Koltuk nasıl silinir ve temizlenir? Koltuk, evde yataktan sonra en sık kullanılan parçalardan biridir. Öğleden sonra uykularından, Cumartesi gecesi film seanslarından ve evden çalışma günlerinden dolayı, koltuğunuz her zaman yanınızda. Ancak, birkaç ay önce satın aldığınız o güzel yeşil kanepe artık kötü görünüyorsa, bu hafta sonunun iş listesini yeniden düşünmenin zamanı geldi.
EVDE KOLTUK SİLME SUYUNA NE KONUR?
Evde koltuk silme suyu hazırlarken kullanabileceğin birkaç farklı malzeme var. İşte etkili ve yaygın olarak kullanılan malzemeler:
- Ilık Su ve Bulaşık Deterjanı:
- 1 litre ılık suya birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyip karıştırabilirsin. Deterjan, koltuk üzerindeki kir ve lekeleri temizlemeye yardımcı olur.
- Sirke ve Su Karışımı:
- 1 litre ılık suya yarım bardak beyaz sirke ekleyip karıştırabilirsin. Sirke, doğal bir temizleyici ve dezenfektan olarak kullanılır. Aynı zamanda kokuları da giderir.
- Karbonat ve Su:
- 1 litre ılık suya 1 yemek kaşığı karbonat ekleyip karıştırabilirsin. Karbonat, kötü kokuları nötralize eder ve lekeleri çıkarmaya yardımcı olur.
- Sirke ve Karbonat:
- 1 litre ılık suya yarım bardak sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyebilirsin. Bu kombinasyon, güçlü bir temizlik çözeltisi oluşturur.
- Amonyak ve Su:
- 1 litre ılık suya 1 yemek kaşığı amonyak ekleyip karıştırabilirsin. Amonyak, güçlü bir temizleyicidir fakat kullanırken dikkatli olmalısın ve iyi havalandırılan bir ortamda çalışmalısın.
Koltuk silme suyunu hazırladıktan sonra şu adımları izleyebilirsin:
- Temiz bir bez veya sünger kullanarak temizleme solüsyonunu koltuğun küçük bir bölgesinde test et. Renk değişimi veya hasar olup olmadığını kontrol et.
- Solüsyonu bez veya süngere az miktarda uygulayarak koltuğu sil. Aşırı ıslak bez kullanmamaya dikkat et.
- Temizleme işlemi bittikten sonra koltuğu temiz suyla hafifçe silerek deterjan veya sirke kalıntılarını temizle.
- Koltuğun kurumasını bekle. Hızlı kuruması için pencereyi açabilir veya bir fan kullanabilirsin.
Bu adımlar ve malzemelerle koltuğunu etkili bir şekilde temizleyebilirsin.
KOLTUK NE SIKLIKLA TEMİZLENMELİ?
Altı ayda bir (veya ne zaman leke çıksa), koltuğunuz ya da kanepeniz derinlemesine temizlenmelidir.
İyi haber şu ki, koltuğunuzu ya da kanepenizi derinlemesine temizlemek, kendi başınıza bir saatten kısa sürede kolayca yapabileceğiniz bir şey.
KOLTUK NASIL SİLİNİR? İŞTE GEREKLİ MALZEMELER
Sizler için yukarıdaki açıklamalara ek farklı bir koltuk temizleme yöntemi daha anlatalım. İşte gerekli malzemeler ve adım adım yapılacaklar…
- Bir vakum
- Mikrofiber havlular
- Kağıt havlu
- Kuru bir fırça
- Bulaşık deterjanı
- Karbonat
- Enzim bazlı bir temizleyici (isteğe bağlı)
- Elde taşınan buharlı temizleyici (isteğe bağlı)
Koltuğunuzun kumaşına ve ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak yukarıdaki malzemelerden ne kadarına ihtiyacınız olacağı değişebilir.
TEMİZLİĞE BAŞLAMADAN ÖNCE KOLTUĞUN BAKIM ETİKETİNİ KONTROL EDİN
Başlamadan önce, kullanmak istediğiniz hangi temizlik solüsyonlarının güvenli olduğunu görmek için koltuğunuzun bakım etiketini üç kez kontrol etmek isteyebilirsiniz. İşte genellikle koltuk etiketlerinde yer alan uyarılar:
- W : Koltuğunuz için yalnızca su bazlı bir temizleyici güvenlidir.
- W / S : Su bazlı veya solvent bazlı bir temizleyici güvenlidir.
- S: Koltuğunuz için yalnızca solvent bazlı temizlik kimyasalları uygundur.
- X: Maalesef bu, kanepenizi süpürmekten başka bir şey yapmamalısınız anlamına geliyor.
Koltuğunuzda neyin güvenli olduğunu öğrendikten sonra, evdeki doğal çözümleri veya mağazadan satın alınan bir temizlik solüsyonunu tercih edebilirsiniz.
KOLTUK NASIL SİLİNİR?
İlk adım, tüm döküntülerin, evcil hayvan tüylerinin, kirlerin ve kırıntıların süpürüldüğünden emin olmaktır. Koltuğunuzun tüm kısımlarını nazikçe süpürmek için ya elektrikli süpürgenizin döşeme aletini ya da el süpürgesini kullanın. Mümkünse minderlerinizi çıkarın ve her yönden aldığınızdan emin olun. Kir biriktirme eğiliminde olan düğmelere, süslemelere ve dikişlere odaklanın.
Kuru bir fırça, topaklanmış döküntüleri gevşetmenin iyi bir yoludur, böylece onu vakumlayabilirsiniz.
KOLTUKTAKİ LEKELERİ TEMİZLEME
Evcil hayvanınız varsa veya sıklıkla leke bırakabilecek içecekler tüketiyorsanız, biraz daha fazla dikkat gerektirebilecek birkaç temizlik noktanız daha olma ihtimali vardır. Peki koltuk nasıl silinir?
Lekeyi hemen fark ederseniz, fazla sıvıyı emmek için bir kağıt havlu kullanmalısınız. Ardından, bir kapta birkaç damla bulaşık deterjanı karıştırın ve bu karışımı lekeye sürün ama kumaşı karışımla doyurmayın. Kurumaya bırakın ve gerekirse tekrarlayın.
Zor bir leke varsa, koltuk bakım etiketiniz güvenli olduğunu söylediği sürece solvent bazlı bir temizleyici kullanabilirsiniz.
Yeni bir temizleyiciyi ilk kez kullanıyorsanız, kumaşa zarar vermeyeceğinden emin olmak için koltuğunuzun göze çarpmayan bir yerinde nokta testi yapmanızı öneririz.
KOLTUK TEMİZLİĞİ VE KARBONAT
En temiz insanların asla karbonatsız kalmamasının bir nedeni var – onu evin her odasında kullanabilirsiniz.
Baştan aşağı kolay bir temizlik için, kuru koltuğunuzun her yerine karbonat serpin ve en az yirmi dakika bekletin. Ardından, elektrikli süpürgenizin aparatını kullanarak tüm karbonatı süpürün.
Bu yöntem, nazikçe tazelenmek ve koltuğunuzdaki genel kötü kokuları gidermek için harikadır.
TAŞINABİLİR BUHAR ALETİ
Buharlı temizleyiciniz varsa, önerilen temizleme solüsyonunuzla doldurun. Evcil hayvanınız varsa, geçmiş kazalardan kalan kokuların üstesinden gelebilecek enzim bazlı bir çözüm öneriyoruz:
Sirke harika bir alternatiftir. Buharlı temizleyiciyi, lekeleri gördüğünüz yerde çalkalayarak minderlerin, kolların ve koltuğunuzun arkasının üzerinde gezdirin. Kanepenizin kurumasına izin verin ve gerekirse tekrarlayın.
Islak bir temizlik yöntemi seçtiyseniz, yastıkları çıkardığınızdan ve kanepeye geri yerleştirmeden önce havalanmalarını sağladığınızdan emin olun.
İşlemi hızlandırmak için hafif kumaşlar güneşte bırakılabilir ancak küf oluşumunu önlemek için yastıkları tamamen kuruyana kadar kıpırdatmadığınızdan emin olmalısınız.
Karbonat ile yatak temizliği: İlk günkü gibi taze koksun
Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır? Sirke ve karbonat
Derin dondurucu nasıl düzenlenir? Dondurucu temizliği ve bakımı