Pachira para ağacı bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Pachira para ağacı (Pachira aquatica) nasıl bir ortamda yetiştirilir? Nasıl budanmalı, örülmeli ya da nasıl çoğaltılır? Sulamadan çoğaltmaya merak edilen soruların yanıtını Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…
Pachira aquatica , para ağacı adı verilen, yaygın olarak bulunan bir ev bitkisidir. Bitki ayrıca Refah çiçeği, Malabar kestanesi veya Saba cevizi olarak da bilinmektedir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?
PACHIRA PARA AĞACI BAKIMI
Para ağacı bitkisinin bakımı kolaydır. Sadece dikkat edilmesi gereken birkaç önemli detay söz konusudur.
Yaprakları parlak bir görünüme sahiptir. Bonsai için uygun bir bitkidir.
Susuzluğa dayanabilen nadir bitkilerden biridir. Doğal yaşam alanında boyu 18 metreyi bulsada iç mekanlarda o kadar büyüme göstermez.
Tam güneşli ya da kısmı güneş alan yerlerde gelişimi sağlıklı ilerler. Ortam sıcaklığı 16-18 derecede güzel gelişir.
Çok soğuk havalardan korunması gerekir. Hava sıcaklığı 0 derecenin altına düşmeden koruma altına alınmalıdır. Yoksa olumsuz etkilenip gelişiminde sorunlar yaşamanız mümkün.
Yine çok rüzgar alan bir yere konumlandırmamaya çalışın. Doğal ortamında sulak alanlarda ve bataklıklara yakın yerlerde yaşamaktadır. Buna rağmen susuzluğa dayanabilmektedir.
Pachira aquatica, nemli topraklarda yaşamayı sever. Ama bu sürekli ıslak bir toprakta yaşaması anlamına gelmez. İyi bir dreneja sahip saksıda bakım sağlanmalıdır.
Pachira para ağacı bakımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken konulardan biri de saksı seçimi. Saksı çok derin olmamalıdır. Uygun boyutta sığ derinlikte bir saksıda bakım sağladığınızda her sulamada bitki köklerine suyu daha rahat alabilecektir.
Her iki yılda bir toprak değişimine gidilebilir. Bitkinin gelişme durumuna göre uygun bir saksı tercih edilmelidir.
Bitki saksıda köklerinin sıkışmasını seven bir türdür. Bu nedenle çok büyük saksılarda bakım sağlamamaya çalışın. Bitkiyi uygun olmayan büyük bir saksıda bakıma aldığınızda gelişimi yavaşlar ve hatta ne yazık ki kökleri çürüyebilir.
Kum oranı yüksek turbo yosunda bakım sağlayabileceğiniz gibi herhangi gübre içermeyen, süzek, geçirgen bir toprak içerisine dörtte bir oranda ponza taşı ekleyerek bu karışımda da bakım sağlamanız mümkün. Eğer bulunduğu ortamda nem seviyesi düşükse çakıl taşı doldurulmuş su dolu bir tepsiye yerleştirerek ortamdaki nem seviyesini arttırabilirsiniz.
Para ağacını ayda bir sıvı bir gübre ile besleyebilirsiniz. Bunun için salon bitkilerine uygun gübreleri tercih edebilirsiniz.
PACHIRA PARA AĞACI SULAMA
Pachira para ağacı bakımı konusunda sulama da önemlidir. Neme bağlı olarak, ideal olarak haftada 1 – 2 kez sürekli suladığınızdan emin olun. Su tahliye deliklerinden dışarı sızmaya başlayana kadar tüm üst toprağı sulayın.
Özellikle yaz sıcaklarında yapraklarıyla birlikte bitkiye duş aldırabilirsiniz. Kışları ise sulamasını yapmadan önce toprak nemini mutlaka kontrol etmeyi unutmayın! Kışları toprak daha geç kuruyacağı için sulama rutini de otomatik olarak azalacaktır.
Para ağacı sürekli yerinin değişmesinden hoşlanmaz. Sürekli yer değişimi bitkiyi mutsuz edecek ve gelişiminde olumsuzluklar yaşamanıza neden olacaktır. Özellikle yer değişimi nedeniyle yapraklarını düşürmesine şahit olabilirsiniz.
Yine hava akımı alan noktalardan uzak tutmakta fayda var.
İç mekan bakımında gün ışığını dolaylı yoldan almayı sever. Yani filtrelenmiş gün ışığı alabileceği şekilde konumlandırırsanız ve bitki bulunduğu noktadan gün içinde güneş ihtiyacını karşılayabilirse mutlu gelişecektir. Bitki formunun düzgün gelişmesi için ışık yönüne doğru düzenli olarak bitkinin her yönü çevrilmelidir.
PACHIRA PARA AĞACI NASIL ÖRÜLÜR?
Para ağacı bitkilerinin genellikle ince gövdeleri birbirine örülür. Gövdesinin örülü olması dikkat çekici bitkiler arasında yer almasına neden olmuştur. Örgü gövde doğal bir oluşum değildir. Pachira para ağacının dallarını henüz sertleşmemişken örebilirsiniz. Dallar uzadıkça örmeye devam edilir.
PACHİRA PARA AĞACI NE KADAR BÜYÜR?
Para ağacı, Güney Amerika’nın kuzey kesimlerine özgü bir bitkidir. Pachira para ağaçları, doğal yaşam alanlarında 18 metreye kadar büyüyebilmektedir. Ancak ticari yönden iç mekanlarda bakım için küçük süs ağaçları olarak üretilmektedir. Tropikal iklim kuşağına ait bir bitkidir. İç mekanlarda o kadar büyüme göstermez.
PACHİRA PARA AĞACI NASIL ÇOĞALTILIR?
Pachira para ağacının sağlıklı, yeni bir dalını steril bir bıçak yardımıyla keserek doğrudan toprağa dikebilirsiniz. Kestiğiniz dalın ya da tepe çeliğinin 15-20 cm uzunluğunda, 1-2 yapraklı olmasına dikkat etmelisiniz. Pachira para ağacını çelikten çoğaltma işlemini bahar ortası ile yaz başı arasında gerçekleştirebilirsiniz.
PACHIRA PARA AĞACI BUDAMA
Pachira para ağacını ilkbahar başlarında budayabilirsiniz. Eğer yaşadığınız yerin iklimi kışın eksilere düşmüyorsa herhangi bir mevsimde de budamasını gerçekleştirmeniz mümkün.
PACHİRA PARA AĞACI HASTALIKLARI
Pachira para ağacında en sık rastlanan sorunlardan biri yapraklarını dökmesidir. Bu sık yer değişikliği ile ilgili olabilir.
İkinci olarak yaprak yüzeyinde oluşan lekelerdir. Yaprak lekeleri mantar hastalığı olan leaf spotuna dikkat edilmelidir. Genellikle mantar hastalıkları nem sağlamak isterken dengeyi oturtamamaktan kaynaklanır. Bu nedenle ortamdaki nem seviyesi yeterliyse ekstra nem sağlamak bitkide mantar hastalığına neden olabilir, dikkat edilmelidir.
Eğer mantar hastalığı meydana gelirse toprak neminin kurumasına izin verilmelidir. Toprak iyice kuruduktan sonra sulama yapılmalı ve bu dönemde yaprakların ıslatılmamasına özen gösterilmelidir. Eğer mantar hastalığı çok yaygın geliştiyse zirai ilaç satan noktalardan uygun bir mantar ilacı satın alabilirsiniz.
PACHİRA TOKSİK MİDİR?
Para ağacı toksik değildir. Bu nedenle patili dostlarınızla birlikte bakım sağlamanızda bir sakınca söz konusu değildir.
PACHİRA PARA AĞACI ANLAMI
Para ağacı bitkileri, doğal ortamında içinde beş odaya bölünmüş, oval, yeşil bölmelerden oluşan meyveler üretir. Meyvenin içindeki tohumlar, kabuk patlayana kadar şişer. Kavrulmuş kuru yemişlerin tadı kestane gibidir ve öğütülerek un haline getirilebilir. Feng Shui felsefesine göre uğurlu bitkiler arasında yer alır ve sahibine şans, para getireceğine inanılır. Bu nedenle ismine de para ağacı, refah ağacı gibi isimler verilmiştir.
İç mekan ağaçları ile salonunuzu süsleyin! İşte en iyi 15 iç mekan ağacı
Güneş ışığı seven iç mekan bitkileri – İşte 15 güneş seven bitki