Kraton bitkisi bakımı nasıl olmalı? Croton petra nasıl çoğaltılır? Kraton bitkisi yaprakları bulunduğu ortamda dikkat çeken bir güzelliğe sahiptir. Sarı ve yeşil tonlarının hakim olduğu renge sahip yaprakları vardır. Uzun yıllar yaşayabilen, dayanıklı bitkilerden biridir.
KRATON BİTKİSİ BAKIMI
- Kraton bitkisi, direk güneş ışığına maruz kalmak istemez. Filtrelenmiş gün ışığı alabileceği perde arkası ışığı sever. Fakat bu karanlık bir konumda yetiştirilmesi anlamı taşımaz. Filtrelenmiş ışığa bolca doymalıdır.
- Kraton bitkisi az ışık aldığı zamanda yapraklarında kahverengi sararma meydana gelir ve bitki formu bozulur.
- Kraton çiçeği gün ışığına doğru eğilim gösterir. Bitkinin bir kısmı gün ışığı görmez ve tek yöne eğilir. Düzenli aralıklarla, haftada bir defa olacak şekilde çiçeğin yönünü değiştirilmelidir.
- Kışın en az 15 derece sıcaklığa, yazın ise en az 20 derece sıcaklığa dayanıklıdır. Kraton bitkisi için ortam sıcaklığı çok önemlidir.
- Ani sıcaklık değişimlerinden çok etkilenir. Özellikle ortam çok soğuksa bitki yaprak döker. Ani sıcaklık değişimlerinden bitki mutlaka korunmalıdır.
- Kraton bitkisi cereyan, esintiye maruz kalmayı sevmez. Yine kalorifer, soba, klima gibi kaynaklara uzak noktada olmalıdır.
KRATON BİTKİSİ NASIL SULANMALI?
Kraton bitkisi, kış döneminde haftada 1 defa, yaz döneminde yaşadığınız yerin iklimine göre değişiklik gösterse de haftada 2 defa su vermeniz yeterli olacaktır. Sulamadan önce saksıdaki toprak nemi kontrol etmeyi unutmayın! Toprak nemli ve ıslak ise sulamak için birkaç gün daha bekleyebilirsiniz. Çok fazla su verirseniz ve saksınızın drenajı iyi değilse bitkinin köklerine zarar verebilirsiniz.
Sulamadan sonra saksının altındaki kaba biriken suyu dökmeyi unutmayın. Sulama suyunun mutlaka oda sıcaklığında dinlendirilmiş su olmasına dikkat edin. Bitkiyi ayda bir olmak üzere yıkarsanız bitki canlılığını korumaya devam edecektir.
KRATON BİTKİSİ TOPRAĞI NASIL OLMALI? NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİ?
Kraton bitkisi bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise dikeceğiniz toprağın özelliğidir. Toprağın kaliteli be sağlıklı olması önemlidir. Toprak kaliteli ve sağlıklı değilse ne yazık ki bitki topraktan yeteri kadar beslenemeyecek ve ne kadar düzgün bakım sağlansada sağlıklı gelişim gösteremeyecektir.
Kraton bitkisinin saksı ve toprak değişimini ilkbahar ortalarında yani nisan ayında yapabilirsiniz.
KRATON BİTKİSİ NE KADAR BÜYÜR?
Kraton bitkisi sağlıklı bir gelişim gösterirse boyu 2,5 metreye kadar uzar.
Kraton bitkisinde yaşanan olumsuz durumlar bitkinin yanlış bakıldığının sinyalleridir. Bitkinin yaprağının solması aşırı ve yanlış sulamanın belirtisidir. Ani ortam değişimi ve farklı ısılara maruz kalması yapraklarının dökülmesine neden olur. Kraton bitkisi için ışık önemlidir. Işık alamazsa bitki canlılığını kaybeder. Bitki enerjisini doğru kullanmak adına büyük saksıya dikilmemelidir.
KRATON BİTKİSİ ÇOĞALTMA NASIL YAPILIR?
Kraton bitkisini çoğaltmak için ana gövdeden çıkan sürgünleri steril edilmiş düz uçlu kesici yardımıyla kesip nemli bir toprağa dikerek köklenmesini sağlayabilirsiniz. Çoğaltılacak kökün bulunduğu ortamın mutlaka 20-25 derece sıcaklıkta olması gerekir. Üç günde bir az miktarda su ile sulanmalıdır. Kök ayırma yöntemiyle de çoğaltabilirsiniz.
2021’in en popüler bitkileri bunlar olacak: Uzmanlar açıkladı