Mavi çiçekler ve isimleri: 29 mavi çiçek (Bakım ipuçları)

Harika Pelin Şengül tarafından Çiçek Bakımları Ve Çiçek Özellikleri kategorisinde, 27 Temmuz 2023 tarihinde yayınlandı.
Mavi çiçekler ve isimleri: 29 mavi çiçek (Bakım ipuçları) Mavi çiçekler ve isimleri: 29 mavi çiçek (Bakım ipuçları)

Mavi çiçekler pek çok kişinin ilgisini çeker. 29 farklı mavi çiçeği bir araya getirdik.

Mavi çiçekler pek çok kişinin ilgisini çeker. İlginç görüntüleri bulundukları ortama da renk katar. Bunlardan en çok karşımıza çıkanlar menekşe, cam güzeli ve süsen çiçeği gibi çeşitler… Sizler için 29 mavi çiçeği ve kısa bakım ipuçlarını bir araya getirdik. İşte detaylar…

MAVİ ÇİÇEKLER

  • Menekşe
  • Cam güzeli
  • Süsen çiçeği
  • Mavi ortanca
  • Hazeran çiçeği
  • Göğcegözü
  • Anemon
  • Mavi karanfil
  • Mavi gül
  • Mavi orkide
  • Üzüm sümbül
  • Mavi zambak
  • Gündüz sefası
  • Yıldız patı
  • Tarla sarmaşığı
  • Mavi gülhatmi çiçeği
  • Mavi yıldız çiçeği
  • Mavi karahindiba
  • Peygamber çiçeği
  • Çan çiçeği
  • Yaban asması
  • Centiyan
  • Unutma beni çiçeği
  • Balon çiçeği
  • Sultan küpesi
  • Gala çiçeği
  • Mavi saçaklı papatya
  • Scabiosa (Uyuz otu)
  • Çörekotu çiçeği

1- MENEKŞE

menekşe

Çeşit çeşit renklere sahiptir. Mavimsi morumsu tonlarda çiçeği de vardır. Dış ve iç mekan bakımı yapılabilir. 

2- CAM GÜZELİ

cam güzeli

Cam Güzeli, Afrika kökenli bir bitkidir. Vikipedia‘da, Balsaminaceae familyasının en bilinen çiçeği olarak anlatılıyor. Mavi renkli çiçeğe sahiptir.

3- SÜSEN ÇİÇEĞİ

süsen çiçeği

Süsen çiçeği, 80’den fazla cinse 1500’den fazla türe sahip süsengiller (İridaceae)  familyasına ait bir bitkidir.

Ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişmektedir. İris çiçeği olarakta bilinmektedir. Genellikle mezarlıklarda sıkça rastlanan bir bitki çeşididir.

4- MAVİ ORTANCA

ortanca

Anavatanı Japonya’dır. Ortanca çiçeği bulunduğu toprağın PH durumuna göre renk açmaktadır. Seksenden fazla türe sahiptir.

5- HAZERAN ÇİÇEĞİ

hazeran çiçeği

Hazeran (delfinyum çiçeği) zarif, görkemli, uzun ömürlü, çok yıllık bitkilerdir. Yazlık bahçelerini süsleyen bir çiçek türüdür. Delphinium, 300’den fazla türden oluşan bir cinstir – bazıları yıllık, diğerleri iki yıllık veya çok yıllıktır. Bazıları tohumdan kolayca büyür, bazıları ise büyümez.

6- GÖĞCEGÖZÜ

göğcegözü

Göğcegözü, küçük mavi çiçeklere sahiptir. İlkbaharın gelmesiyle birlikte kendini gösterir. 

7- ANEMON

anemon
Anemon

Denizşakayığı olarakta bilinen anemon çiçeği, Fransızcada dağ lalesi anlamına gelir. Latincesi Anemone coronaria L.’dir. Ülkemizde özellikle İzmir, Aydın ve Antalya etrafında Marmara, Ege, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde çalılıklar, makilikler, otlaklar, çayırlar, meralar, yol kenarları, kayalık, taşlı, çakıllı kurak yamaçlarda yayılım gösteren çok yıllık otsu bir bitkilerdir. Yaklaşık 200’e yakın türü vardır. Doğal olarak yetişen bu bitki, ilkbaharda güzel çiçelerini açar.

8- MAVİ KARANFİL

mavi karanfil

Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasına ait bir çiçektir. Karanfil Akdeniz bölgesinde yaşayan ılıman ve sıcak iklim seven bir bitkidir. 80’den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.

9- MAVİ GÜL

mavi gül

Gül bakımını evde yapmak istiyorsanız derin ve geniş bir saksı tercih etmelisiniz. Ayrıca drenajı iyi olan yani hava deliklerine sahip bir saksı kullanmalısınız. Saksı değişimi yaz döneminde iki yılda bir olmalıdır. Gül yetiştirmek için toprağın killi ve gübreli olması gerekir. Toprağını ilkbahar ya da sonbaharda değiştirebilirsiniz. Mavi gül doğal değildir. Bazı boyaların uygulanmasıyla beyaz gülün rengi maviye döner.

10- MAVİ ORKİDE

mavi orkide

Birbirinden güzel renklere sahip, zarif, özel günlerin vazgeçilmez çiçeğidir. Mavi orkideler sakinliği sembolize eder ve mavi ve beyaz rengiyle derin ve engin okyanusla ilişkilendirilir. Bu çiçekler narin güzelliği, gücü ve dengeyi temsil eder.

11- ÜZÜM SÜMBÜL

üzüm sümbülü

Sümbül zambakgil ailesinin mis kokulu çiçeklerinden biridir. Soğanlı kök yapısı, ince uzun gövdesi ve yaprakları, yapraklar arasından uzanan çiçeği ile kolayca ayırt edebilirsiniz.

12- MAVİ ZAMBAK

mavi zambak

Mavi zambakları huzur, barış ve sükuneti simgelemektedir.

13- GÜNDÜZ SEFASI

gündüz sefası Ipomoea purpurea

Kahkaha çiçeği olarak da bilinmektedir. 1000’den fazla türe sahiptir.

14- YILDIZ PATI

Yıldızpatı, papatyagiller familyasındandır. Yaklaşık 600 türü bulunan bir çiçekli bitkidir.

15- TARLA SARMAŞIĞI

tarla sarmaşığı Convolvulus arvensis

Tarla sarmaşığı, Kahkahaçiçeğigiller familyasından çok yıllık otsu bitkidir.

16- MAVİ GÜLHATMİ ÇİÇEĞİ

MAVİ GÜLHATMİ ÇİÇEĞİ

Hatmi çiçeğinin anavatanı Asya kıtasının doğu ve güneydoğu civarlarıdır. Barış Manço’nun şarkısından da  aşina olduğumuz hatmi çiçeği aslında ülkemizin birçok yerinde kendiliğinden çıkmaktadır. Malvaceae (ebegümecigiller) familyasından olan Hatmi çiçeği şifalı bitkiler arasında yer alır.

17- MAVİ YILDIZ ÇİÇEĞİ

Dahlia

Yıldız çiçeği, Asteraceae (Papatyagiller) familyasının Dahlia cinsi bitkileridir. Yıldız çiçeği güneşi çok seven bir bitkidir.

18- MAVİ KARAHİNDİBA

Karahindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasında yaygın bir bitki türüdür. Çinko, magnezyum, manganez, kalsiyum, demir, folik asit, potasyum, A, B6, C, E, ve K vitaminleri bakımından zengindir.

19- PEYGAMBER ÇİÇEĞİ

Centaurea, Asteraceae familyasında 700’den fazla otsu devedikeni benzeri çiçekli bitki türünün bir cinsidir.

20- ÇAN ÇİÇEĞİ

Çan çiçeğinin tüylü olanı endemik bir türdür. 

Çan çiçeği bitkisinin bazı türleride mevcuttur. Anavatanı kuzey yarım kürenin ılıman bölgeleridir.Yine Akdeniz bölgesinde ve tropik bölgelerde de sağlıklı gelişim gösterir. Ülkemizde de yetişen çan çiçeği bitkisi genellikle yabani ot olarak nitelendirilir. Boş arazi ve yol kenarlarından kendiliğinden yetişirler. Bunun dışında süs bitkisi olarak özel üretimi yapılan türleri de vardır.

21- YABAN ASMASI

Yaban asması, çoğunlukla süs amaçlı kullanılan çiçekli ve tırmanıcı bir bitkidir.

22- CENTİYAN

Gentiana, centiyana ailesi, Gentianeae kabilesi ve monofitik atletik Gentianinae’ye ait çiçekli bitkiler cinsidir. Yaklaşık 400 tür ile büyük bir cins olarak kabul edilir. Genellikle yoğun mavi olan çoğunlukla büyük, trompet şeklindeki çiçekleri için dikkat çekicidirler. Wikipedia (İngilizce)

23- UNUTMA BENİ ÇİÇEĞİ

Bilimsel adı Myosotis scorpioides olan çok yıllık otsu bir bitkidir.

24- BALON ÇİÇEĞİ

Campanulaceae familyasının otsu çiçekli çok yıllık bitkisinin ve Platycodon cinsinin tek üyesidir.

25- SULTAN KÜPESİ

Bilimsel adı Fuchsia olan küpe çiçeği , sarkık görüntüsü nedeniyle küpeye benzetilmiştir. Tropik iklimli Orta ve Güney Amerika’nın dağlarında yetişen bu çiçeğin 100’e yakın türü vardır. Mor, kırmızı, pembe ve beyaz renklerde çiçeklerini açar.

26- GALA ÇİÇEĞİ

Familyası Araceae, latince ismi ‘Calla Lily’ olan Gala çiçeğinin bilinen bir diğer adı da ‘Zantedeschia’dır. Yine ülkemizde ‘Gelin çiçeği’ olarakta bilinmektedir. 

Gala çiçeği saflık ve temizliği simgeler. Genellikle gelinler el buket çiçeği için gala çiçeğini tercih etmektedir. Görünümü nedeniyle de zarif bir güzelliğe sahiptir.

Pembe, mor, turuncu, sarı gibi renklere sahip çiçekleri vardır.

27- MAVİ SAÇAKLI PAPATYA

Felicia amelloides, Asteraceae familyasındandır ve Güney Afrika’da oldukça bol miktarda bulunur. Felicia amelloides’in canlı mavi çiçeği, onun tanımlayıcı ticari markasıdır ve ona mavi Felicia, mavi marguerit ve mavi papatya gibi alternatif adlar kazandırmıştır. Aynı zamanda funda Felicia ve Paris papatyası olarak da bilinir. Felicia papatyası ( Felicia amelloides ), parlak minyatür çiçekleriyle değerli bir Güney Afrika yerlisidir. Felicia papatya çiçekleri gösterişli, gök mavisi yaprakları ve parlak sarı merkezlerden oluşur.

Felicia papatyası genellikle mavi papatya veya mavi yalıçapkını papatyası olarak bilinir.

28- SCABİOSA (UYUZ OTU)

Scabiosa, hanımeli çiçekli bitkilerin ailesinde bir cinstir.

29- ÇÖREKOTU ÇİÇEĞİ

Çörekotu yıllık bitkidir. Renkli çiçekler açar. Düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan bir yıllık bitki cinsidir.

Balkonda yetiştirilebilecek çiçekler! 19 çiçekle balkonlar renklensin

Yorum Yaz
Email adresiniz gizli tutulacaktır.
Çok Okunanlar
Dergide Bu Ay