Noel gülü çiçeği (Helleborus) özellikleri nelerdir? Kışın iddialısı!

Noel gülü çiçeği bakımı nasıl olmalı? Helleborus ne zaman çiçek açar? Bahçeniz soğukta üşüyecek, soluk kalacak sanmayın. Her mevsimde olduğu gibi, şimdi de bize eşlik eden onlarca harika çiçek var. Hatta bahçelere renk katmak için sıraya girdiler bile. En görkemlilerinden biriyle tanışın: Helleborus yani Noel gülü…

NOEL GÜLÜ BAKIMI

  • Verimli, drenajı iyi her türlü toprakta yetişir. Ancak nemli kalma koşuluyla kireçli toprağı da sever.
  • Gölge ve yarı gölge alanlar onun için en ideal konumdur.
  • Cinslerine göre değişse de, genelde soğuk havaya dayanıklıdır.
  • Yaz aylarında kök ayırma yöntemiyle çoğaltabilirsiniz.
  • Tohumla da yetişir ama bu durumda çiçeklenme ancak ikinci yıl olacağından biraz sabretmek gerekir.
  • Bahçede ya da geniş bir saksıda gösterişli durmasını istiyorsanız, birkaç kökü bir arada dikin.
  • Dikim aşamasında yerini iyi saptayın. Çünkü yerinin değiştirilmesinden hiç hoşlanmaz. Böyle durumlarda birkaç yıl çiçek vermeyebilir.
  • Düzenli olarak sulayın onu. Yazın su miktarını artırın. Kışın yağışlar artacağı için su ihtiyacı azalacaktır, bu yüzden kışın fazla sulamaya gerek yok.
Noel gülünü pek çok alanda kullanabilirsiniz. Çiçek tarhlarında ve bordürlerde gruplar halinde çok şık dururlar. Gri kış günlerinde saksılarınızı onunla renklendirebilirsiniz. Ya da kesme çiçek olarak vazoya koyabilir, kapı çelenginden bukete kadar değişik tasarımlarda ona yer verebilirsiniz.

NOEL GÜLÜ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Noel Gülü çiçeği Düğünçiçeğigiller Ranunculaceae ailesinin bir üyesidir. Kök saplıdır. Çok yıllık bir bitkidir.

Noel gülü aralık-şubat ayları arasında çiçek açar. Çiçeklerinin rengi yeşile çalan beyazdır. Boyu 70 cm’yi geçmez.

Diğer türlerinin çiçeklerinin renkleri beyaz, krem, pembe ve yeşil olabilir. Kimi melez türlerde çiçekleri mor, koyu pembe olanları vardır. Boyları 30-50 cm’yi bulur.

NOEL GÜLÜ BAKIMI

NOEL GÜLÜ ANLAMI

Ülkemiz bahçelerinde son birkaç yıldır tanınmaya başlayan bu güzel çiçekli bitki, adı üstünde aralık-şubat ayları arasında çiçek açtığı için Noel gülü adını alıyor. Bir diğer adı da, Latincesi Helleborus’tan gelen ‘helebor’dur.

NOEL GÜLÜ (HELLEBORUS) HİKAYESİ

Noel gülü, eski çağlardan beri delilik tedavisinde kullanıldığı gibi büyücülerin pek rağbet ettikleri bir bitki olmuş. Bahçelerdeki saltanatı ise 20. yüzyılda yayılmış. Bir efsaneye göre, Melampe adında bir çoban Argos kralının deli kızını keçi sütüne helebor tohumu katarak tedavi etmiş. Sağlık açısından kalbi güçlendiren bir niteliği olduğu bilinse de bunun için bir uzman görüşü almakta fayda var.

noel gülü

NOEL GÜLÜ ÇEŞİTLERİ

Meraklı üreticilerin yetiştirdiği ve her yıl katlanarak çoğalan hibrit (melez) türlerini saymazsak ortalama 15 türü vardır. Ülkemizde doğal olarak kuzeydoğu Marmara ile Karadeniz bölgesinin tamamında yetişir. Burada yetişen türün adı Helleborus orientalis’tir.

NOEL GÜLÜ ZEHİRLİ MİDİR?

Doğada yetişen bazı türlerinin zehirli olduğu söylenir. Bu yüzden bitkiyle temastan sonra ellerinizi yıkamalısınız.

Kokina çiçeği bakımı evde nasıl yapılır? Yılbaşı çiçeği suya konulmalı mı?