İzmir’in Barbaros Köyü’nde, bizi mutlu eden bir evdeyiz. Bu şirin köy evi, yeni sahipleriyle tekrar hayat bulmuş.
İzmir’e bağlı Barbaros Köyü’nün dar sokaklarında ilerliyoruz. Köy meydanında birkaç yüz metre yukarıda bahçe içinde beyaz badanalı sevimli bir köy evi karşılıyor bizi.
Bu ev Demet ve İbrahim Küçükkayalar çiftine ait. Demet Hanım eve taşınma öykülerini şöyle anlatıyor:
“SOĞUK AMA GÜNEŞLİ BİR GÜNDE GÖRDÜK EVİMİZİ”
“2014 yılının Ocak ayında soğuk ama güneşli bir günde gördük ilk defa evimizi. İlk dikkatimizi çeken bahçesindeki ulu Melengiç ağacıydı. Ağacın ihtişamı bizi etkilemişti ama sonra duyduk ki Barbaroslular’ın o ağaç ile ilgili anıları çok daha değerli kılıyormuş onu.
Hıdrellezlerde o ağaca kurulan salıncağa erkekler, karşı evdeki ağaca kurulan salıncağa kızlar binermiş ve karşılıklı sallanırken maniler söylenirmiş. Evimizin olduğu yere de Mengene Başı derlermiş. Orada üzüm sıkılıp pekmez yapılırmış. O zamanlardan kalan mengene taşı da halen bahçede durmakta.”
EVİN ALT KATI HAYVAN DAMIYDI
Evin taban alanı 55 m2 üzerine kurulu ve 2 katlı. Bahçesiyle beraber 470 m2. Küçükkayalar çifti evi satın aldıklarında alt katın büyük bir kısmı hayvan damıymış. Ayrıca küçük bir oda varmış. Bu odadan bahçeye çıkan bir kapı ve tuğla ile örülmüş üstü teneke olan yarı açık başka bir alan bulunuyormuş.
Alt kat ile üst kat arasında ise bir bağlantı yokmuş. Üst kata bahçeden bir merdivenle çıkılıyormuş. Üst kata girişte diğer 3 minik odaya açılan küçük bir alan bulunuyormuş. Demet Hanım yenileme sürecini şöyle anlatıyor:
“YÖREDEKİ USTALARLA ÇALIŞMAYA ÖZEN GÖSTERDİK”
“Yöredeki ustalarla çalışmaya özellikle özen gösterdik. Taş ustaları Ergin ve Serdar Ustalar ve yardımcıları Aydın ile o zaman tanıştık. Sonrasında ise elektrik işlerimizi yapan Orhan ve ahşap işlerimizi yapan Şuayip Usta ve yardımcıları Halit Abi ve Metin ile işe devam ettik. Bu insanların, hayalimizi gerçekleştirmemizde ve bugün çok sevdiğimiz bir ortamı yaratmamızda çok büyük payları var. Onlar dün bizim ustalarımızdı, bugün ise dostlarımız.”
Şubat ayında başlayan tadilatın birinci kısmı ağustosta bitmiş ve ev rahatça yaşanabilecek duruma gelmiş. Takip eden zamanda da bahçedeki açık mutfak ve atölyenin yapılması gerçekleştirilmiş.
YATAK ODASI
Bu odada bulunan yüklük elden geçirilip beyaz eskitme yapılmış ve aynen korunmuş.
BÜYÜK DEĞİŞİM
Alt katta, dam (ahır) ile yandaki küçük oda arasında bir bağlantı sağlanmış. Küçük oda mutfak haline getirilmiş. Mutfak çıkışındaki yarı açık bölüm ise yıkılarak buraya ahşap bir pergola yapılmış.
BEYAZ DUVARLAR
Evin yan duvarına mor renkte ahşap bir pencere yapılıp bu alanda bir oturma köşesi oluşturulmuş. İç ve dış duvarların sıva tamirleri ve boya işlerini ev sahipleri kendileri yapmış.
İBRAHİM’İN MUTFAĞI
Pergolanın yanında kalan alanda açık bir mutfak yapılmış. Yemek yapmaktan büyük bir keyif alan İbrahim Bey zamanının büyük bir bölümünü burada geçiriyor.
ALT KAT
Eskiden dam olan alanda minik bir oda var ve üst kata geçiş de buradan sağlanıyor. Mutfak, Urla’daki Ünlüer firmasınca yapılmış.
SALON
Koltuklar Ikea’dan alınmış. Sehpaları ise ev sahipleri beyaza boyamış. Aksesuarlar aile yadigarı.
SÜRGÜLÜ GEÇİŞ
Üst katta iki odanın arasına sürgülü kapı yerleştirilmiş. Böylece bu iki minik oda daha geniş bir alana dönüştürülmüş.
HAZIRLAYAN GÜNSELİ BÜYÜKSAĞİŞ FOTOĞRAFLAR İBRAHİM ÖZBUNAR
EV TURU VE DEKORASYON ÖNERİLERİ
Daha fazla dekorasyon fikirleri ve örnekleri için “Dekorasyon” ya da “Evim ile Ev Turu” sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.