Mikrodalgalar bulaşık süngerindeki virüsleri ve bakterileri öldürür mü?
Bulaşık süngeri üzerindeki virüsler ve bakteriler nasıl ölür? Mikrodalga fırın virüslerin ölmesi için etkili midir? Uzmanlar yanıtladı…
Mikrodalgalar, bir süngerde bulunan virüsleri ve bakterileri öldürebiliyor. Araştırmalar, süngerinizin 2 dakika mikrodalga fırında durmasının virüs ve bakterileri öldürmenin etkili bir yolu olabileceğini ortaya çıkardı
Ancak neden süngerinizi mikrodalgada mikroplardan arındırasınız ki? Mikrodalgalar “en iyi dezenfektan” değildir ve evinizdeki mikrop ve virüsleri öldürmenin daha iyi yolları vardır.
Bu makale New York’ta bulunan NYU Langone hastanesinde dahiliye, alerji ve immüntoloji uzmanı Dr. Tania Elliott MD tarafından tıbben gözden geçirilmiştir.
MİKRODALGA VİRÜSLERİ NASIL ÖLDÜRÜR?
Mikrodalga fırınlar , bir cisimdeki su moleküllerinin titreşmesine neden olan radyo frekansı dalgalarını üretirler. Bu titreşim, nesnenin mikropları öldürebilecek bir sıcaklığa kadar ısınmasını sağlayan sürtünmeye neden olur.
Bu nedenle mikrodalgalar bazen, virüsler ve bakteriler için bir yuva olan ev süngeri gibi maddeleri dezenfekte etmek için kullanılabilir.
Bununla birlikte, araştırmalar bir mikrodalga fırının bir süngerdeki veya gıdalardaki mikropları etkili bir şekilde öldürüp öldüremeyeceği konusunda karışık sonuçlar buldu. İşte bilmeniz gerekenler.

DAHA FAZLA DEZENFEKSİYON OLUŞABİLİR
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, ev tipi mikrodalga fırınlar (2.45 GHz) 60 saniye ila beş dakika içinde bazı virüs ve bakterileri öldürebilir , ancak daha yüksek güçlü mikrodalgalarla daha fazla dezenfeksiyon meydana gelir.
2006’da gerçekleştirilen bir çalışmada ıslak bir sünger mikrodalgada iki dakika bekletildi ve toplam bakteri sayımının % 99’unu öldürdüğü bulundu. Aynı çalışmada, gıda zehirlenmesinin yaygın bir nedeni olan E. coli’nin yok edilmesinin 30 saniye sürdüğü sonucuna varıldı.
SÜNGERLER HAFTALIK OLARAK DEĞİŞTİRİLMELİ
Bununla birlikte, 2017’de yapılan bir araştırmada ise , mikrodalga fırının sünger üzerindeki bakterileri öldürebildiğini, ancak hayatta kalmayı başaran az sayıda bakterinin direnç geliştirebileceğini ortaya çıkardı. Bu nedenle, araştırmacılar hijyen için süngerlerin haftalık olarak değiştirilmesini öneriyor.
Temizlik malzemeleri nasıl temizlenmeli?
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay
İlginizi Çekebilir
-
Evinizde küflenme riskini artıran 8 kötü alışkanlık – Bu hataları yapıyor musunuz? -
Filizlenmiş sarımsak yiyebilir misiniz? Evet ama bir detay var… -
Kanatlı karıncadan nasıl kurtuluruz? Kanatlı karınca neden olur? -
Basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Komşuya ses gitmemesi ya da eve ses gelmemesi için yapılabilecekler -
Makyaj süngeri nasıl temizlenir? Evde detaylı temizlik -
Dolapta ve giysi odasında depolarken alan kaybettiren 10 hata -
Sorunsuz çalışan, pırıl pırıl bir duş için yapılması gerekenler -
Kahve makinesi nasıl temizlenir? Ne sıklıkla temizlenmelidir? -
Yoga matı nasıl temizlenir? Yoga matını kimyasallar olmadan temizlemenin kolay yolu -
Mart ayında evde yapılması gerekenler -
Çarşaflar nasıl yıkanır? Kaç günde değiştirilmeli? -
Şişme mont nasıl yıkanır? Deterjan seçimi, yıkama, kurutma
Yorum Yaz