Pencere önünde yetişen çiçekler evinizin havasını değiştirecek! Bahçe yoksa, balkon darsa dert etmeyin! Pencere önünde rengarenk çiçekler yetiştirebilir, hatta komşularınızı kıskandırabilirsiniz…
ASTER
Pencere önünde yetişen çiçekler listemizde ilk sırada aster var. Çiçeklenmesi türlerine göre farklılık gösterir. Asteraceae ailesindendir. Çiçekleri papatyaları andırır. Mevsimlik, ömürlü ve iki yıllık olmak üzere birçok türü vardır. Koyu yeşil yaprakları hafif elips biçimlidir ve uçları sivridir. Çiçeklerinin renkleri kırmızı, pembe, mavi, leylak, sarı ya da beyaz olabilir. Nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Ağır olmamak koşuluyla her tür bahçe toprağında yetiştirebilirsiniz. Hafif toprağı sever, kireçli toprakları da tercih edebilirsiniz. Soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Solan çiçekleri, bitki üzerindeki fazla yaprak ve tomurcukları temizlemeyi unutmayın. Uzun boylu ve büyük çiçekler elde etmek istiyorsanız, budama yapmanız gerekir. Çok sık dikmemeye özen gösterin. Çok fazla soğuk yerlerde kış aylarında budanarak örtü altına alınması daha sağlıklı olur. Tohumdan yetiştirmek istiyorsanız nisan-mayıs ayları arasında toprağa tohumlarını atın. Fide haline geldiğindeyse asıl yerlerine alın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Balkonunuzu ya da terasınızı bahçeye çevirebilirsiniz! İşte yapılışı
BODRUM PAPATYASI
Asteraceae ailesindendir. Mızraksı yapraklarının kenarları bazı türlerinde düz, bazılarında tırtıklıdır. Papatyaya benzeyen çiçekleri genellikle her sap üzerinde bir adet açar. Çiçeklerinin renkleri, mavi, mor, pembe, sarı ya da krem olabilir. Tohumlarını mart ayında ekebilirsiniz. Ekimi kapalı ve ılık bir yerde yapılmalıdır. En sağlıklı gelişimi sıcak iklimlerde gösterir. Geçirgen her tür toprakta yetiştirebilirsiniz. Toprağının nemli kalması gerektiğini unutmayın. Özellikle saksıda yetiştirecekseniz toprağını sık sık kontrol edin. Kurumasını engelleyin. Kış aylarında köklerini kuru yapraklarla örtün. Birçok rengi vardır ama ülkemizde en çok mor ve beyazı yetiştirilir. İlkbahar ve yaz aylarında satın aldığınız fideleri bahçe ve balkonlarınıza dikebilirsiniz. Dikim yapacaksanız, fidelerin aralarında 30 santimetre mesafe bırakmaya özen gösterin. Açtığınız çukur, fideyi aldığınızda bulunduğu kaptan biraz daha derin olmalıdır. 30-60 santimetreye kadar boylanma yapabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Papatya (Yoğurt Çiçeği) bakımı nasıl yapılır?
ÇAYIR PAPATYASI
Papatyagiller ailesinin bu üyesinin anavatanı Avrupa’dır. Çok farklı türleri vardır. Güneşli ortamları sever. Nemli olmak koşuluyla her türlü toprakta sağlıklı gelişim gösterir. İlkbaharda açmaya başlayan çiçekleri çok renkli ve dekoratif bir görüntüye sahiptir. 15 santimetreye kadar boylanma yapabilen, tek yıllık bir bitkidir. Saksılara, çiçek bordürlerine, kaya bahçelerine çok yakışır. Kışları ılık ve yazları sıcak geçen bölgelerde çok uzun süre çiçekli kalır. Üretimini tohumla yapabilir, fide olarak da saksıya davet edebilirsiniz.
GAZANYA
Beyaz, turuncu-sarı tonları ve pembe renkli çiçekleriyle bahçenin göze çarpan bitkilerindendir. Güneşli yerlerden çok hoşlanır. Geceleri ve güneşsiz havalarda çiçeklerini kapatır. Bu nedenle gölge yerleri sevmez. Yaz başında çiçeklenme başlar. Bu dönemden itibaren, her gün su ister. Aşırı sulamadan kaçının. Kumlu, geçirgen ve besin bakımından zengin toprak iyi gelir. Üretimi tohumla yapılır. Bitkinizin nisan ayında çiçek açması için eylül ayında, haziran ayında çiçeklenmesini istiyorsanız ocak ayında tohum ekimini yapmalısınız. Çıkan fideleri nisan ayında saksılara ya da bahçenize dikebilirsiniz. Hazır fideleriyse yaz aylarında dikebilirsiniz. Güneş altında sulama yapmayın. Dipten ve akşam saatlerinde yapılan sulama, bitkinizin sağlıklı gelişmesini sağlar. Bordürlerde ve çiçek tarhlarında kullanıldığında şık görünür. Yer örtücü olarak da kullanabilirsiniz.
DETAYLAR: Gazanya çiçeği bakımı, özellikleri ve dikkat edilmesi gerekenler
HASEKİ KÜPESİ
Nisan-mayıs aylarında çiçeklenir. Pek çok renkte çiçekleri vardır. Mavi, mor, sarı, pembe, turuncu ya da beyaz olabilir. Yalınkat ya da katmerli türlerine de rastlayabilirsiniz. Yaz başında dökülen tohumlardan çıkan yeni fideler, eylül-ekim aylarında asıl yerlerine alınabilir. Sağlıklı gelişim göstermesini istiyorsanız, kuvvetli, derin ve hafif killi bahçe topraklarında yetiştirmeniz gerektiğini unutmayın. Haseki küpesi, yarı gölge ortamları sever. Drenajı iyi olan toprakta bol su ister. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra bitkiyi üstten budayabilirsiniz. Bitki kökten yeni sürgünler vermeye başlar, eski yapraklar ayıklanır ve gövde biraz kısaltılır. Böylece bitkinin rahatlaması sağlanır. Sulamayı yaz ve sonbahar ayları boyunca ihmal etmeyin. Kış döneminde gübreleyin ve yeniden çiçeklenene kadar bu işlemi tekrarlayın.
- İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Çoğaltma, sulama
- Küpe çiçeği bakımı nasıl olmalı? Çeşitleri nelerdir?
İPEK ÇİÇEĞİ
Semizotugiller, Portulacaceae ailesinin bir üyesidir. Ülkemizde kedi tırnağı, öğle güzeli olarak da bilinir. Yaz bahçelerine ve saksılara çok yakışan, mevsimlik bir çiçektir. Rengarenk çiçekleriyle bahçede görsel bir şölen yaratır. Doğal olarak subtropik ve tropik bölgelerde yetişir. 60’a yakın türü vardır. Yaprakları etlidir. Çiçekleri daha çok sürgün ucunda yer alır. Haziran ayının ortasından eylül sonuna kadar çiçekli kalır. Çiçeklerinin yalınkat ve katmerli türleri bulunur. Bakımı çok kolay bir bitkidir. Fazla suya ihtiyaç hissetmez. Toprağı kurumadıkça sulamayın. Aşırı rutubetten hoşlanmaz. Toprak isteği açısından seçici değildir. Ancak kumlu, hafif gübrelenmiş topraklarda daha sağlıklı gelişim gösterir. Güneşi çok sever. Bahçenizin ya da balkonunuzun bol güneş ışığı alan bir yerine davet edebilirsiniz onu. Çoğaltılması da kolaydır. Tohumlarını şubat sonu ya da mart ayı başında, saksıya ekebilirsiniz. Eğer bahçeye alacaksanız, tohum ekiminden 4-5 hafta sonra, nisan ayında minik fideleri esas yerlerine şaşırtabilirsiniz. Saksıda bırakacaksanız, büyük bir saksı tercih edin. Fide olarak dikim yapmayı tercih ediyorsanız da ilkbaharda, don tehlikesinin tamamen geçtiği bir dönemde dikim yapın.
DETAYLAR: Kedi tırnağı bitkisi bakımı nasıl yapılır ve nasıl çoğaltılır?
KANAYAN KALPLER
Mayıs-haziran aylarında çiçek açar. Nitelikli ve geçirgen bahçe toprağına dikin. Çiçekler bir ay kadar bitkinin üzerinde kalır. Havalar ısınmaya başlayınca da teker teker yok olurlar. Ülkemizde çok sık rastlanmasa bile kesme çiçek olarak da kullanılır. Yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Kısa boylu, otsu bir bitkidir. Bordür bitkisi olarak kullanılır. Soğuk bir bölgede yaşıyorsanız bahçenin güneş alan bir bölümüne dikim yapın. Verimli ve geçirgen topraklarda yetişmek ister. Toprağının nemli olmasını ister. Tohumlarını yaz sonu ilkbahar başında ekebilirsiniz. Sonbahar sonunda bölerek de çoğaltabilirsiniz. Rüzgardan koruyun. Saksıda iç mekanda da yetiştirebilirsiniz. Çiçeklenmenin ardından budama yapmayı unutmayın.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Çorak arazinin rengarenk bir bahçeye dönüşümü
KADİFE ÇİÇEĞİ
Pencere önünde yetişen çiçekler listesinde kadife çiçeği de yerini aldı. Otsu, tek yıllık bir bitkidir. Haziran – ekim ayları arasında bahçe ve saksıları şenlendirir. Yapraklarının keskin bir kokusu vardır. Çiçekleri, sarı, turuncu, kızıl ya da kırmızımsı kahverengi renklerdedir. Geçirgen ve verimli topraklarda yetişmek ister. Organik maddece zenginleştirilmiş, iyi işlenmiş her tür toprak onun için idealdir. Sağlıklı gelişim göstermek için güneş ya da yarı gölgeye ihtiyaç duyar. Bakımı çok kolaydır. Çiçeklenmeyi artırmak için solan çiçeklerini kesmeyi unutmayın. Aşırı sulama ve fazla gübre kullanımı bitkinin yeşile kaçmasına neden olur ve çiçek açmasını geciktirir, buna dikkat edin. Sebze bahçelerine dikildiği zaman birçok zararlıyı bahçeden uzak tutmayı başarır. Tohumları mart ayında bahçeye ekebilirsiniz. Yerinde büyütülebilir ya da çıkan fideler başka yerlere şaşırtılır.
DETAYLAR: Kadife çiçeği bakımı nasıl yapılır? Marigold özellikleri
YILDIZ ÇİÇEĞİ
Anavatanı Amerika kıtasıdır. Boyları bir karıştan iki metreye kadar değişiklik gösterebilir. Çiçeklerinin şekilleri sade, nilüfer, anemon, ponpon, top, yarı kaktüs, kaktüs, dekoratif, şakayık, orkide olarak değişiklik gösterir. Neredeyse her renkte yıldız çiçeğiyle karşılaşabilirsiniz. İyi gübrelenmiş, verimli ve geçirgen bahçe toprağı idealdir. Bolca çiçek açmasını istiyorsanız bitki besinini vermeyi sakın ihmal etmeyin. Azotça zengin gübre vermekten kaçının çünkü hiç hoşlanmaz. Boylu türlerini çubuklarla desteklemeyi unutmayın. Sadece bahçede değil saksılarda da yetiştirebilirsiniz. Özellikle de kısa ve orta boylu olanlarını.
DETAYLAR: Yıldız çiçeği bakımı nasıl yapılır? Sulamada nelere dikkat edilmeli?
ZİNYA
Bol güneş seven, tek yıllık bir bitkidir. Organik maddece zengin ve yazları hafif nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Sıcak bölgelerde, mart ayında tohumları üretim torfuna atarak yetiştirebilirsiniz. Mayıs ayındaysa doğrudan toprağa ekin. Toprağa ekilenlerin boyları 5-10 santimetre olduğunda fazlalıkları ayırmanız gerekir. Tohumdan elde ettiğiniz fideler 15 günde filizlenir. Boyları 10 santimetreye gelince, küçük keselere ya da plastik saksılara geçirin. Nisan ayı içinde bahçenize ya da saksılarınıza dikebilirsiniz. Sarıdan koyu kırmızıya bütün renkleri içerir. Kesme çiçek olarak da kullanabilirsiniz. Bol tomurcuk vermesini istiyorsanız, kuru çiçeklerini kesip atın.
DETAYLAR: Zinya çiçeği özellikleri nelerdir? Zinya çiçeği anlamı ve bakımı
AKŞAM SEFASI
Akşam sefası çiçeği güzel kokusu ile sevilen bir bitkidir. Çok yıllık ve tek yıllık türleri bulunan süs bitkisi Akşam Sefası, pencere önünde çok güzel görüntüler oluşturabilir. Akşam sefası çiçeği adını gündüzleri uyuyup akşamları açmasından alır. Akşam saatlerinde çiçeklerini açan bu hoş kokulu bitki bulunduğu yerde hızla yayıldığı için bahçelerde de çokça tercih edilen bir bitkidir. Kendiliğinden yayılıp coşar. Gölge veya güneşli alanlarda yaşayabilen bir bitkidir. Yetiştirileceği toprak verimli olmalıdır. Geçirgen ve suyu süzen iyi drenajlı topraklar tercih edilmelidir.
DETAYLAR: Akşam sefası çiçeği anlamı nedir? Akşam sefası kokar mı ve ne zaman açar?
Pencere önünde yetişen çiçekler listemiz bu şekilde. İsterseniz “ÇİÇEK LİSTELERİ” sayfamızdan odaya göre, cepheye göre ve güneş ihtiyacına göre farklı çiçek listelerine de ulaşabilirsiniz.
Balkonda yetiştirilebilecek çiçekler – Bu 19 çiçek ile balkonlarınız renklensin