Kohleria japon küpelisi bakımı nasıl yapılır? Japon küpelisi çiçeği çeşitleri nelerdir? Kohleria (Japon küpelisi) çiçeği nasıl çoğaltılır? Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf, Japon küpelisi çiçeği bakımı, sulama, toprak ve saksı seçimi, çoğaltma, güneş ihtiyacı, saksı değişimi, hastalıkları, budama ile ilgili detaylar ve özellikleri ile ilgili bilgi verdi.
JAPON KÜPELİSİ (KOHLERİA) BAKIMI
- Kohleria çiçeği, geçirgen, süzek, taneli dokuda, organik maddelerce zengin, organik topraklarda yaşamayı sever. Suyu bünyesinde tutan topraklarda yaşamayı sevmez.
- Bitki toprağı, kum, perlit, torf, cocopeatli bir karışım kullanabilirsiniz. Toprak ne kadar iyi bir drenaja sahip olursa köklerde bir o kadar sağlıklı gelişim gösterecektir.
- Kohleria japon küpelisi bakımı için sulama önemlidir. Kohleria çiçeği, çok sık sulanmaktan hoşlanmaz. Yaşadığınız yerin iklim koşullarına göre sulama periyodunu kendiniz belirleyebilirsiniz. Bunun için toprak nemini kontrol etmelisiniz.
- Sadece yüzey değil dip toprağında nemini kontrol etmeniz çok önemlidir. Yoksa dip toprak kurumadıkça yapılan her sulamada bitki kökleri zarar görecektir. Bu durum kök çürümesine yol açıp bitkinin ölmesine neden olabilir.
- Yazın sıcak iklimli bölgelerde özellikle toprak hızlı kuruduğu için daha sık sulama yapmanız gerekebilir.
- Kışın toprak geç kuruduğu için daha seyrek sulamalar yapabilirsiniz. Sulama için aynı kabı kullanmanız bitki sağlığı açısından daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Kohleria (japon küpelisi) çiçeği sıcak havaları seven bir bitkidir. Yüksek sıcaklıkta filizlenmeye başlar. Yine kışın iç mekanda istediği sıcaklığı yakalarsa çiçek açmaya devam edecektir.
- Kohleria çiçeği sıcak iklimli bölgelerde yetişmeyi çok sever. Aydınlık, güneşli alanları sever, Öğle güneşinin yakıcı etkisine maruz bırakılmamalıdır. Bunun dışında gün içinde yarı güneş alabilir. Sabah ya da akşam güneşi çok yakıcı olmadığı için bunlardan faydalanabilir.
SAKSI VE TOPRAK DEĞİŞİMİ NE ZAMAN YAPILIR?
Saksı ve toprak değişimi ilkbahar ortalarında yapılmalıdır.
KOHLERİA (JAPON KÜPELİSİ) SULAMANIN PÜF NOKTASI
Sulamayı mutlaka toprağa yapın. Bitki üstünden yapacağınız sulamalar bitkinin yapraklarının hastalanmasına neden olacaktır. Saksı altından çıkan su mutlaka başka yere aktarılmalıdır.
Saksı seçiminiz alt tabanı hava delikli özellikte olmalıdır. Hava deliksiz saksılarda drenaj sağlanmadığı için su saksı dibinde birikir ve bitki köklerinin çürümesine neden olur. Bu da bitkiyi kaybetmenize yol açar.
KOHLERİA JAPON KÜPELİSİ ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
Kohleria çiçeğini çoğaltmak için yine ilkbahar ve yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Rizomlu köke sahip olduğu için rizomlarından çoğaltmak mümkündür. Yine yapraktan da çoğaltılabilir. Kök ayırma yöntemiyle de kolay şekilde çoğaltılır. Çelik alma yöntemiyle dalından da rahatlıkla köklendirebilirsiniz.
KOHLERİA ÇİÇEĞİ AÇMIYOR, NEDENİ NEDİR?
Kohleria japon küpelisi bakımı ile ilgili güneş ihtiyacı önemlidir. Eğer kohleria çiçeğiniz çiçeklerini açmıyorsa yeterli güneş ihtiyacını karşılayamıyordur. Mutlaka yeri değiştirilmelidir. Bir diğer nedeni ise topraktan yeterli kalsiyum ihtiyacını karşılayamıyor olabilir. Mutlaka toprak değişimi yapılmalı ya da uygun takviye kullanılmalıdır.
Kohleria çiçeğinin çiçek açmasını desteklemek için kuru mayalı bitki besini tarifimizi deneyebilirsiniz: Mucize etki! Kuru maya ile bitki besini yapımı ve kuru mayanın bitkilere faydaları (Yöntemi öğrenmek için tıklayın.)
KOHLERİA (JAPON KÜPELİSİ) ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ
Kohleria çiçeği, Gesneriaceae ailesine aittir. Bitkinin anavatanı Amerika’nın tropikal iklim kuşağı içinde kalan kısımlarıdır. Japon küpesi ve komşu çatlatan çiçeği isimleriyle de bilinmektedir. Çiçeklerinin görünüşü küpeyi anımsatır.
JAPON KÜPELİSİ ÇEŞİTLERİ
Kohleria çiçeğinin birçok kültivarları üretilmiştir. Aslında çiçekleri sadece kırmızı renkteydi. Fakat kültivarları türetildiği için artık farklı renklerde de bulmak mümkün.
Japon gülü ağacı bakımı nasıl yapılır? Saksı değişimi ve çoğaltma