Kedilere zararlı bitkiler nelerdir? Hangi iç mekan bitkileri kediler için toksiktir? İç mekan bitkileri neredeyse her evde ortak bir manzara. Yaşam alanınızı aydınlatır, hava kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur ve depresyonu azaltmaya yardımcı oldukları görülmüştür – ayrıca birçok insan bitkilere bakmayı tedavi edici bulmaktadır.
İlginizi çekebilir: Kediler için güvenli, toksik olmayan bitkiler
KEDİLERE ZARARLI BİTKİLER
Maalesef, kedileriniz varsa, toksik özelliklerinden dolayı evinize getirmekten kaçınmanız gereken birçok ev bitkisi vardır. Özellikle kedilerin bir şeyleri çiğnemeye yatkın olduğu bilindiği için, toksik bitkileri evden uzak tutmakta fayda var. İşte kedileriniz varsa kaçınmanız gereken kedilere zararlı bitkiler;
- BARIŞ ÇİÇEĞİ (SPATHIPHYLLUM)
- ALOE VERA
- DEVE TABANI (MONSTERA DELICIOSA)
- SALON SARMAŞIĞI (POTHOS, EPIPREMNUM AUREUM)
- PARA ÇİÇEĞİ (CRASSULA)
- KILIÇ ÇİÇEĞİ (PAŞA KILICI, SANSEVIERIA TRIFASCIATA)
- DİFENBAHYA (DIEFFENBACHIA)
- SİKAS PALMİYESİ (CYCAS REVOLUTA)
- DUVAR SARMAŞIĞI (HEDERA HELİX)
BARIŞ ÇİÇEĞİ KEDİLERE ZARARLI MI? (SPATHIPHYLLUM)
Barış çiçeği kedilere zararlı mı? ya da barış çiçeği toksik mi? soruları zaman zaman merak konusu oluyor.
Koyu renkli yaprakları, beyaz çiçekleri ve düşük bakım ihtiyaçları, barış çiçeğini bahar dekoru için çok popüler bir seçim haline getiriyor. Bununla birlikte, barış çiçekleri kalsiyum oksalat içerir ve tüketilirse kusmaya, ağızda ve GI kanalında tahrişe, aşırı salya akmasına ve ciddi vakalarda yutma veya nefes almada zorluğa neden olabilir. Yalnızca yutulduğunda tehlikelidir ve dokunmak tamamen güvenlidir.
- Toksik Özellikler : Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar
Barış çiçeği bakımı nasıl olmalı? (Spatifilyum, Yelken Çiçeği) saksı değişimi
ALOE VERA KEDİLERE ZARARLI MI?
Aloe vera kediler için zararlı mı? ya da toksik mi? sorusunun yanıtı şu şekilde:
Aloe veralar, son yıllarda birçok evde yer edindi. Yapraklarından elde edilen jelin tıbbi özellikleri sayesinde popülerlik kazandı. Aloe Vera, insanlar için tedavi edici özelliklere sahip olsa da, kediler için toksiktir ve yutulduğunda uyuşukluğa, kusmaya ve ishale neden olabilir.
- Toksik Özellikler: Saponinler, antrakinonlar
Aloe Vera çiçeği nasıl yetişir? Bakımı ve çoğaltılmasında püf noktalara dikkat!
DEVE TABANI KEDİLER İÇİN ZARARLI MI? (MONSTERA DELICIOSA)
Deve tabanı kediler için zararlı mıdır? ya da toksik midir? İşte yanıtı…
Monstera deliciosa, en popüler tropik ev bitkilerinden biridir ve ev dekorunda yoğun bir şekilde yer almaktadır. Deve tabanı, az bakım gerektirir ve bu da onları bitkiseverler için çekici kılar.
Ancak ne yazık ki Monstera deliciosa, çözünmeyen kalsiyum oksalatlar içerir ve bu onları kediler için oldukça toksik hale getirir. Semptomlar dudakların ve ağzın yanması, aşırı salya akması, ağızda şişme ve kusmayı içerir.
- Toksik Özellikler : Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar
Devetabanı çoğaltma ve bakımı nasıl yapılır? Çiçek özellikleri
SALON SARMAŞIĞI KEDİLER İÇİN ZARARLI MI? (POTHOS, EPIPREMNUM AUREUM)
Pothos, az bakım gerektiren doğası nedeniyle hem amatör hem de deneyimli bitki sahipleri için çok çekici bir ev bitkisidir. Pothos salon sarmaşığına dokunmak tamamen güvenli olsa da, eğer yutulursa, kedinizin ağız ve dudaklarda yanma oluşacak, kusma ve ağızda şişlik oluşacaktır.
- Toksik Özellikler : Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar
Salon sarmaşığı bakımı (Pothos) nasıl yapılır? Çoğaltma adımları
PARA ÇİÇEĞİ KEDİLER İÇİN ZARARLI MI?(CRASSULA)
“Para çiçeği” veya “yeşim çiçeği” olarak da bilinen Crassula, yetiştirilmesi kolay ve sahiplerine iyi şans ve servet getirdiği düşünülen etli bitki türüdür. Koyu yeşil etli yaprakları ve kalın, tahta benzeri sapları ile karakterizedir. Crassula ailesine ait birkaç farklı para çiçeği türü vardır.
Ne yazık ki, para çiçeği kediler, köpekler ve atlar için oldukça zehirlidir ve yutulduğunda kusma, uyuşukluk, depresyon ve koordinasyon bozukluğu gibi semptomlara neden olur.
- Toksik Özellikler : Bilinmiyor
Para Çiçeği (Crassula) bakım ve sulaması nasıl yapılır? Çiçek açar mı?
KILIÇ ÇİÇEĞİ KEDİLER İÇİN ZARARLI MI? (PAŞA KILICI, SANSEVIERIA TRIFASCIATA)
“Kayınvalidenin dili” ya da “yılan bitkisi” isimleriyle de bilinen Paşa kılıcı çiçeği, düşük ışık koşullarına uyum sağlayabilmesi ve hava kalitesini iyileştirmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilen ev bitkilerinden biri.
Paşa kılıcı insanlar için toksik olmamakla birlikte, Uzmanlar, hem kediler hem de köpekler için toksik olduklarını ve yutulduğunda mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabileceğini bildirdi.
- Toksik Özellikler : Saponinler
Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır?
DİFENBAHYA KEDİLER İÇİN ZARARLI MI? (DIEFFENBACHIA)
Difenbahya (Dieffenbachia), az bakım gerektimesi nedeniyle popüler bir ev bitkisidir.
Ne yazık ki, difenbahyalar yutulduğunda kediler için oldukça zehirlidir ve özleri insanlar için hafif tahriş edici olabilir. Kedilerde difenbahya zehirlenmesinin belirtileri arasında kusma, ağızda yanma, ağızda tahriş, şişme ve ciddi durumlarda yutma veya nefes almada güçlük yer alır.
- Toksik Özellikler : Çözünmeyen kalsiyum oksalatlar, proteolitik enzim
Difenbahya bakımı ve sulanmasının püf noktaları…
SİKAS PALMİYESİ KEDİLER İÇİN ZARARLI MI? (CYCAS REVOLUTA)
Sikas palmiyeleri, eve tropikal bir hava katar ve iç mekan hava kalitesi için harikalar yaratabilir. Bununla birlikte, bu bitkilerin eski bir savunma mekanizması vardır: Tüylü dostlarımız için oldukça zehirlidirler.
Bitkinin herhangi bir parçası yutulduğunda kusmaya, ishale ve hatta karaciğer yetmezliğine ve ölüme neden olabilir. Evde kediniz varsa bu bitkilerden ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır.
- Toksik Özellikler : Sikasin
DUVAR SARMAŞIĞI KEDİLERE ZARARLI MI? (HEDERA HELİX)
Kedilere zararlı bitkiler listemizde son sırada duvar sarmaşığı var. Duvar sarmaşığı İngiliz sarmaşığı adıyla da bilinir. Bitkinin küçük, sivri yaprakları vardır ve zarif bir görüntü oluşturur. Duvar darmaşığı kediler için toksiktir ve son derece tehlikeli olabilir. Yutulduğunda, halsizlik, kusma, boğaz şişmesi, aşırı salya, deri iltihabı, kızarıklık ve ataksi gibi çok çeşitli semptomlara neden olabilir.
- Toksik Özellikler : Triterpenoid saponinler
Yavru kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir? Kedi kumu nasıl seçilir?