Yumurtanın taze olup olmadığını test etmek için birkaç yöntem mevcut. Su testi, el feneriyle test, dinleme testi ve tutma testi deneyebilirsiniz.
SU TESTİ
Yumurtaların içinde yer alan hava boşluğu zamanla genişler. Dolayısıyla yumurtanın suda yüzme kapasitesi artar. Taze yumurtayı soğuk su dolu bir kaba koyduğunuzda dipte kalır. Tazeliği azalmaya başlamış yumurta ise dik durmaya başlar. Yumurta suyun yüzeyine çıkarsa pek de taze değil demektir. Ama bu, yumurtanın tamamen bozulduğu anlamına da gelmez. Bu aşamada yumurtayı kırıp kokup kokmadığı, sarısının dağılıp dağılmadığı kontrol edilmeli.
EL FENERİYLE TEST
El fenerini yakıp yumurtanın sivri ucu ışığa bakacak şekilde tutun. Yumurta tazeliğini yitirdikçe içindeki hava boşluğu artar. Bunu ışık kullanarak görebilirsiniz. Ayrıca döllenmiş bir yumurta altı gün kuluçkaya bırakılırsa cenin siyah iplikçik şeklinde görülebilir, şaşırmayın.
DİNLEME TESTİ
Taze yumurtanın içindeki hava boşluğu çok az olduğu için hafifçe sallayıp dinlediğinizde hiçbir ses duymazsınız. Ancak bayat yumurtanın içinden ses gelir. Çünkü içindeki boşluk artmıştır.
TUTMA TESTİ
Diğer bir tazelik testi de sarısıyla ilgili. Yumurtayı kırıp sarısını avucunuza alın. İki parmağınızla sarısını tuttuğunuzda zarı patlamıyorsa yumurta tazedir.
Kayısı kıvamında yumurta nasıl yapılır? İşte yumurta kaynatma süreleri
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Sevdiğinize hediye paketi seçerken burcuna göre bir paket seçin -
Yazlık kumaşlar için bakım ve ütü önerileri! 8 farklı öneri -
En iyi 5 yuvarlak masa -
Yeni evleneceklere mobilya seçiminde öneriler -
Armut salıncak alırken nelere dikkat edilmeli? -
Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalar -
Fayans nedir? Fayans ile seramik arasındaki farklar -
Mermer masa kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: A’dan Z’ye mermer masalar -
Bella Maison Yoga Koleksiyonunu tanıttı -
Doğru davlumbazı nasıl seçersiniz? En iyisi hangisi? -
Kombi alırken bunlara dikkat! -
YKK nedir? Fermuarların çoğunun üzerinde neden YKK yazıyor?
Yorum Yaz