Peçete katlama teknikleri ile karşınızdayız. Zarif peçete katlama yöntemleri ile sunumunuzda fark yaratın. Peçeteleri katlayarak sunabileceğiniz gibi servisleriniz için kılıf gibi kullanabilir, ortadan düğüm atarak kurdele formunda bırakabilir veya kartlar ile süsleyerek tabağa düz koyabilirsiniz.
Küçük bir masayı abartılı süslemeler ile doldurmak yerine düz bir peçete ve birkaç temel katlama tekniği kullanarak çok daha ölçülü, zarif ve şık bir biçimde düzenleyebilirsiniz.
PEÇETE KATLAMA TEKNİKLERİ: ŞIK VE PRATİK DÖRT PEÇETE KATLAMA TEKNİĞİ
ÜÇGEN: Peçeteyi çaprazdan ikiye katlayın. Köşeleri tek noktada birleştirin. Peçeteyi ters çevirip tekrar ikiye katlayın. Elde ettiğiniz üçgeni çevirip iki ucu tabağa gelecek şekilde oturtun.
DÜZ YELPAZE: Peçeteyi uzunlamasına ikiye katlayın. Peçetenin alt kenarından başlayarak yarısına kadar akordeon yapın. Daha sonra peçeteyi ikiye katlayarak pileli kısmı dışarıda bırkaın. Pilesiz kenarları üst köşelerinden çapraz olarak pileli bölüme kadar katlayın. Peçeteyi tabağa oturacak şekilde yerleştirip yelpaze formu verin.
KADEHTE YELPAZE: Peçeteyi uzunlamasına ikiye ve daha sonra akordeon şeklini vermek için plise yaparak katlayın. Peçetenin altını üçte bir ölçüsünde ikiye katlayın. Alt kısmı kadehe/ bardağa yerleştirin ve üst katlarını yelpaze gibi açın.
FÜLÜT: Peçeteyi üçgen şekilde önce ikiye, sonra alt köşeleri üstte getirip tekrar katlayın. Peçeteyi ters çevirin ve alttan üçte ikilik kısmını yukarı katlayın. Peçetenin alt köşelerini biri diğerinin içine girecek şekilde arkada birleştirin.
MİSAFİR SOFRASI KURMANIN İNCELİKLERİ
Sunulacak menüden, temaya, renk ve dokulara kadar dört dörtlük bir misafir sofrası kurarken menü ve dekorasyon için bunlara dikkat edin.
MENÜ:
- Başlangıç, ana yemek ve tatlı… Davetlerde genelde üç çeşit yemek seçilir.
- Başlangıca aperatif, salata veya peynir, yemek sonuna çikolata ve kahve gibi çeşit de ekleyebilirsiniz.
- Peyniri Fransızlar tatlıdan önce, İngilizler tatlıdan sonra, Amerikalılar ise her zaman servis ediyorlar. Buna ana yemek türüne göre siz karar verin.
- Salata iki başlangıç arasında servis edilir. Ama isterseniz geniş ve doyurucu bir salatayı ekmek ile birlikte ana yemek edasıyla da sunabilirsiniz.
- Başlangıç menüsünde hamur işleri veya yumurta varsa, ana yemekte ve tatlıda hamurlu ve yumurtalı seçenekler tercih etmeyin.
- Başlangıç menüsünde ağırlıklı deniz mahsulleri varsa, ana yemeği balık tercih etmeyin.
SUNUM:
- Yemekler hem göze hem de damak zevkine hitap etmeli. Bu yüzden solgun tonlu üç yemeği arka arkaya sunmayın. Ana yemeğinizin sadece biri açık renkli sebze yemeği olsun. Patatesli bir yemeğiniz varsa yanında karnabahar servis etmeyin.
- İkram ettiğiniz yemek çeşitleri arasında lezzet açısından da zıt tatları kombine edebilirsiniz.
- Patates püresinin yanına bir başka püre yerine kızarmış kıtırlar, çıtır aperatifler servis edebilirsiniz.
- Zamandan kazanmak için hazırlıkları önceden yapın, içecekleri soğutun ve buz hazırlayın. Yemek takımlarının temiz, masa örtülerinin temiz ve ütülü olduklarını kontrol edin.
- Masa düzenini ve dekorasyonu olabildiğince erken yapmaya çalışın. Bir oturma planınız varsa son dakikaya bırakmayın. Masa çiçeklerini davetten bir gün önce alabilir, aranjmanları bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.
Peçete katlama teknikleri bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.