Klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalar

Klima alırken dikkat! Kış aylarında ısıtan, yaz aylarında serinleten klimalar, artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden oldular bile. Ancak satın alırken, özelliklerine dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın…

Evde sağlıklı bir hava oluşturmak için hava temizleyicisi özellikli, enerji ve para tasarrufu sağlamak için de A sınıfı bir klima almanıza fayda var.

İşte klima alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Klima alırken markasına ve kalitesine dikkat edin. Marka tercihine göre satış sonrası destek ve bakım farklılık gösteriyor.
  • Klimalar genellikle salon tipi, duvar tipi ve mobil klima olarak üçe ayrılır. Kullanılacak alanın uygunluğuna ve ihtiyaca göre seçim yapmalısınız.
  • Klimanın taktırılacağı ortamın şartlarını göz önünde bulundurarak, klimanın yerini iyi belirleyin.
  • Klimanın büyüklüğünün ortam ile uyumlu olmasına dikkat edin.
  • Az enerjiyle yüksek verim sağlayan A sınıfı klimaları tercih etmenizde fayda var.
  • Yılda bir kez klima bakımını ihmal etmeyin.
  • Klimanın 20-27 derece sıcaklık ve yüzde 40-60 arasında nem oranında çalışmasına dikkat edin.
  • Markanın satış sonrası hizmetlerdeki uzmanlık ve güvenilirliğini soruşturun.
  • Tüm hizmet, bakım ve yedek parça temininin uzman yetkili servis tarafından yapılmasını sağlayın.

KLİMA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER: ALIŞVERİŞ NOTLARI

Enerji sınıfı: Klimaların enerji sınıfı A’dan G’ye harflerle belirtiliyor. Soğutma ve ısıtma kapasiteleri aynı olsa da A sınıfı olan klimalar G sınıfı olanlardan daha az enerji harcar, bu nedenle klima alırken tercihiniz A sınıfı olanlardan yana olsun.

Yenileme zamanı: Klimanızı 10 yıldan fazla kullandıysanız onu yenilemenin zamanı gelmiş demektir. Eski klimalar yeni klimalara oranla yüzde 40 daha fazla enerji harcarlar.

Programlama özelliği: Programlama özelliği olan klimaları tercih etmenizde fayda var. Böylece cihazın kullanılmadığı zaman kapanmasını ve kullanacağınız zaman açılmasını sağlayan otomatik ayarları yapabilirsiniz.

Kullanırken: Klimanın hava giriş-çıkış kanallarının ve üfleme menfezlerinin önlerinde hava akışını engelleyecek eşyalar bulundurmayın. Klimanızı soğutma durumunda çalıştırırken odanın doğrudan güneş ışığı almamasını sağlayın. Soğutma konumunda ısı yayan cihazlar kullanmayın.

KLİMA ÇEŞİTLERİ

Duvar tipi klimalar: Soğutma ve ısıtma açısından en yaygın kullanılan klima tipidir.

Salon tipi klimalar: Yüksek kapasitesi ve elektrik bağlantıları nedeniyle çoğunlukla iş yerleri, fabrikalar, hastaneler ve ibadethaneler gibi yerlerde kullanılıyor.

Mobil klimalar: Dış ünite bulundurmuyor ve portatif olarak da kullanılabiliyor.

Koçtaş, klima çeşitlerini şu şekilde özetliyor:

“Duvar tipi, portatif, salon tipi, kaset tipi ve kanal tipi gibi çeşit çeşit klimalar var. Duvar tipi klimalarda odaya monte edilen, ısıtma ve soğutma işlemini gerçekleştiren iç ünitesinin yanı sıra bir de evin dışına yerleştirilen dış ünitesi bulunuyor.

Diğer klima tiplerine göre daha küçük olan, monte edilmeye ihtiyacı olmadığı ve hafif olduğu için farklı alanlara taşınabilen portatif klimalar ise pratik özellikleriyle öne çıkıyor. Portatif klimalar, kolaylıkla taşınma özelliği sayesinde birden fazla odada kullanılabiliyor. 

Genellikle bankalarda, mağazalarda ya da iş yerlerinde tercih edilen salon tipi klimalar; iç ve dış ünite olmak üzere iki bölümden oluşuyor.  

Kaset tipi klimalar mağazalarda ya da iş yerlerinde tavanda, genellikle kare/dikdörtgen biçimde olan menfezlere sahip.

Kanal tipi klimalar ise iç ünitenin genellikle duvarın içerisine gömüldüğü, alanda sadece havalandırma menfezlerinin görüldüğü ve çoğunlukla yatay tasarımıyla dikkat çekiyor.”

BTU nedir ve nasıl hesaplanır?

Klima seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Salonumuz yaz sıcaklarına hazır mı?