Kaktüs bakımında yapılan 5 büyük hata

Bakımı en kolay bitkilerin başında gelen kaktüslerin bile dayanamadığı bazı bakım hataları vardır. Bunlardan kaçınmak ise oldukça kolay. Gelin bu hatalara birlikte göz atalım. Bitkili Evim’den Naz Irmak Saf anlattı…

Bitki bakımları ile ilgili detaylara “Çiçek bakımları ve çiçeklerin özellikleri” sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Tüm iç mekan ve dış mekan bitkilerinin bakımı ile ilgili püf noktaları incelemelisiniz!

SAKSI SEÇİMİ

İlk olarak saksı seçimi ile başlayabiliriz. Tüm kaktüsler belli bir zaman içerisinde saksı değişimi isterler. Bunun temel amacı sıkışan toprağı havalandırıp kökleri rahatlatmaktır. Sulama nedeniyle dengesi bozulan toprağın yeniden düzenlenmesini sağlamaktır.

Kaktüs saksılarında drenajın iyi olması çok önemlidir. Drenaj saksı içindeki suyun uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmadır.

Kaktüsleri küçük seramik saksılara dikmek, onlara güzel bir görünüm kazandırır. Fakat seramik saksıların çoğunda hava deliği ya da suyu dışa aktaran delikler bulunmamaktadır. Deliksiz bir saksıda toprak karışımı ile birlikte iyi bir drenaj sağlanmadıysa ne yazık ki kısa bir süre sonra bitki kökleri çürümeye başlayacaktır. Bu nedenle mutlaka deliksiz saksılara çakıl ya da tüf ile drenaj sağlanmalıdır. Ya da en sağlıklı ve garanti olarak bol hava delikli saksı kullanılmalıdır.

Bunun dışında bitki boyutuna uygun genişlikte ve sığ derinlikte saksılar tercih etmeyi unutmayın.

TOPRAK SEÇİMİ

Kaktüsler suyu rahat tahliye edebilen, su tutumunun olmadığı toprak karışımlarında yaşamayı çok sever. Direkt torf içine dikilirse, bir süre sonra kaktüsünüz çürüyebilir. Bu nedenle kendi karışımınızı hazırlamak daha sağlıklı sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

İdeal kaktüs toprağı karışımı için 1 ölçek cocopeat, 1 ölçek orman altı veya bahçe toprağı, 1 ölçek nohut boy tüf, yarım ölçek torf, yarım ölçek dere çakılı kullanabilirsiniz.

SULAMA

Kaktüsleri sularken azar azar ve yüzeye eşit şekilde sulama gerçekleştirilmelidir. Bitki bir anda suya boğulmamalıdır. Kaktüsler çok sık sulanmadığı için, toprak genellikle kuru olur. Toprak kuru olduğu için tek seferde yapılan sulamadan bitki faydalanamayabilir. Bünyesine yeterli su alamadığı için bitkide bozulmalar başlayacaktır. Bu nedenle üç dört kez azar azar sulama yapılmalı ve saksı altından suyun aktığı mutlaka gözlenmelidir.

Kaktüs yüzeyine su püskürterek sulama yapılmamalıdır. Su püskürtme nedeniyle kaktüs gövdesinde mantar oluşumu meydana gelebilir.

ORTAM SEÇİMİ

kaktüs-bakımında yapılan hatalar

Kaktüsler güneş alan, aydınlık ortamları çok sever. Eğer yeterli ışık alamazsa bitki formunda bozulmalar meydana gelir.

Eğer yaşadığınız yerin iklimi özellikle kışın çok soğuk olmuyorsa, yaz kış dış mekanda bakımını sağlayabilirsiniz.

BESİN

Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça azdır. İlkbahar ve yaz döneminde, azot oranı düşük, fosfor ve potasyum oranı yüksek besinler kullanabilirsiniz. Bunun için en uygun besin solucan sıvı gübresidir.

KAKTÜS VE SUKULENTLER İÇİN BİTKİ BESİNİ TARİFİ

Kaktüs ve sukulentlerinize özel olarak bitki besini hazırlayabilirsiniz. Evdeki malzemelerle kolayca hazırlayabileceğiniz bu besin takviyesi, kaktüslerinizin ve sukulentlerinizin bolca yavru vermesini ve sap ile gövde kalınlığının artmasını sağlayacaktır. Tarif için “Kaktüs ve sukulentler için evdeki malzemelerle bitki besini tarifi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kaktüs bakımı nasıl olur? Çoğaltılması ve püf noktaları