Tahta mutfak gereçleri ile bambu gereçler arasındaki fark nedir?

Bambu ve tahta mutfak gereçleri, şekil olarak birbirine benzerlik gösteren fakat esasında farklı özelliklere sahip olan ürünlerdir. Mutfağında da sağlıklı ürünleri kullanmayı tercih eden çoğu kullanıcının merak etti sorulardan birisi de; ‘’Tahta mutfak gereçleri ile bambu gereçler arasındaki fark nedir?’’ sorusudur. İşte tahta mutfak gereçleri ile bambu gereçler arasındaki farklar.. 

TAHTA İLE BAMBU GEREÇLER ARASINDAKİ FARKLAR

Tahta mutfak gereçleri ile bambu gereçler arasındaki fark nedir
  • Tahta mutfak gereçleri, suya dayanıklı olmadığı için zamanla çatlar. Bambu mutfak gereçleri ise suya dayanıklıdır ve pürüzsüz, gözeneksiz bir yapıya sahiptir. 
  • Tahta mutfak gereçlerinin üretiminde ‘’cila’’ kullanılır. Yüksek ısıya maruz kalan tahta gereçlerin içerisinde bulunan cila akarak sağlık tehdidi oluşturabilir. Bambu gereçlerin üretiminde ise boya ve cila kullanılmamaktadır. 
  • Tahta mutfak gereçlerinin çatlamaya elverişli olması, bazı olumsuz durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Çatlamış kısımlarda zamanla bakteriler oluşabilir ve deterjan birikmesi olabilir. 
  • Bambu mutfak gereçleri ise sıvıyı daha az absorbe eden bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla oldukça temizdir ve uzun vadede çatlamaz. Böylelikle tahta kaşıklarıda görülen bakteri ve deterjan birikiminin bambu kaşıklarda görülmesi çok daha düşük bir ihtimaldir. 
  • Bambu bitkisinin yetiştirilme sürecinde ilaç, gübre ve kimyasal madde kullanılmaz. Kendi kendine büyüyen bambu bitkisinden üretilen gereçler de doğal olarak bu maddeleri içermez. Fakat tahta mutfak gereçleri için aynı durum geçerli değildir. 
  • Bambu mutfak gereçleri, ekolojik açıdan da bazı avantajlara sahiptir. Kendi kendine oldukça hızlı bir şekilde büyüyen bambu ağacından üretilen mutfak ürünlerinin üretiminde doğada var olan ağaçlar korunmuş oluyor. 
  • Bambu mutfak gereçleri esnek ve hafif bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda oldukça sağlamdır. Suya karşı da yüksek dayanıklık gösteren bambu ürünleri; çizilmez ve bozulmaz bir yapıya sahiptir. Bu özellikler bambu mutfak gereçlerinin tahta mutfak gereçlerine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. 
  • Bambu bitkisi ‘’Bamboo Kun’’ adlı bir antioksidan maddeyi bünyesinde barındırır. İçerisinde barındırdığı bamboo kun maddesi sayesinde bambu mutfak gereçler yüksek ısı ve nem gibi olumsuz durumlardan etkilenmez. Doğal olarak bakteri de barındırmayan bambu mutfak gereçlerinde kötü koku oluşumu görülmez. 
  • Bambu mutfak gereçleri görünüm itibari ile oldukça şık ve estetiktir. Özellikle İskandinav tarzı mutfaklarda oldukça hoş bir görünüm sağlayan bambu mutfak gereçleri, mutfağınızın genel dekorasyonunu tamamlayıcı niteliktedir. Fonksiyonel ve işlevsel özelliklerinin yanı sıra estetik bir görünüm sağlayan bambu mutfak gereçlerinin tahta mutfak gereçlerine göre içerisinde barındırdığı avantajlar bu şekildedir. 

Tahta ve Bambu Mutfak Gereçlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Farklı açıları ile konu edilen tahta ve bambu mutfak gereçleri, her ne kadar farklı özelliklere sahip olsa da aynı amaçlar için kullanılır. Tahta ve bambu mutfak gereçlerinizin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız birtakım bakım önerilerine dikkat etmelisiniz.

Tahta ve bambu gereçlerinin uzun ömürlü olmasını sağlamak için öncelikle bu ürünleri bulaşık makinesinden uzak tutmanız gerekir. Ilık su ve sabunla yıkama işlemi tahta ve bambu mutfak gereçlerinin temizliği için yeterli olacaktır.

Kullanım sonrası temizleme işlemine tabi tuttuğunuz bambu gereçleri tam olarak kuruladıktan sonra muhafaza etmelisiniz. Aksi takdirde nem, küf oluşumu gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalmanız muhtemeldir.

Tahta ve bambu mutfak gereçleri, kullanıldıktan hemen sonra sterilize edilmelidir. Böylelikle çok daha uzun ömürlü olmaları sağlanır.

Tahta ve bambu mutfak gereçlerinizde zamanla oluşan lekeleri ve pürüzleri düzenli olarak gidermeniz gerekir. Böylelikle bakteri oluşumu önleyebilir, mutfak gereçlerinizi sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Tahta kaşık nasıl temizlenir? Normal temizleme yeterli değil

Kesme tahtanız ne kadar temiz? İşte dikkat etmeniz gerekenler

Kesme tahtası seçerken hijyenik olanı seçin – Plastik mi, tahta mı, mermer mi?