Masa düzeni nasıl olmalı? Yemek odasının şıklığı kadar kurulan sofranın, düzenleme kriterlerine ve stilinize uygun olması yemek keyfini artırıcı rol oynuyor. Sulu yemekte çukur, soğuk başlangıçlarda düz, tatlı veya meyve için pasta tabakları ve bunlara uygun servisler kullanmak sofra düzeninin temel birkaç kuralı…
Günlük ev yaşamında, büyük aile yemeklerinde ya da davetlerde sofra düzeninin nasıl olması gerektiği konusunda tereddütleriniz varsa bu çizimlere bir bakın.
TEMEL MASA DÜZENİ
Yemeğe göre 20/30 cm çukur tabak ya da 24/25 cm düz tabak, solda çatal, sağda bıçak ve yine sağda su bardağı… Temel sofra düzeninin ana hatları bunlar. Standart bir öğünde, öğlen ya da akşam yemeğinizi bu şekilde kurgulayabilirsiniz. Eğer yemek sonrası tatlı ya da meyve alışkanlığınız varsa 18/19 cm küçük tatlı tabakları bunun için yeterli olur.
AKŞAM YEMEĞİ MASA DÜZENİ
Zeytinyağlılar için 24/25 cm düz tabak ya da çorba için kase, sulu yemeklere çukur, solda salata kasesi ve çatal, sağda bıçak, tabak önünde tatlı kaşığı ve yine sağda su bardağı olarak düzenleyebilirsiniz. Ekmek ya da salatayı ayrı sunuyorsanız, ekmek için 18/19 cm’lik tabak ve salata için kase kullanın ve 21/23 cm pasta tabağı ile sunumu tamamlayın.
GÜNLÜK DAVET MASA DÜZENİ
Yemeğe göre 20/30 cm çukur tabak ya da 24/25 cm düz tabak, solda başlangıç ve ana yemek çatalı, sağda yemek bıçağı, çorba kaşığı ve yine sağda su bardağı ya da kadehi olarak kurgulanır. Ekmek servisi için ayrıca 18/19 cm tabağı sola yerleştirin. Bu sunumda tatlı tabağı sonradan servis edilir.
RESMİ DAVET MASA DÜZENİ
Resmi davet düzeni genelde, nişan, düğün ya da iş kutlamalarında uygulanabilir. Standart davet düzenine ek sağa bir salata bıçağı ve öne tatlı kaşığı ve çatalı birlikte konur. Yine sağa su, kırmızı veya beyaz şarap kadehi ve isteğe göre kahve/çay fincanı da konulur. Balık için bıçağını eklemeyi unutmayın.
MASA DÜZENİNDE PÜF NOKTALAR
Birbirlerine parallel olmalarına dikkat edin. Birkaç bardak kullanıyorsanız su bardağını yemek bıçağının uç kısmına doğru yerleştirin. Peçeteyi tabağın ortasına ya da çatalın sol tarafına yerleştirin. Çatal, bıçak ve kaşıkların tutma yerlerini aynı hizada dizmeye dikkat edin. Çatal, bıçak ve kaşıkları kullanılacakları sıraya göre dizin. Bu sıranın dıştan içe doğru olduğunu unutmayın.
Masa düzeni nasıl olmalı? sorusunun yanıtı bu şekilde. Aşağıdaki yazılarımız da ilginizi çekebilir.