Starliçe bakımı nasıl yapılır? Cennet kuşu çiçeği nasıl çoğaltılır?

Starliçe bakımı ile ilgili püf noktaları, çoğaltma, sulama ve dikme ile ilgili detayları anlattık. İşte Starliçe (Cennet kuşu çiçeği)…
Starliçe bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Starliçe çiçeği (Cennet kuşu çiçeği) bakımı kolay bitkilerden biridir. Benzersiz renklere ve görünüşe sahip olan starliçe çiçeği Strelitziaceae familyasındandır. Ülkemizde starliçe, turna gagası, cennet kuşu çiçeği, papağan çiçeği isimleriyle bilinmektedir. Bilimsel adı “Strelitzia regina” dır. Bakımı ile ilgili püf noktaları Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…
STARLİÇE BAKIMI (CENNET KUŞU ÇİÇEĞİ BAKIMI)

Yüksek nemli ve havadar yerleri çok sever. Öğle güneşinin yakıcı etkisinden korunarak özellikle sabah ya da akşam güneşinden faydalanması sağlanmalıdır.
Çiçeklenme süreci ilkbahardan yaz sonuna kadar devam eder. Starliçe’nin çiçeklenmesi için belli bir yaşta olması gerekir. En az üç yıllık bir bitki olmalıdır.
İç mekanda çiçek açması çok zordur. Bu nedenle dış mekan bakımı için daha uygun bir bitkidir. Ülkemizde Akdeniz ikliminde birçok bahçeyi süslemektedir.
Starliçe nemli ortam sevdiği gibi toprağınında nemli olmasını ister. Yine yapraklarına düzenli olarak su püskürtülmesinden hoşlanır. Yazın daha bol kışın ise daha seyrek sulama yapılabilir. Toprak nemini kontrol ederek sağlıklı bir sulama periyodu elde edebilirsiniz.
Starliçe çiçeği bitkisi asitli toprakları çok sever. Eğer dış mekanda bakım sağlayacaksanız saksı toprağına yanmış hayvan gübresi karıştırabilirsiniz.
Ilıman iklimleri çok sever. Fakat soğuğa karşıda dayanıklıdır. Türlerinden bazıları Bol ışıktan faydalanmak ister. Diğer türler ise gölgede bakım sever.
Starliçe çiçeği, hastalık yönünden dirençli bir bitkidir. Çok kolay hastalanmaz. Mantari hastalık olarak kök çürüklüğü görülür. Bu da toprak nemini ayarlanamazsa daha çok gözlemlenmektedir. İlkbahar ve sonbaharda yapılan ilaçlama ile hastalıktan kurtulmak mümkündür.
Yine toprakaltı canlılarından korumak gerekir. Arada bir toprak kontrol edilmeli, gerekirse toprak değişimi yapılmalıdır. Köklerdeki eski toprak mutlaka arındırılmalı ve steril bir saksıda, yeni ve uygun toprakla bakımına devam edilmelidir.
STARLİÇE ÇİÇEĞİ ANLAMI

Starliçe çiçeğinin anlamı, sıcak sevgiyi en güzel şekilde ifade etmektedir. Çiçekleri nedeniyle göz kamaştırır. Kesme çiçekçilikte görünümü nedeniyle çokça kullanılmaktadır.
STARLİÇE ÖZELLİKLERİ
Cennet kuşu (starliçe) nin anavatanı Güney Afrika’dır. Görünümü nedeniyle muzu andıran yapraklara sahiptir. 10-100 cm boyundadır. Bazen 1.5 m’ye kadar uzayabilmektedir. Yaprak genişliği ise 10-30 cm’dir. Çok yıllık bitkilerdir. Yaprak dökmezler.
STARLİÇE ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Tohumdan ya da yavru ayırma yöntemiyle çoğaltılabilir. Tohumdan çiçek açması için 3-4 yıl kadar sabırla beklemeniz gerekmektedir.
Yılın herhangi bir döneminde ekilebilir. Çiçekleri genellikle ilkbahar ve sonbaharda açmaktadır.
Fide şeklinde dikilecekse belli bir mesafede dikim gerçekleştirilmelidir. 1.5-2 metre mesafe bırakılarak dikim yapmak uygundur.
Güneş ışığı almayan alanlarda yetişebilen iç mekan bitkileri
Dünyanın en güzel çiçekleri (Birbirinden güzel 21 çiçek)
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor! -
Burcunuza göre kişiliğinizi yansıtan, enerjinize iyi gelen bitkiler -
Bakımı zor 10 iç mekan bitkisi -
Dikenler tacı bakımı nasıl yapılır? Evde bakımın püf noktaları -
Yasemin çiçeği bakımı nasıl yapılır? Yasemin nasıl çoğaltılır? -
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? -
Az ışık alan ya da ışık almayan banyolarda yetiştirilebilecek bitkiler -
Sinerelya çiçeği bakımının püf noktaları: Hikayesi ve özellikleri -
Antoryum çiçeği bakımı nasıl yapılır? (Anthurium) yapraktan çoğalır mı? -
Lilyum çiçeği bakımı nasıl yapılır? Lilyum anlamı ve yetiştirilmesi -
Atatürk çiçeği bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır? Püf noktalar -
Atatürk çiçeği neden solar?
Yorum Yaz