Saksılara neden taş eklemeliyiz? İşte saksıdaki taşların yararları

Saksılara neden taş koyulur? Saksı toprağının üzerindeki kil yada çakıl taşları ne işe yarar? İşte toprak üzerine taş koymanın faydaları…
Saksıda bitki yetiştirmeyi pek çok kişi çok seviyor. İster iç mekanda ister dış mekanda istediğiniz gibi bitki yetiştirmenize olanak sağlayan saksılar dekoratif olarak da bulunduğu alana renk katıyor.
Saksıdaki toprağın üzerinde bulunan taşlar pek çok kişinin dikkatini çekmiştir. Peki bu taşlar ne işe yarıyor? Faydaları nelerdir? Gelin inceleyelim.
SAKSIDAKİ TAŞLARIN DEKORATİF ETKİSİ
Renk renk taşlar saksınızdaki toprak görünümünü gizleyerek daha dekoratif bir görüntü oluşturmanızı sağlar. Bu sayede saksılarınız daha temiz ve sade görünür. Deniz çakılları gibi büyük parçalar saksılar için çok şık bir görüntü sunar.
SİNEKLERİ SAKSIDAN UZAK TUTUN


Saksıdaki toprağın üzerine taş yerleştirmek sineklerin uzak durmasını sağlayacaktır. Eğer sineklerle sürekli savaş halindeyseniz her şeyi kontrol altına almak ve sineklerin toprak altına yumurta bırakmasını önlemek için toprağın üzerini ince kum ve dekoratif taşlardan oluşan bir karışımla doldurabilirsiniz. (Dış mekandaki bitkilerin saksısında bu yöntemi uygularken dikkat edin. Taşlar toprağın üzerine ısıyı çekebilir. Bu nedenle yalnızca sıcağı seven kaktüsler, sukulentler gibi bitkilerin saksılarında uygulayın)
- Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Çiçeklerde sineklenme neden olur? Minik sineklerden nasıl kurtuluruz?
- Bahçe sorularını yanıtladık: Domates nasıl sulanmalı? Bitki sineklenmesi çözümü nedir?
TOPRAĞIN SU TUTMA ORANINI ARTTIRIN

Sürekli kuruyan toprağı daha uzun süre nemli kalmasını istiyorsanız toprağın üzerini örten taşlar çok işinize yarayacak. Kil çakıl taşları sıklıkla kullanılıyor ve öneriliyor. Bu taşlar suyun topraktan buharlaşmasını yavaşlatırken aynı zamanda toprak kurudukça emdiği suyu serbest bırakır. Doğal yollarla bitkinizin su ihtiyacına yardımcı olur.
DRENAJ SAĞLAYIN

Taşları yalnızca toprağın üzerine değil, altına da ekleyebilirsiniz. Geniş drenaj delikleri olan bir saksınız var ve suladığınızda toprağı dışarı atıyor. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu kendi drenajınızı oluşturmak. Delikleri tamamen kapatmayacak şekilde birkaç taşı saksının dibine yerleştirerek suyun geçişini engellemeden drenajın sağlıklı gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
Meyve sineklerinden nasıl kurtulunur? Neyi sevmezler?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Leylak çiçeği bakımı – Leylak ne zaman dikilir? -
Kamelya çiçeği bakımı, sulaması ve çoğaltılması nasıl yapılır? -
Bahçenizde yumurta kabuğu kullanıyor musunuz? Uzmanlar anlattı -
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki -
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları -
Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılır? Siklamen özellikleri -
Madagaskar yasemini bakımı, budama ve çoğaltma -
Fittonia bakımı nasıl olmalı? Fittonia sinir bitkisi çoğaltma -
Bahçede yaza hazırlık için öneriler -
Yerden ısıtmalı ya da kaloriferli evlerde, ısıtmadan zarar görmeyen 5 iç mekan bitkisi -
Kuşkonmaz çiçeği bakımı (Neden sararır, nasıl dikilir?) -
Yaz kış kurumayan saksı çiçekleri - Bu 7 bitki yaz kış çiçek açıyor!
Yorum Yaz